«Προετοιμάζεται δήλωση δημόσιας καταδίκης της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης»

 

Εξαιρετικά ανησυχητική για την κατάσταση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, χαρακτήρισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος την πρόσφατη Έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων και Απάνθρωπης Μεταχείρισης ή Τιμωρίας(CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελλάδα.

Μιλώντας στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής για το σωφρονιστικό σύστημα και τις λοιπές δομές εγκλεισμού, ο κ. Ξανθόπουλος, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εκτός από τα συνήθη, πάγια προβλήματα που επισημαίνει η έκθεση (υπερπληθυσμός φυλακών, υποστελέχωση, υγειονομική περίθαλψη των κρατουμένων, βία), σχολιάζει επίσης την υπέρμετρη ποινικοποίηση, την απουσία συνεκτικής στρατηγικής και την κατάσταση στις αγροτικές φυλακές. Είναι ζητήματα τα οποία και εμείς ως ΣΥΡΙΖ. έχουμε θέσει και έχουμε εκφράσει και την αγωνία μας και τις ανησυχίες μας και νομίζω, ότι αποτελούν και ένα πολύ σοβαρό μήνυμα για την κυβερνητική πλειοψηφία, γιατί αυτά τα φαινόμενα πλέον, τείνουν να αποδομήσουν πλήρως το σωφρονιστικό σύστημα».

«Η κατάσταση είναι τόσο ανησυχητική, που ουσιαστικά, η Επιτροπή προετοιμάζεται για δημόσια δήλωση καταδίκης της χώρας και αυτό είναι εξαιρετικά αρνητικό για τη θέση της χώρας ως κράτος δικαίου και έχει να συμβεί από το 2011. Η τελευταία επίσκεψη της Επιτροπής εδώ, ήταν ένα πολιτικό γεγονός το οποίο μάλλον η κυβέρνηση θέλησε να περιορίσει τη σημασία του. Είδε δύο Υπουργούς: τον κύριο Θεοδωρικάκο και τον κύριο Γεραπετρίτη. Μάλιστα, την επαφή με τον κύριο Γεραπετρίτη, τη μάθαμε από τα κανάλια. Τι συζητήθηκε; Τι ειπώθηκε; Ο κ. Θεοδωρικάκος, αρκέστηκε σε ένα γενικόλογο και δοξαστικό δελτίο τύπου, ενώ τα γεγονότα βοούν και η έκθεση είναι αμείλικτη ως προς τις πιθανές συνέπειες», υπογράμμισε.

«Θεωρώ, λοιπόν, ότι είναι ένα καμπανάκι, ένα προανάκρουσμα των όσων θα γίνουν εάν παρακολουθήσουμε άπραγοι. Πρέπει να κάνουμε μία συνεδρίαση της Επιτροπής μας αφιερωμένη αποκλειστικά στη συζήτηση για την Έκθεση της και να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα, ώστε αυτά τα συμπεράσματα να αποτελέσουν ένα πυρήνα προβληματισμού για την ανάγκη λήψης νομοθετικών πρωτοβουλιών, οι οποίες πρωτίστως θα βαρύνουν την Κυβέρνηση», κατέληξε.