ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
«Συνθέτουμε αναλογικά, αντιπροσωπευτικά, δημοκρατικά και προχωράμε σε μια ουσιαστική παραγωγική διαδικασία και όχι σε μια διαδικασία στείρων αντιπαραθέσεων»
Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024 είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη διοίκησης στο Επιμελητήριο Δράμας για την επόμενη τετραετία. Στις εκλογές συμμετέχει μόνο ο συνδυασμός «Επιχειρώ» με επικεφαλής και υποψήφιο Πρόεδρο τον νυν Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Στέφανο Γεωργιάδη, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν».
Στη συνέντευξή του ο κ. Γεωργιάδης απεύθυνε κάλεσμα στα μέλη του Επιμελητηρίου να ψηφίσουν στην εκλογική διαδικασία, επισημαίνοντας τους λόγους για τους οποίους είναι σημαντική η συμμετοχή. Ακόμη ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος προχώρησε σε απολογισμό της τρέχουσας θητείας, καθώς και σε ανάδειξη των βασικών κατευθύνσεων της επόμενης.
«Το Επιμελητήριο Δράμας είναι το σπίτι του επαγγελματία»
Σχετικά με την εκλογική διαδικασία ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Στις 15 Νοεμβρίου προσκαλούμε όλους τους επαγγελματίες, επιχειρηματίες, βιοτέχνες, εμπόρους της περιοχής μας, όλου του Νομού Δράμας, να προσέλθουν από τις 8 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, να ψηφίσουν εξαίρετους συναδέλφους στα τμήματα τα οποία είναι υποψήφιοι. Έχουμε έναν πλουραλισμό επαγγελμάτων. Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι είναι αναγνωρίσιμοι μέσα στην επαγγελματική δραστηριότητα της Δράμας. Θα είναι πολύ τιμητικό να έρθουν να ψηφίσουν αυτούς τους ανθρώπους που μπαίνουν μπροστά για να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα, για να βοηθήσουν τον τόπο μας.
Το Επιμελητήριο Δράμας είναι το σπίτι του επαγγελματία. Είναι ένας φορέας που προωθεί πρώτα πρώτα την υποστήριξη στην επιχειρηματικότητα, στις επιχειρήσεις, στον κάθε επαγγελματία. Είμαστε δίπλα στους επαγγελματίες, είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή είναι πάρα πολύ σημαντική. Ενισχύεται η φωνή και η δύναμη του Επιμελητήριου στην Ελλάδα και όχι μόνο».
«Η συμμετοχή δίνει δύναμη στο Επιμελητήριο»
Για τους λόγους για τους οποίους τα μέλη του Επιμελητηρίου πρέπει να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Ειδικά τις σημερινές εποχές ο κόσμος είναι πολύ σημαντικό να ψηφίζει και να συμμετέχει. Όταν απέχουμε, ουσιαστικά αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Η συμμετοχή ενισχύει πρώτα πρώτα όποιον ή όποια ψηφίζει. Το Επιμελητήριο είναι αυτό που εκ του ρόλου του στηρίζει τις επιχειρήσεις. Στηρίζει επίσης τους κοινωνικούς του εταίρους, όπως είναι οι σύλλογοι και τα σωματεία. Δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, αλλά προωθεί με τις προτάσεις του και διαμορφώνει πολιτικές στο κέντρο, στην Αθήνα. Κι αυτό είναι το σημαντικό. Η συμμετοχή δίνει δύναμη στο Επιμελητήριο να παρουσιάζεται ακόμη πιο ισχυρό στο κέντρο. Χωρίς την παρέμβαση στη λήψη κεντρικών αποφάσεων, δεν μπορούμε να έχουμε τα ανάλογα αποτελέσματα, τα οποία επιδιώκουμε για το καλό των επιχειρήσεών μας».
«Έχει διαμορφωθεί κουλτούρα συνεργασίας και συνοχής»
Σχετικά με την ύπαρξη ενός συνδυασμού στις εκλογές και τις σηματοδοτεί αυτό το γεγονός, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Στο Επιμελητήριο Δράμας είναι η τέταρτη φορά που υπάρχει ένας συνδυασμός τα τελευταία χρόνια, εκ των οποίων οι τρεις είναι με εμένα υποψήφιο Πρόεδρο και μια φορά με τον προηγούμενο Πρόεδρο. Έχει διαμορφωθεί μια κουλτούρα συνεργασίας. Μια κουλτούρα συνοχής. Το θέμα είναι να συνθέτουμε. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε. Από την άλλη μεριά δεν είμαστε και μοναδικότητα, γιατί υπάρχουν περίπου 15 Επιμελητήρια στη χώρα, τα οποία ακολουθούν αυτό το μοντέλο.
