ΜΕΡΙΜΝΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΔΡΑΜΑΣ

 

Η Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας το Σάββατο 13 Μαΐου και ώρα 19:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στο «Άξιον Εστί» του Μίκη Θεοδωράκη, μία προσέγγιση από τον Μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη.

Η διάλεξη – διάρκειας μιάμισης ώρας (χωρίς διάλειμμα), χρησιμοποιεί μουσικά παραδείγματα από το έργο, με προβολές αποσπασμάτων συναυλιών και ντοκουμέντα από το αρχείο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Από τους καλύτερους Μαέστρους της γενιάς του ο Θεόδωρος Ορφανίδης ασχολήθηκε με το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη το 2012, όταν προσκλήθηκε από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Κύριο Άνθιμο να διευθύνει το έργο για τους εορτασμούς των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης.

Η συναυλία σημείωσε τεράστια επιτυχία και δέχτηκε εξαιρετικές κριτικές, τόσο από το κοινό, όσο και από τον τύπο.

Δύο χρόνια αργότερα, γιορτάζοντας τα 90 Χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη

και την Εργατική Πρωτομαγιά, ο Δήμος Νέας Σμύρνης κάλεσε τον Μαέστρο να διευθύνει ξανά το εμβληματικό αυτό έργο.

Αυτήν την φορά θέλοντας ο Θεόδωρος Ορφανίδης να περάσει το έργο στις νεότερες γενιές, κάλεσε τον Σάκη Ρουβά να αναλάβει τον ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή.

Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε απόλυτα, αφού η πλατεία Νέας Σμύρνης γέμισε από 20.000 κόσμο που αποθέωσε για άλλη μία φορά τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Σάκη Ρουβά.

Έχοντας χριστεί ως Ιδανικός Εκτελεστής του έργου από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη, ο Θεόδωρος Ορφανίδης μοιράζεται την γνώση και την προσωπική του προσέγγιση επάνω στο έργο Άξιον Εστί με μία σειρά διαλέξεων ανά την Ευρώπη και την Ελλάδα, προκειμένου να κοινωνήσει ο ίδιος την προσωπική του ματιά επάνω στο έργο.

 

Θεόδωρος Ορφανίδης

 

Ο Μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης γεννήθηκε στο Herisau της Ελβετίας. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε μετά την επιστροφή της οικογένειας του στη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Κιλκίς.

Παρακολούθησε μαθήματα Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας, Κλασσικού Τραγουδιού και Πιάνου στη Θεσσαλονίκη και γρήγορα η προικισμένη φύση του εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε. Παράλληλα δίδαξε Θεωρητικά και Ιστορία της Μουσικής σε Ωδεία.

Το 2005 έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα, πηγαίνοντας στην Ολλανδία, όπου συνεργάστηκε με μουσικά σύνολα ως προσκεκλημένος μαέστρος.

Ο Θεόδωρος Ορφανίδης έχει μαθητεύσει και συνεργαστεί με σημαντικούς μαέστρους, όπως οι: Rene Gulikers, George Hadjinikos, Ulrich Rademacher, Ingo Lenke, και Θόδωρος Αντωνίου.

Ως Μαέστρος έχει προσκληθεί από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες.

Έχει διευθύνει ορχήστρες σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ιταλία, Ουκρανία, Βραζιλία και Ρωσία.

Το 2010 ίδρυσε μαζί με την σύζυγο του, Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, την Οrchestra Mobile, ενώ ένα χρόνο αργότερα την Ηuman Voice, τη δική τους δισκογραφική εταιρία, που σκοπό έχει τη διάδοση της Ελληνικής Λόγιας Μουσικής και την προβολή Ελλήνων καλλιτεχνών.

Οι δυο τους συγκλόνισαν την Ευρώπη και τον κόσμο με τη σιωπηλή εκδήλωση διαμαρτυρίας που έκαναν στο εσωτερικό του Βρετανικού Μουσείου στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2014, με σκοπό την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, αναζωπυρώνοντας το θέμα και κερδίζοντας το θαυμασμό και την υποστήριξη, τόσο του κοινού όσο και της παγκόσμιας καλλιτεχνικής κοινότητας.

Έχει κυκλοφορήσει δύο CD – Αθανάσιος Σίμογλου «Cavafy – Shades of Love…» (The Human Voice, 2011), Αθανάσιος Σίμογλου «Cavafy II – Return» (The Human Voice , 2012).

 

Η Πρόεδρος της Μέριμνας

Χρύσα Παπαδοπούλου