Ο λόγος που κρατά το 30% των δικαιούχων μακριά από την πλατφόρμα είναι –κατά κύριο λόγο– η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, η οποία αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εξηγούν πηγές του κλάδου

Πάνω από το 30% των κόκκινων δανειοληπτών που απολαμβάνουν την ασυλία του νόμου Κατσέλη γυρνούν την «πλάτη» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που άνοιξε τον Δεκέμβριο για τις 40.000 υποθέσεις που εκκρεμούν περισσότερα από οκτώ χρόνια.

Η υποβολή των αιτήσεων για τους δικαιούχους γίνεται σταδιακά από την 1η Δεκεμβρίου έως την 31η Μαΐου με στόχο το σύνολο των υποθέσεων να εκδικαστεί εντός του έτους. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Η», έως σήμερα έχουν υποβληθεί 21.700 αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 1/3 περίπου των επιλέξιμων οφειλετών.

Ο λόγος που κρατά το 30% των δικαιούχων μακριά από την πλατφόρμα είναι –κατά κύριο λόγο– η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, η οποία αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, εξηγούν πηγές του κλάδου. Δεν κρύβουν δε, οι ίδιες πηγές, την ικανοποίησή τους για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. «Ξεχωρίζει η ήρα από το στάρι», αναφέρουν χαρακτηριστικά, βλέποντας επιτέλους φως στο τούνελ πολλών ετών ασυλίας που επέφερε ο Νόμος Κατσέλη.

Ο νόμος του 2010 ναι μεν προστάτεψε την πρώτη κατοικία εν μέσω της οικονομικής κρίσης αλλά ταυτόχρονα δημιούργησε ένα καταφύγιο στρατηγικών κακοπληρωτών που ηθελημένα άφησαν το δάνειό τους να «κοκκινίσει» ενώ είχαν την οικονομική δυνατότητα να το εξυπηρετήσουν. Η αδυναμία των δικαστηρίων να εκδικάσουν τις χιλιάδες υποθέσεις είχε ως αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να μπαίνουν στην «ουρά» για πολλά χρόνια χωρίς να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ έναντι της οφειλής τους.

Ανά δεκαπενθήμερο λήγουν τους επόμενους δύο μήνες οι προθεσμίες υποβολής αίτησης και για τους υπόλοιπους οφειλέτες, ωστόσο η εικόνα της συμμετοχής δεν αναμένεται να αλλάξει. Τράπεζες και, κυρίως, servicers είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για όσους δανειολήπτες δεν ενταχθούν στο διάδοχο καθεστώς προστασίας έως την εκδίκαση της υπόθεσής τους. Μόλις επαναλειτουργήσουν τα δικαστήρια που βρίσκονται σε αναστολή λόγω της πανδημίας, οι «πονεμένες» υποθέσεις του νόμου Κατσέλη θα «πάρουν τον δρόμο τους», διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: imerisia.gr