ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ

 

Το ζήτημα του Κολυμβητηρίου της Δράμας, το οποίο παραμένει κλειστό από την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017, μετά από πτώση μέρους της τοιχοποιίας, κυριάρχησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 20 Νοεμβρίου 2017. Αν και υπήρξε πρόταση από πλευράς αντιπολίτευσης να εισαχθεί ως τακτικό θέμα στη συνεδρίαση, αυτό δεν έγινε δεκτό από πλευράς Δημοτικής Αρχής κι έτσι οι όποιες τοποθετήσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης των προημερησίας διάταξης θεμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς αντιπολίτευσης το θέμα τέθηκε σχεδόν από όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Υπενθυμίζεται ότι η παράταξη «πόλη+ζωή» δημοσιοποίησε την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου έγγραφη έκθεση επικινδυνότητας, από τις 9 Μαρτίου 2017, για το συγκεκριμένο κτήριο από την Τριμελή Επιτροπή Ελέγχου Επικινδυνότητας Ετοιμόρροπων Οικοδομών Π.Ε. Δράμας. Η «πόλη+ζωή» στην ανακοίνωσή της είχε κάνει λόγο για «ανευθυνότητα και η ανικανότητα», οι οποίες «εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους».

Κατά τη διαδικασία των απαντήσεων από πλευράς Δημοτικής Αρχής τοποθετήθηκε πλήθος Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων. Στο τέλος της συζήτησης των προημερησίας θεμάτων το λόγο έλαβε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος κάλεσε το σώμα «να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε όχι μόνο την επικινδυνότητα, αλλά και ότι 1.000 παιδιά αυτή τη στιγμή αθλούνται σε αυτό τον χώρο, που κάνουν πρωταθλητισμό, που περιμένουν από εμάς σοβαρότητα και όχι λαϊκισμό». Όπως είπε πρόκειται για ένα «σοβαρό και μεγάλο θέμα», στο οποίο «φαίνεται διαχρονικά, όχι τώρα μόνο επί των ημερών μας, ότι υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το λύσουμε». Αναφερόμενος στις ενέργειες που έγιναν από πλευράς Δημοτικής Αρχής, ο κ. Μαμσάκος τόνισε ότι ετοιμάστηκε μελέτη προεκτίμησης του κόστους για το κτήριο στα 1,8 εκ. ευρώ. «Το ποσό αυτό δεν το βρίσκεις από την μια μέρα στην άλλη» υπογράμμισε ο κ. Μαμσάκος και σημειώνοντας ότι «η ΣΑΤΑ είναι περίπου 1,2 εκ. ευρώ», προέθεσε: «Θα έπρεπε για 2 χρόνια να μην κάνουμε τίποτα άλλο και να ασχοληθούμε αποκλειστικά και μόνο με το Κολυμβητήριο». Επίσης, ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν σε συνεργασία με τον Βουλευτή κ. Χρήστο Καραγιαννίδη με τον Υπουργό Αθλητισμού και τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμό. Η απάντηση στους προβληματισμούς που εξέθεσαν, όπως τόνισε, ήταν ότι διαθέτουν 50.000 ευρώ.

«Το Κολυμβητήριο παραδόθηκε σε εμάς χωρίς τους απαιτούμενες άδειες ούτε και με τα χρήματα που απαιτούνται» τόνισε ο Δήμαρχος Δράμας και πρόσθεσε: «Το θέμα της στατικής επάρκειας δεν το ακούμπησε κανείς. Ούτε οι προηγούμενοι». Επίσης στάθηκε στο γεγονός της δημιουργίας κωδικών, ενώ ακόμη επεσήμανε: «Όταν βάζαμε χρήματα για μελέτες μας χλευάζατε ορισμένοι εδώ μέσα». Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος υπάρχει «αγαστή συνεργασία και συνεννόηση» με τον Κολυμβητικό Όμιλο Δράμας «για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά». Ακόμη, ανέφερε πως εξετάζεται η περίπτωση αποκαθαίρεσης της στέγης, όμως «για να φτάσουμε σε μια τέτοια διαδικασία θέλει χρόνο». «Δυστυχώς δεν γίνεται τίποτε χωρίς χρόνο με αυτή τη γραφειοκρατία» σημείωσε ο κ. Μαμσάκος και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Με σοβαρότητα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την υπόθεση Κολυμβητήριο. Πρέπει να σκεφτούμε ότι θα είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι όσοι σήμερα στερήσουν 1.000 παιδιά από τον αθλητισμό που θέλουν να παράξουν και αυτοί πρέπει να βγουν στον κόσμο να λογοδοτήσουν, γιατί επί των ημερών τους δε έκαναν αυτές τις ενέργειες και σήμερα έρχονται και ζητάνε ακριβώς τα ίδια, ενώ τα προηγούμενα χρόνια σώπασαν».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Γιάννης Καψημάλης, ο οποίος σημείωσε πως οι αθλητικοί χώροι παραχωρήθηκαν από το κράτος τους Δήμους το 2011 και έναν χρόνο μετά, το 2012, το ίδιο το κράτος άλλαξε τη νομοθεσία και πλέον για οποιαδήποτε μεταβίβαση απαιτείται βεβαίωση μη αυθαιρεσίας. «Το κράτος έδωσε αυθαίρετες κατασκευές στους Δήμους και αυτοί φορτώθηκαν αυθαίρετες κατασκευές» ανέφερε ο κ. Καψημάλης και χαρακτήρισε το πρόβλημα ως «προίκα από το επίσημο κράτος». Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού ανέφερε πως εξετάζεται και το ενδεχόμενο καθαίρεσης της σκεπής, τονίζοντας ότι το Κολυμβητήριο κατασκευάστηκε το 1980 («Αχιλλέας Καραμανλής γράφει η επιγραφή») και από τότε «το μόνο που έχει γίνει στο κτήριο είναι να έχει προστεθεί αυθαίρετα μια στέγη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος οι τόνοι ανέβηκαν. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια τοποθετήσεων από πλευράς Δημοτικής Αρχής σχετικά με τις ευθύνες της προηγούμενης Διοίκησης για το θέμα. Μάλιστα, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιώργος Παπαδόπουλος παρουσίασε στο σώμα φωτογραφίες για το πώς παρέλαβε η νυν Δημοτική Αρχή το Κολυμβητήριο, αλλά και έγγραφα τα οποία, σύμφωνα με όσα ανέφερε, αποδεικνύουν ότι επί Διοίκησης από την παράταξη «πόλη+ζωή» δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση για να λυθεί το πρόβλημα που υπήρχε.