Έκθεση κλασικών ραδιοφώνων με τίτλο «Μέρες Ραδιοφώνου» διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ ΚΥΚΛΩΨ στον πολιτιστικό της χώρο στο πάρκο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας. Η έκθεση είναι επισκέψιμη για το κοινό μέχρι και τις 5 Ιουνίου 2023, από Πέμπτη έως Κυριακή με ώρες λειτουργίας 11.00-14.00 και 18.00-21.00.

Την ιδέα για την πραγματοποίηση της έκθεσης και την επιμέλεια έχει ο κ. Σοφρώνιος Μαρκίδης, ενώ τα ραδιόφωνα προέρχονται από τις συλλογές του ίδιου του επιμελητή, καθώς και των Νίκου Γκιαούρη, Αναστάσιου Καραπαναγιωτίδη και Άρη Θεοδωρίδη.

Η έκθεση περιλαμβάνει δεκάδες διαφορετικούς τύπους ραδιοφώνων από τη δεκαετία του 1920 έως και τη δεκαετία του 1960, ενώ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για κάθε συσκευή, για την εξέλιξη των ραδιοφωνικών δεκτών στο πέρασμα του χρόνου, αλλά και για το ραδιόφωνο και την ιστορία του.

Ο Σωφρόνιος Μαρκίδης γεννήθηκε στη Δράμα το 1957. Από πολύ νωρίς ανέπτυξε το ενδιαφέρον του για τον φυσικό κόσμο και την ερμηνεία του, καθώς και για τη Φυσική ως επιστήμη. Όντας μαθητής της Δ’ Τάξης του Δημοτικού, φτιάχνει μόνος του έναν «Φωτεινό Παντογνώστη», ένα παιχνίδι γνώσεων της εποχής, που η λειτουργία του βασίζονταν σε ηλεκτρικό κύκλωμα. Την επόμενη χρονιά, στην Ε’ Τάξη, επιχειρεί και καταφέρνει να κατασκευάσει έναν τηλέγραφο.

Στα χρόνια των γυμνασιακών σπουδών, μαθητεύει σε Ραδιοτεχνείο της πόλης του, όπου μαθαίνει την τέχνη του ραδιοφώνου σε μια εποχή που τα ραδιόφωνα με λυχνίες είχαν την πρωτοκαθεδρία τους. Την ίδια περίοδο, έχει ήδη αποφασίσει ότι θα ακολουθήσει τις σπουδές του Φυσικού.

Τις χρονιές 1972-1973, υπήρξε «πειρατής των ερτζιανών», όχι όμως με τους όρους της μόδας που συνηθίζονταν. Επιδίωξή του ήταν να βελτιστοποιήσει την ποιότητα του ήχου, κάτι που ήταν δύσκολο μιας και οι εκπομπές γινόντουσαν στην μπάντα των μεσαίων.

Θα ακολουθήσουν οι πανεπιστημιακές σπουδές στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ και κατόπιν θα σταδιοδρομήσει ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.

Από το 1995 ξεκινά συστηματικά να ανασκευάζει «ταλαιπωρημένα» ραδιόφωνα από την Ευρώπη και την Αμερική της προπολεμικής περιόδου και κυρίως της χρυσής δεκαετίας του ραδιοφώνου, αυτήν του μεσοπολέμου. Αποκαθιστά παλαιά ηλεκτρονικά κυκλώματα αντικαθιστώντας κατεστραμμένα εξαρτήματα.

Πέρα από τις αναπαλαιώσεις, κατασκευάζει επίσης πομπούς, καθώς και διατάξεις που υποστηρίζουν τη λειτουργία παλαιών ραδιοφώνων.

Πειραματικές διατάξεις του και κατασκευές (όπως το πηνίο Tesla) βρίσκονται στο μουσείο τεχνολογίας «ΝΟΗ-ΣΙΣ» στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν ενταχθεί σε εκπαιδευτικά προγράμματα.