ΑΡΘΡΟ

Του Πρόδρομου Τριγώνη

Θεατροπαιδαγωγού

 

 

Ο Νομός Δράμας είναι κατ’ εξοχήν ορεινός, μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα και οδικούς άξονες, με μεγάλα ποσοστά εξωτερικής μετανάστευσης κατά τη δεκαετία του ‘60, και εσωτερικής μετανάστευσης κατά τη δεκαετία του ‘70. Παραδοσιακές καλλιέργειες όπως ο καπνός έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί και οι περισσότερες από τις βιοτεχνίες ετοίμων ενδυμάτων της δεκαετίας του ‘80, με σημαντική απασχόληση του γυναικείου πληθυσμού, έχουν κλείσει ή μετεγκατασταθεί σε χώρες με φθηνό εργατικό δυναμικό.

Στη Δράμα λαμβάνουν χώρα διάφορα πολιτιστικά γεγονότα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Ένα από αυτά είναι το «Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους» κάθε Σεπτέμβριο. Άλλο σημαντικό είναι το φεστιβάλ τραγουδιού «Dramaica Youth Festival» που πραγματοποιείται ετησίως στο χώρο των πηγών της Αγίας Βαρβάρας και παίρνουν μέρος τοπικά συγκροτήματα αλλά και άλλα συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα.

Επίσης όλο το Δεκέμβριο λαμβάνει χώρα στη Δράμα, η μεγαλύτερη Χριστουγεννιάτικη Γιορτή της χώρας, η «Ονειρούπολη», ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο χωριό, που θυμίζει έντονα τα αντίστοιχα Χριστουγεννιάτικα χωριά της Κεντρικής Ευρώπης. Τέλος, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου διοργανώνεται η «ΔραμΟΙΝΟγνωσία», με αντικείμενο το κρασί και την τέχνη της παρασκευής, αλλά και της απόλαυσής του, καθώς και την πλούσια τοπική γαστρονομία σε μία κατεξοχήν οινοποιητική περιοχή της χώρας.

Αυτά για μια σύντομη περιγραφή του Νομού μας με θετικό πρόσημο.

Πάμε στα δύσκολα…

Η εμβληματική Softex έκλεισε λόγω λανθασμένων πολιτικών επιλογών.

Η εξόρυξη μαρμάρων κρατάει την τοπική κοινωνία και δίνει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στους πολίτες του Νομου. Όπως και κάποιες βιομηχανίες όπως η Raycap. Δυστυχώς δεν αρκεί αυτό.

Εκατοντάδες νέοι και νέες τα τελευταία 8 χρόνια έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό στα πέρατα της γης και οι περισσότεροι δουλεύοντας κάτω από άθλιες συνθήκες, με μικρές οικονομικές απολαβές.

Ένας Νομός που μόρφωσε και εξειδίκευσε χιλιάδες νέους πάνω σε διαφορά επαγγέλματα, λόγω των «αδύναμων» πάντα Βουλευτών της έψαχνε εργασία εκτός Δράμας.

Όλοι οι Βουλευτές, ανεξάρτητου κόμματος, ήταν πάντα κατώτεροι των περιστάσεων, υψώνοντας μόνο την σημαία των κομμάτων και εξυψώνοντας τα μικροκομματικά οφέλη.

Κανένας πολιτικός της Δράμας δεν έφερε Επενδύσεις, Επιχειρήσεις, Πανεπιστήμια ή Στρατό.

Αντίθετα οι πολιτικοί μας, σκύβοντας το κεφάλι στην εκάστοτε Κυβέρνηση, έδιωχνε επενδύσεις σε γειτονικούς Νομους, έδιωχνε επιχειρηματίες (Χιονοδρομικό φαλακρού), δεν άνοιξε ποτέ κάποια έδρα Πανεπιστημίου και έκλεισε τα στρατόπεδα ανά τον Νόμο.

Αποκλεισμένοι από όλους και από όλα.

Αποκλεισμένοι και από τον Πολιτισμό.

Οι γειτονικοί Νομοί Καβάλας και Σερρών διαθέτουν ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. (Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα), ενώ ο δικός μας ΟΧΙ…

ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

Γιατί δεν έγινε καμία κίνηση διεκδίκησης από κανέναν πολιτικό της Δράμας.

Ακόμα και οι επενδυτές έχουν ως εργαλείο διερεύνησης το Πολιτιστικό επίπεδο.

Περιμένουμε όλοι διακαώς την Ανάπτυξη. Στην Δράμα πού θα έρθει να αφομοιωθεί η Ανάπτυξη; Απο την στιγμή που δεν υπάρχουν βιομηχανίες, εργοστάσια κ.α.

Για να το γράψω πιο απλά… Πού θα κάτσει η Ανάπτυξη; Στην Υποανάπτυξη ή την μηδενική ανάπτυξη; Πρέπει να φτιαχτούν οι υποδομές, το περιβάλλον, η ενημέρωση του κόσμου αλλά κυρίως οι σωστές διεργασίες του πολιτικού κόσμου.

Στην Δράμα πρέπει να γίνουν πολλά…

Αλλά ας ξεκινήσουμε από κάτι… 3 οι βασικοί άξονες…

-Στρατός

-Έδρα Πανεπιστημίου

-Ενημέρωση και υπόδειξη ιδεών σε επιχειρηματίες.

Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές… Το οφείλουμε στους πατεράδες μας… Το οφείλουμε σε ολόκληρη την κοινωνία.

Θέλει άλματα μεγάλα, επίπονες διαδικασίες, αρετή και τόλμη.

Η ευημερία δεν είναι κάτι το οποίο αποκτούμε. Είναι κάτι στο οποίο συντονιζόμαστε.