ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ EPP (ΛΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ)

 

Δηλώσεις Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών για την Τουρκική κατοχή

 

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο από τις 16 έως τις 19 Ιουλίου 2024.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έλαβαν χώρα διάφορες συζητήσεις και συμμετείχαν πλήθος Ευρωβουλευτών, αλλά και απλών πολιτών, σε χώρο που είχε παραχωρηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να επανενώσουμε την πατρίδα μας»

Πρωτεργάτης αυτής της κίνησης με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ήταν ο Ευρωβουλευτής της Κύπρου και δημοσιογράφος ο κ. Λουκάς Φουρλάς ο οποίος δήλωσε σχετικά:

«Αυτή η πρώτη ολομέλεια έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς διότι συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Ενώ τα θέματα είναι πολλά στην επικαιρότητα, προσπαθούμε να δώσουμε στους Ευρωπαίους συναδέλφους να καταλάβουν ότι υπάρχει ευρωπαϊκό κατεχόμενο έδαφος για 50 χρόνια κι αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανένας. Κάναμε διάφορες εκδηλώσεις στο Ευρωκοινοβούλιο για να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, ότι η Τουρκία που θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. είναι αυτή που κατέχει ευρωπαϊκό έδαφος. Ο κ. Ερντογάν που καθημερινά απειλεί με πόλεμο ουσιαστικά δύο κράτη-μέλη, και στο Αιγαίο και την Κύπρο, είναι αυτός που χτυπάει την πόρτα της Ευρώπης για να μπει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Όλα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Εμείς θα συνεχίζουμε να φωνάζουμε, να μας ακούνε οι Ευρωπαίοι πολίτες διότι για εμάς η Κύπρος είναι η πατρίδα μας, η ιστορία μας, μεγαλώσαμε στην κατοχή σε αυτά τα 50 χρόνια, δεν ξεχνάμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

«Ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει σε κατοχή»

Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο νεοεεκλεγείς Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (EPP) κ. Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος και αυτός δήλωσε με τη σειρά του τα εξής: «Πενήντα χρόνια από τη βαρβαρότητα του Αττίλα, ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει σε κατοχή, ένα δράμα με χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μην είναι μόνο λόγια αλλά να κάνει πράξεις. Ελπίζω να πάρει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες ώστε το κυπριακό να λυθεί με δίκαιο τρόπο».

«Από τα καταδικαστικά ψηφίσματα και τις ανακοινώσεις να περάσουμε στις πράξεις»

Η επανεκλεγείσα για 3η θητεία Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (EPP) κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ ανέφερε τα εξής: «Ολοκληρώνονται 50 χρόνια από μια και μοναδική πρωτεύουσα Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ήρθε ο καιρός πια από τα καταδικαστικά ψηφίσματα και τις ανακοινώσεις να περάσουμε στις πράξεις. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε την ανάγκη να προσέξουμε και ή δυνατόν να συμβάλουμε στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος αν σκεφτείτε ότι πέρα από τα 50 χρόνια, έχουν περάσει 7 χρόνια από το ναυάγιο των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά. Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος είναι για ένα κράτος με διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία το οποίο θα εναρμονίζεται με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών».

«Πενήντα χρόνια μετά στην Ε.Ε. έχουμε κράτος-μέλος που έχει στρατό κατοχής»

Σε σχετικές δηλώσεις για την Τουρκική κατοχή ο επανεκλεγείς Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ/ και Αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς (LEFT) GUE/NGL κ. Κώστας Αρβανίτης σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατέθεσε αίτημα προς την κ. Μέτσολα όπως και το ΑΚΕΛ όπου ζητούσαμε να γίνει αναφορά καταδίκης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο που έγινε πριν 50 χρόνια με τις σοβαρές ευθύνες του ξένου παράγοντα και βεβαίως την εγκληματική στάση της ελληνικής χούντας. Πενήντα χρόνια μετά στην Ε.Ε. έχουμε κράτος-μέλος που έχει στρατό κατοχής. Θεωρούμε ότι δεν έχουν γίνει οι δέουσες κινήσεις από την πλευρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας για την επίλυση ενός διεθνούς ζητήματος και τεράστιου προβλήματος για τον λαό, ώστε να ζουν ειρηνικά και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι στην ενιαία τους δημοκρατική πατρίδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Αρβανίτης ζήτησε επίσης με επιστολή του προς την Πρόεδρο του Ε.Κ. κ. Μέτσολα να εγερθεί η σημαία της Κύπρου σε όλα τα κτίρια της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα για την Ουκρανία.

«Είναι απαράδεκτο η Ε.Ε. να ακολουθεί πολιτική δύο ταχυτήτων»

Τέλος ο επανεκλεγείς Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης κ. Εμμανουήλ Φράγκος (ECR) δήλωσε τα εξής: «Συμπληρώνονται 50 χρόνια από την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Δυστυχώς ενώ πρόκειται για ένα καθαρό ευρωπαϊκό ζήτημα καθώς η Τουρκία καταλαμβάνει ευρωπαϊκό έδαφος, στην πραγματικότητα η Ε.Ε. όλα τα τελευταία χρόνια έχει αποτύχει πλήρως στο να δώσει απαντήσεις και λύσεις. Για εμάς τους Έλληνες, η Κύπρος δεν είναι τόσο μακριά από την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο η Ε.Ε. να ακολουθεί πολιτική δύο ταχυτήτων και τη στιγμή που η Ουκρανία δέχεται μία εισβολή από τη Ρωσία να στέλνει όλη αυτή τη βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. έχει δεχθεί εισβολή, όχι μόνο δεν έχει κάνει το παραμικρό, αλλά να συνομιλεί με την Τουρκία, να κάνει εμπορικές συμφωνίες και να μας λένε ότι η Τουρκία είναι ένας αξιόλογος συνομιλητής και γείτονας. Εμείς προτείνουμε κι αγωνιστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια να σταματήσει κάθε εμπορική συμφωνία και διάλογος με την Τουρκία μέχρι να αποχωρήσουν άνευ όρων τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας και είναι καιρός αυτή η θέση να εφαρμοστεί στην πράξη, για αυτή αγωνιζόμαστε στην πολιτική ομάδα που εντάσσεται η Ελληνική Λύση, το ECR όπου είμαστε μαζί με τους αδερφούς μας από το ΕΛΑΜ».

Στην εκδήλωση αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια των δηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με την συνάδελφο κ. Βιβή Τσιντσίνη για λογαριασμό της εφημερίδας «ΛΑΟΣ της ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ» και του ιστότοπου www.e-almyros.gr από τον Αλμυρό της Μαγνησίας, παρούσα ήταν και η Διεθνής Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων αλλά και Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος κ. Σάγια Τσαουσίδου.