Ενημέρωση για εξαπάτηση πολίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

Ο παθών δέχθηκε μήνυμα (email), που εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα για υποτιθέμενη επιβεβαίωση των στοιχείων του λογαριασμού του, μέσω υπερσυνδέσμου (link) που εμπεριείχε το μήνυμα, προκειμένου να μην ανασταλεί ο λογαριασμός

Με τον τρόπο αυτό οι δράστες κατάφεραν να υφαρπάξουν τους κωδικούς διαδικτυακής υπηρεσίας της τράπεζας και να αφαιρέσουν 33.940 ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του παθόντα

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς για να μην πέσουν θύματα των απατεώνων

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο της προληπτικής της δράσης, ενημερώνει τους πολίτες για περίπτωση εξαπάτησης πολίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, καθώς και για την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών.

Συγκεκριμένα, ο παθών έλαβε μήνυμα (email), στο οποίο εμφανιζόταν ως αποστολέας τράπεζα και τoν καλούσε να επιβεβαιώσει τα τραπεζικά του στοιχεία προκειμένου να μην  ανασταλεί ο λογαριασμός του.

Για την επιβεβαίωση των στοιχείων έπρεπε να χρησιμοποιήσει προτεινόμενο υπερσύνδεσμο (link) που εμπεριείχε το μήνυμα και οδηγούσε σε ιστοσελίδα, όπου ο παθόντας καταχώρησε τους προσωπικούς κωδικούς διαδικτυακής υπηρεσίας της τράπεζας, καθώς και τον κωδικό ασφαλείας.

Με αυτόν τον τρόπο άγνωστοι δράστες κατάφεραν να υφαρπάξουν τα παραπάνω στοιχεία και να έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς του λογαριασμούς, αφαιρώντας από αυτούς συνολικά 33.940 ευρώ.

Την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Δράμας.

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, προτρέπουμε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση που λάβουν παρόμοια ειδοποίηση είτε μέσω μηνύματος (sms) είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email):

  • Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους,
  • Να μην απαντούν στα μηνύματα και να τα διαγράφουν,
  • Να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία τραπεζικών υπηρεσιών ή πιστωτικών καρτών.

Ενημερώστε φίλους και συγγενείς ώστε να μην πέσουν θύματα των απατεώνων.