ΑΡΘΡΟ

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου

Τ. Λυκειάρχη

 

 

ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

«Η Ηδωνίδα γη εν λίθοις και μνημείοις σωζομένοις φθέγγεται την ελληνικότητά της»

 

Πριν από σαράντα περίπου χρόνια αναζητώντας νεολιθικούς οικισμούς στον περιορισμένης έκτασης κάμπο της Πλατανιάς, εντόπισα στην περιοχή Κούμια (=αμμώδες έδαφος) έναν μικρής έκτασης νεολιθικό οικισμό σε ερείπια και φρόντισα, ώστε αυτός να ενταχθεί στον αρχαιολογικό χάρτη της περιοχής της Ανατολικής Μακεδονίας.

Το αίτημά μου έγινε δεκτό και έκτοτε ο πιο πάνω νεολιθικός οικισμός συγκαταλέγεται επίσημα στον αρχαιολογικό χάρτη. Μάλιστα υπήρξε και δημοσίευμα του καθηγητή της προϊστορίας Δ. Γραμμένου με αναφορά στον εν λόγω οικισμό.

Τον Αύγουστο του 2021 κλήθηκα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανιάς να μιλήσω για την ιστορία της από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα.

Κατά τη διάρκεια της αναφοράς μου προβλήθηκαν εικόνες από τον αρχαιολογικό χώρο, τις οποίες είχε την καλοσύνη να τραβήξει ο καλός μου μαθητής και Πρόεδρος του Συλλόγου, ο δραστήριος Άνθιμος Πετρόπουλος.

Κατά την επίσκεψή του στον νεολιθικό οικισμό διαπίστωσε λαθραία ανασκαφή, η οποία ασφαλώς προέρχεται από χρυσοθήρες.

Από τη θέση αυτή κάνω έκκληση προς τους χρυσοθήρες ότι μάταια αναζητούν χρυσό σε τέτοιου είδους οικισμούς. Γιατί απλούστατα δεν υπάρχουν. Το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να καταστρέφουν ένα σημαντικό μνημείο της ιστορίας μας, που πολλά έχει να μας αποκαλύψει για την ιστορική μας ταυτότητα, η οποία μας θωρακίζει από επίβουλους παραχαράκτες της ιστορικής αλήθειας. Μην αλείφουμε λοιπόν βούτυρο στο ψωμί τους.

Ελπίζω ότι κάποτε η αρχαιολογική υπηρεσία θα ευαρεστηθεί να διανοίξει με το νυστέρι της τα σπλάχνα της Ηδωνίδας γης, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο διάβα των αιώνων.

Η προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητάς μας είναι χρέος όλων μας. Οφείλουμε να τη σεβόμαστε. Ας μην πριονίζουμε το κλαδί που καθόμαστε. Το αποτέλεσμα μάς το δίδαξε ο ανατολίτης Νασρ Ενδίν Χότζας με το αφελές εκείνο πάθημά του.

Ας μη σκάβουμε τον λάκκο μας. Γνωρίζετε πολύ καλά τι συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις.

Και τέλος ας γνωρίζουν οι λαθρανασκαφείς ότι το αδίκημά τους τιμωρείται με φυλάκιση δύο ετών.

Σημείωση: Η φωτογραφία είναι πρόσφατη, τραβηγμένη από τον καλό μου μαθητή και συνάδελφο, γεωλόγο Θεόδωρο Αγοραστό. Τον ευχαριστώ θερμότατα από τη θέση αυτή.