ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΕΙΤΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΕΙΤΕ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΧΟΥΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ

 

 

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, με θέματα σχετικά με την Ονειρούπολη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Νοεμβρίου 2019. Και τα 5 θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν τη διοργάνωση της μεγάλης χριστουγεννιάτικης γιορτής στη Δράμα και υπερψηφίστηκαν (οι 3 ομόφωνα και οι 2 κατά πλειοψηφία). Έτσι, όπως μπορεί να παρατηρήσει ο κάθε επισκέπτης του δημοτικού κήπου, από την επομένη του Δημοτικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου ξεκίνησαν οι εργασίες για την εγκατάσταση της Ονειρούπολης, η οποία φέτος θα ξεκινήσει την 1η Δεκεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο κράτησε συνολικά 3 ώρες, παραβρέθηκε και πλήθος πολιτών, ως επί το πλείστον ενδιαφερόμενων για συμμετοχή στην χριστουγεννιάτικη αγορά της Ονειρούπολης μέσω διάθεσης προϊόντων από οικίσκο. Έτσι κι αλλιώς, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ακολούθησε η κλήρωση των δικαιούχων για άδεια λειτουργίας οικίσκων, σε μια διαδικασία που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον και πραγματοποιήθηκε με αδιάβλητη διαδικασία από εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων.

Τα δύο πρώτα θέματα της συνεδρίασης, η λειτουργία της χριστουγεννιάτικης αγοράς στο πλαίσιο της Ονειρούπολης και η χορήγηση άδειας εγκατάστασης προσωρινών λυόμενων ξύλινων κατασκευών ψηφίστηκαν ομόφωνα. Βέβαια, κατά τη συζήτηση του πρώτου θέματος υπήρξαν τοποθετήσεις γενικά για την εκδήλωση, με επιμέρους ενστάσεις από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020» σχετικά με κάποιες διαδικασίες που ακολουθούνται και οι οποίες αναγκάζουν το Δημοτικό Συμβούλιο να σχοινοβατήσει στο νόμο, αλλά και για το χρόνο που γίνονται αυτές, καθυστερημένα και βιαστικά. Επίσης, τέθηκαν και ζητήματα σχετικά με τη διαπαραταξιακή επιτροπή που έχει συσταθεί για την Ονειρούπολη και το ρόλο της. Από πλευράς Δημοτικής Αρχής, ο Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Μιχάλης Τάσσου (ο Δήμαρχος κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος απουσίαζε στη Γερμανία σε συνεδρίαση της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης) ανέφερε ότι η επιτυχία της χριστουγεννιάτικης αγοράς, η οποία είναι εμπορική δραστηριότητα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την ψυχολογία, προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει σύμπνοια και από τη νέα χρονιά να μπουν οι βάσεις για σωστή οργάνωση, κοιτάζοντας την επόμενη ημέρα της Ονειρούπολης.

Τα επόμενα δύο θέματα της συνεδρίασης αφορούσαν τα ψυχαγωγικά παιχνίδια (παραχώρηση χώρου για την εγκατάστασής τους και αναπροσαρμογή τέλους) και ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία. Στο θέμα της παραχώρησης χώρου μειοψήφησαν οι παρατάξεις «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020», καθώς θεωρούν ότι δεν τηρήθηκε η σωστή διαδικασία και για την αναπροσαρμογή του τέλους (από 500 ευρώ σε 1.000) η παράταξη «πόλη+ζωή», γιατί προηγήθηκε η έγκριση όσων θα πάρουν άδεια και το Δημοτικό Συμβούλιο εκ των υστέρων αναπροσαρμόζει το τέλος. Βέβαια, οι ενδιαφερόμενοι για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια, εκτός από το τέλος στο Δήμο για την παραχώρηση χώρου, παρέχουν και χορηγία στη ΔΕΚΠΟΤΑ, με την οποία καλύπτονται έξοδα της διοργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος για τα ψυχαγωγικά παιχνίδια τέθηκε το ζήτημα αν οι 11 ενδιαφερόμενοι έχουν καταθέσει αίτηση και αν υπάρχουν και άλλες αιτήσεις από άλλους. Μάλιστα, από πλευράς της παράταξης «πόλη+ζωή» αναφέρθηκε πως υπάρχουν και ακόμη 5 αιτήσεις σχετικές αιτήσεις, ζητώντας να υπάρξει διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης, όπως συμβαίνει και με την παραχώρηση των οικίσκων. Από πλευράς Δημοτικής Αρχής τέθηκε το ζήτημα πώς η αντιπολίτευση γνωρίζει για τις αιτήσεις που κατατέθηκαν, ενώ υπήρξε αναφορά και στην πρόταση της διαπαραταξιακής, η οποία τελικά υπερψηφίστηκε.

Τέλος, όσον αφορά τον επανακαθορισμό των κενών οικίσκων, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να επαναπροκηρυχθούν 4 κενοί οικίσκοι σε διαφορετικά είδη από την αρχική πρόσκληση, όπου δεν υπήρξε το αντίστοιχο ενδιαφέρον.

Γενικά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν στιγμές που ανέβηκαν οι τόνοι, όμως καταγράφηκε και συναινετικό κλίμα, καθώς προφανώς η Ονειρούπολη είναι πάνω από παραταξιακές αντιπαραθέσεις.