Στη δημοσκόπηση της Alco για το Open, η ΝΔ διευρύνει τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στο 8,5%, ενώ ο πρωθυπουργός προηγείται κατά 11 μονάδες του Αλέξη Τσίπρα – Θετική απήχηση από το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, ανησυχία για την ακρίβεια και για τις τουρκικές προκλήσεις που επτά στους δέκα πιστεύουν ότι θα συνεχιστούν

Η έκτη κατά σειράν δημοσκόπηση, που βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα στον Μάιο, επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συνακόλουθη διεύρυνση του προβαδίσματος το οποίο αποσπά το κυβερνών κόμμα έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη νεότερη μέτρηση που διενήργησε η Alco και τα ευρήματά της μεταδόθηκαν το βράδυ της Δευτέρας από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open, η Νέα Δημοκρατία αυξάνει τη δύναμη της και στην εκτίμηση ψήφου φτάνει στο 31,1%, έχοντας διαφορά 8,5% από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Alco_10
Alco_08-
Alco_07

Η κυβερνητική παράταξη φαίνεται να ενισχύεται εξαιτίας των αποτελεσμάτων της πρόσφατης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καθώς η πλειονότητα των πολιτών αποτιμά θετικά το υπερατλαντικό ταξίδι του κ. Μητσοτάκη και τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον.

Ειδικότερα, στην ερώτηση αν «η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν και η ομιλία στο Κογκρέσο βοηθούν την ασφάλεια της χώρας», οι πολίτες απαντούν 30% «αρκετά», 16% «πολύ» και 14% «λίγο».

Ανησυχία για την ακρίβεια

Στον αντίποδα, η ίδια έρευνα αποτυπώνει την ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας για την ακρίβεια και ιδιαίτερα για τις τιμές σε καύσιμα και ρεύμα, καθώς το 42% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι τους τελευταίους μήνες η οικογένειά τους έχει περιορίσει «αρκετά» την κατανάλωση βασικών αγαθών και το 17% «πολύ».

Ενδιαφέρον προκαλούν οι απαντήσεις για το κατά πόσο η οικονομική κατάσταση θα ήταν καλύτερη αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 33% πιστεύει ότι θα ήταν χειρότερα, το 34% απαντά «ίδια» και το 21% εκτιμά ότι θα ήταν καλύτερα τα πράγματα.

Alco_10
Alco_10a
Alco_03
Alco_02-

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έλαβαν οι ερευνητές της Alco, η ακρίβεια θα καθορίσει την ψήφο των πολιτών σε μεγάλο βαθμό, όπως απαντά το 33%, ενώ το 27% απαντά ότι θα παίξει «πολύ μεγάλο ρόλο». «Μικρό» θεωρεί το 16% και «πολύ μικρό» το 15%.

Παρά ταύτα, πάντως, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει άνοδο, για πρώτη φορά ύστερα από έξι μήνες, συγκεντρώνοντας ποσοστό 31,1% (έναντι 30,6% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται στο 22,6% (έναντι 22,5%). Η διαφορά των κομμάτων διευρύνεται κατά 1,4% και φθάνει στο 8,5%.

Στην τρίτη θέση είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με 12,7% (έναντι 13%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5,3% (έναντι 6%), η Ελληνική Λύση με 4,6% (έναντι 4,1%) και το ΜέΡΑ25 με 3,5%.

Εμπιστοσύνη σε Κ. Μητσοτάκη

Οι ερωτηθέντες εμπιστεύονται ως πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ποσοστό 36% (έναντι 34%), ακολουθεί ο «κανένας» με 32% και ο Αλέξης Τσίπρας, τρίτος, με 25%.

Στις θετικές γνώμες προηγείται επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37% (και 53% αρνητικές), ο Αλέξης Τσίπρας έρχεται δεύτερος με 29% και 8 μονάδες διαφορά από τον πρωθυπουργό και 60% αρνητικές γνώμες.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ακολουθεί με 27% θετικές γνώμες και 42% αρνητικές, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας με 19% (και 59% αρνητικές), ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος με 10% θετικές (74% αρνητικές) και ο Γ. Βαρουφάκης του ΜέΡΑ25 με 17% θετικές γνώμες, έναντι 67% αρνητικών.

Επτά στους δέκα (69%), εξάλλου, πιστεύουν ότι οι τουρκικές προκλήσεις θα συνεχιστούν, έναντι του 18% που αισιοδοξεί ότι δεν θα έχουν συνέχεια.

Ίδιες τάσεις και στις 5 προηγούμενες έρευνες

Τo πλέον ενδιαφέρον στοιχείο, ωστόσο, από την έρευνα της Alco είναι η επιβεβαίωση των τάσεων που κατέγραψαν και οι πέντε προηγούμενες δημοσκοπήσεις που έγιναν μέσα στον μήνα που τελειώνει σήμερα.

Αναλυτικότερα:

*Στην έρευνα της Pulse για τον Σκάι (12/5), η δύναμη της ΝΔ με αναγωγή επί των εγκύρων υπολογίζεται στο 32,5%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 24%, και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 14,5%. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 39%, έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 26%, διατηρώντας αναλλοίωτο το προβάδισμά του.

*Στη δημοσκόπηση της GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα» (21/5), το κυβερνών κόμμα εμφανίζει άνοδο κατά 1,3 μονάδων, αυξάνοντας τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 8,9 ποσοστιαίες μονάδες. Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 32,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 23,2% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,8%. Στην αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών, το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη αυξάνεται και καταγράφεται στο 44,8% έναντι 30,1%, του Αλ. Τσίπρα, προσεγγίζοντας ξανά τη μεταξύ τους απόσταση στις 15 μονάδες.

*Σε μέτρηση της Opinion Poll για την εφημερίδα tomanifesto (17/5), η ΝΔ συγκεντρώνει 31,3% (+1,2% σε σχέση με την έρευνα Απριλίου), ο ΣΥΡΙΖΑ 21,8% (+0,6%) και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 12,7% (+0,1%). Στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πρώτος με θετικές απόψεις 47,8% ενώ ο Αλ. Τσίπρας καταγράφεται τρίτος, με 30,9% μετά τον Ν. Ανδρουλάκη. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 38,5% έναντι 18% του Αλ. Τσίπρα, πετυχαίνοντας υπερδιπλάσια βελτίωση του ποσοστού του σε σύγκριση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

*Στην έρευνα της Marc για τον ΑΝΤ1 (24/5), η ψαλίδα της διαφοράς ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στις 9,9 ποσοστιαίες μονάδες. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 32% (από 31,7% στην προηγούμενη μέτρηση), αξιωματική αντιπολίτευση 22,1% (από 22,6%), το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 13,2% (από 13,3%). Σαφές και άνετο είναι και το προβάδισμα που διατηρεί στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον οποίο οι θετικές γνώμες φθάνουν στο 48,7%, δεύτερος είναι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με 38,1% και τρίτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με 30,5%.

*Από τα ευρήματα, τέλος, έρευνας της Metron Analysis για το Mega (25/5) προκύπτει ότι στην εκτίμηση ψήφου η δύναμη της ΝΔ ανέρχεται στο ποσοστό 36,1%, του ΣΥΡΙΖΑ στο 25,7% και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που έχει κάμψη στην πρόθεση ψήφου, στο 15%. Μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποσπά ποσοστό 34% ως προς την καταλληλότητα για πρωθυπουργός, αφήνοντας πολύ πίσω, στο 16%, τον Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: protothema.gr