ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

  • «Η στήριξή του προϋπόθεση της οικονομικής επιβίωσης της χώρας»

 

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, με θέμα «Μέτρα στήριξης των αγροτών και των κτηνοτρόφων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού», κατέθεσαν Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, μεταξύ των οποίων και η Βουλευτής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου.

Η κ. Κεφαλίδου για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανέφερε τα εξής:

«Στα μέτρα προστασίας των κλάδων της οικονομίας που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα. Αν πιστεύουμε ότι ο Πρωτογενής Τομέας της χώρας είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας τότε πως τον θωρακίζουμε; Ξέχασε η Λυβέρνηση τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ή νομίζει ότι δεν πλήττονται; Με ποιες πρωτοβουλίες και αποφάσεις θα προστατευτούν και θα στηριχθούν από τις δραματικές επιπτώσεις της εγχώριας αλλά και παγκόσμιας οικονομικής κρίσης;

Ειδικά στον Νομό Δράμας τα προβλήματα είναι ήδη μεγάλα και αναμένεται να ενταθούν την περίοδο του Πάσχα. Οι κτηνοτροφικές μονάδες έχουν μεγάλη παραγωγή από εποχικά αμνοερίφια, όμως κανείς δεν γνωρίζει ούτε και μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η αγορά και πώς θα αντιδράσει το καταναλωτικό κοινό λόγω των συνθηκών της πανδημίας.

Η εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας έχει πληγεί γεγονός που επιτείνει τα προβλήματα διάθεσης προϊόντων με κίνδυνο εξαγόμενα προϊόντα μας (π.χ. φέτα, γάλα) να μείνουν αδιάθετα. Αρκετοί αγρότες δεν έχουν διαθέσει ακόμη την παραγωγή του 2019, δεν έχουν πληρωθεί για αυτήν, δεν έχουν αποζημιωθεί για τις περυσινές καταστροφές. Πώς να ανταποκριθούν λοιπόν στις υποχρεώσεις τους;

Δυστυχώς, η εγκατάλειψη καλλιεργειών μοιάζει για πολλούς μονόδρομος. Αυτόματα οι συνέπειες τόσο για την τοπική οικονομία όσο και για το δημογραφικό πρόβλημα του Νομού μας θα είναι τεράστιες. Για αυτό οι Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής καταθέσαμε Ερώτηση στους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών».