ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Σ. ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

  • «Να κλείσουμε την πόρτα σε ο,τιδήποτε μας φοβίζει και σε ο,τιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε στο σχολείο λίγο ανασφαλείς»

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας κ. Σοφίας Ζαχαράκη πραγματοποιήθηκαν, την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, οι δραστηριότητες της τρίτης και τελευταίας ημέρας του 5ου Φεστιβάλ κατά της σχολικής βίας στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας. Έτσι, η Υφυπουργός κ. Ζαχαράκη βρέθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα εκ νέου στη Δράμα, μετά την επίσκεψή της στις 8 Νοεμβρίου 2019, για την εκδήλωση απονομής του βραβεύου Γκίνες στους μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου για το επιτραπέζιο παιχνίδι με την μεγαλύτερη ταυτόχρονη συμμετοχή.

Στην εκδήλωση κατά της σχολικής βίας η κ. Ζαχαράκη έφτασε συνοδευόμενη από τον Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, ενώ ακόμη παρόντες, μεταξύ άλλων, ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Ανδρέας Σαλπιγγίδης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σπύρος Κιουλάνης. Τους προσκεκλημένους υποδέχτηκε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας κ. Αλκιβιάδης Σαλπιγκτής.

Οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου και ένα τμήμα μαθητών του 7ου Δημοτικού Σχολείου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, παρουσίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, με βιωματικές δράσεις, για το θέμα της σχολικής βίας. Με τραγούδια, παιχνίδια και θεατρικά, οι μαθητές έδειξαν το δρόμο για ένα σχολικό περιβάλλον απαλλαγμένο από κάθε σκιά φόβου και βίας, βασισμένο στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού, της φιλίας, της στήριξης και της ευγενούς άμιλλας. Παράλληλα, επιδόθηκε από τα παιδιά ψήφισμα στην Υφυπουργό κ. Ζαχαράκη για αυτά που περιμένουν να γίνουν από την ηγεσία του Υπουργείου. Το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε μουσικά από μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Δράμας, μέσω της Ιδιωτικής Σχολής Modern Music Academy, υπό την καθοδήγηση του μουσικού τους κ. Μάρκου Φαϊτά.

 

«Το σχολείο είναι ένας χώρος που γινόμαστε μια οικογένεια»

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου κ. Σαπλιγκτής αναφέρθηκε στην Παγκόσμια Ημέρα κατά της βίας και του σχολικού εκφοβισμού, ευχαριστώντας την Υφυπουργό κ. Ζαχαράκη για την παρουσία της σε μια ακόμη δράση του σχολείου.

Λαμβάνοντας το λόγο η κ. Ζαχαράκη κάλεσε τα παιδιά να κλείσουν την πόρτα «σε ο,τιδήποτε μας φοβίζει και σε ο,τιδήποτε μας κάνει να νιώθουμε στο σχολείο λίγο ανασφαλείς». «Θέλουμε να είμαστε δυνατές και δυνατοί», ανέφερε η Υφυπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Το σχολείο είναι ένας χώρος που μαθαίνουμε, που γινόμαστε μια οικογένεια. Τα παιδιά τα οποία είναι οι διπλανοί σας στο σχολείο, θα είναι οι κολλητές και οι κολλητοί σας, για όλα τα χρόνια και αυτό πρέπει να κρατάτε στο μυαλό σας».

Όπως είπε η κ. Ζαχαράκη, απευθυνόμενη στους μαθητές, «ακόμα και αν κάτι σας στεναχωρεί, ακόμα κι αν μαλώσετε μια ημέρα με την καλύτερή σας φίλη, ακόμα κι αν ένα παιδάκι στο σχολείο σας φαίνεται διαφορετικό από εσάς, μιλάει διαφορετικά, τρέχει λίγο πιο αργά ή λίγο πιο γρήγορα, μπορεί να μαθαίνει τα πράγματα διαφορετικά από εσάς, μπορεί να έχει διαφορετικά μαλλιά, μπορεί να έχει λίγα περισσότερα κιλά, μπορεί να τα πηγαίνει καλά στην γυμναστική ή στα αγγλικά, είναι ακριβώς το ίδιο, είναι πιθανότατα οι καλύτεροι φίλοι μας στο μέλλον». Η κ. Ζαχαράκη είπε πως είναι στη Δράμα «μαζί με όλους αυτούς τους σημαντικούς ανθρώπους που ήρθαν να σας δουν, με κυρίες και κυρίους οι οποίοι είναι δίπλα σας, θα είναι δίπλα σας, σε όλα τα χρόνια που θα είστε στο σχολείο και μετά», τονίζοντας πως «είμαστε εδώ για να πούμε όλοι ένα μεγάλο όχι και ένα μεγάλο κλείσιμο της πόρτας στη βία, στο φόβο, σε αυτό που μας κάνει να νιώθουμε ανασφαλείς».

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Σαλπιγγίδης επεσήμανε πως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας «είναι μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα» και στη συνέχεια διάβασε το περσινό ψήφισμα των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου, στο οποίο αναφέρονταν τα εξής: «Εμείς οι μαθητές, οι μαθήτριες και οι εκπαιδευτικοί του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, καταδικάζουμε κάθε μορφή σωματικής ή ψυχολογικής βίας που ασκείται από άτομο σε άτομο και καλούμε την επίσημη πολιτεία, να λαμβάνει τα κατάλληλα νομοθετικά, διοικητικά και κοινωνικά μέτρα για την προστασία των παιδιών, Δράμα, 6 Μαρτίου 2019». Όπως είπε ο κ. Σαλπιγγίδης, «σήμερα έχουμε 6 Μαρτίου 2020, και θεωρώ ότι η επίσημη πολιτεία, με την παρουσία της εδώ, ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και το ψήφισμά σας και με τα μέτρα τα οποία έχουν προταθεί και θα ψηφιστούν για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, νομίζω ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτό το οποίο εδώ και καιρό μας τονίζετε».

Ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Κιουλάνης, στο χαιρετισμό του, ανέφερε πως «ως εκπαιδευτική κοινότητα και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά και πολύ μεγάλη τιμή, που έχουμε την Υφυπουργό Παιδείας εδώ μαζί μας». Παράλληλα, ο κ. Κιουλάνης εξέφρασε τα συγχαρητήριά του τόσο προς τους μαθητές όσο και προς τους εκπαιδευτικούς, «καθώς είστε η κύρια αιτία που, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, η Υφυπουργός επισκέπτεται πάλι τη Δράμα».