ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

 

Συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων της Βουλής, με θέμα την «εκπαίδευση κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα». Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν κοινωνικοί λειτουργοί και κοινωνιολόγος που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Ο Βουλευτής Δράμας και μόνιμο μέλος της Επιτροπής κ. Θέοφιλος Ξανθόπουλος, ενόψει και της λειτουργίας των φυλακών Νικηφόρου Δράμας, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με την διαδικασία ίδρυσης Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε.) στις φυλακές καθώς και άλλων υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθόπουλος, «η φυλακή του Νικηφόρου ευελπιστούμε ότι μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τις δουλείες και τις ελλείψεις άλλων φυλακών και να αποτελέσει έτσι πρότυπο λειτουργίας σωφρονιστικού καταστήματος στη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, ο κ. Ξανθόπουλος μαζί με άλλους 43 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, σχετικά με την συνεχή υπονόμευση και μη εφαρμογή των διατάξεων πρόσφατου νόμου (4521/2018), που προβλέπει τη δημιουργία σχολικών μονάδων σε όλες τις φυλακές καθώς και την τοποθέτηση 33 συντονιστών εκπαίδευσης στα ισάριθμα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Όπως επεσήμαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «η ίδρυση και η λειτουργία σχολείων στις φυλακές αποτελεί καθήκον της Πολιτείας, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα ομαλότερης επανένταξης στην κοινωνία των αποφυλακιζόμενων».