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να διαμορφώνονται συνέργειες χωρίς άλλες αντιπαλότητες, οι οποίες δεν εξυπηρετούν με τίποτε τον ρόλο τον οποίο καλούμαστε να υπηρετήσουμε. Κάθε φιλοδοξία είναι θεμιτή, στο πλαίσιο το οποίο ο καθένας αντιλαμβάνεται. Από την άλλη μεριά όμως, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι οι αντιπαλότητες δεν εξυπηρετούν. Εμείς κάνουμε ένα συνδυασμό ο οποίος ουσιαστικά συνθέτει και είναι αντιπροσωπευτικός. Δεν είναι το Επιμελητήριο μία δομή στείρων αντιπαραθέσεων. Το Επιμελητήριο είναι παραγωγικό. Πρέπει να παράγει, να βοηθά στην ανάπτυξη και να στηρίζει την επιχείρηση. Για όλους τους επιχειρηματίες αυτό είναι κοινό. Δεν διαχωρίζει. Επομένως, κατά την άποψή μας, ένας συνδυασμός με αυτά τα χαρακτηριστικά μόνο θετικά έχει να προσφέρει. Αυτό αποδεικνύεται τις τέσσερις τελευταίες εκλογικές διαδικασίες.
Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε τη σύνθεση και είμαι ένας από τους Προέδρους ο οποίος επιδιώκω πάντα τη σύνθεση. Όλοι έχουν λόγο και φωνή. Κανένας δεν στερείται της άποψής του. Όλοι έχουν δικαίωμα να εκφράσουν τη γνώμη τους. Η σύνθεση μάς δίνει δύναμη. Η σύνθεση απόψεων μέσα από διάλογο και μέσα από προτάσεις.
Επίσης, ο διαχωρισμός των τμημάτων δίνει και μια άλλη δυνατότητα. Το κάθε τμήμα έχει μια εξειδίκευση. Κι αυτό δίνει τη δυνατότητα εξειδίκευσης στην προσέγγιση των κλαδικών ζητημάτων. Τα γενικά βεβαίως αφορούν τους πάντες, αλλά τα κλαδικά ζητήματα είναι πολύ σημαντικά. Άρα συνθέτουμε αναλογικά, αντιπροσωπευτικά, δημοκρατικά και προχωράμε σε μια ουσιαστική παραγωγική διαδικασία και όχι σε μια διαδικασία στείρων αντιπαραθέσεων».
Ο απολογισμός της τρέχουσας θητείας
Προχωρώντας στον απολογισμό της τρέχουσας θητείας, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε αρχή στη Δομή Καινοτομίας του Επιμελητηρίου Lab40. Όπως ανέφερε, «αξιοποιήσαμε χρήματα από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειάς μας κάνοντας πράξη το όραμά μας και δημιουργήσαμε τη Δομή Καινοτομίας – θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων Lab40. Την πρώτη θερμοκοιτίδα σε Επιμελητήριο στην περιφέρεια στη χώρα μας. Είμαστε περήφανοι που γίναμε πλέον ενεργά μέλη του Elevate Greece της Εθνικής Πύλης Καινοτομίας, συμμετέχοντας δυναμικά στο οικοσύστημα καινοτομίας. Υποστηρίξαμε με τον επιταχυντή μας, περισσότερες από 60 καινοτόμες ιδέες ώστε αρκετές από αυτές ήδη κάνουν πράξη το όνειρο τους. Στηρίξαμε υφιστάμενες επιχειρήσεις μέλη μας να καινοτομήσουν στην δραστηριότητά τους. Δημιουργήσαμε δίκτυο Μεντόρων και Επιχειρηματικών Αγγέλων για τους star uppers. Συνεργαζόμαστε με ερευνητικά, πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλες δομές καινοτομίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό».
Για το Help Desk του Επιμελητηρίου Δράμας ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Δημιουργήσαμε και λειτουργούμε το Help Desk του Επιμελητηρίου Δράμας με εξειδικευμένους συνεργάτες μας. Υποστηρίξαμε πάνω από 1.000 επιχειρήσεις μέλη μας στα ερωτήματά τους και τα αιτήματά τους, δίνοντας τους πληροφόρηση και λύσεις. Υποστηρίξαμε εκατοντάδες υποψήφιους επενδυτές και τους ενημερώσαμε για τα όλα τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Σχετικά με τη νομική υπηρεσία «ΝΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ», ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε: «Με τη νομική μας υπηρεσία “ΝΟΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ” βοηθήσαμε εκατοντάδες επιχειρήσεις μέλη μας. Υποστηρίξαμε τις επαγγελματικές οργανώσεις και τους συλλόγους. Με γραπτές νομικές γνωμοδοτήσεις δώσαμε πολλές λύσεις σε ερωτήματα και προβλήματα μελών μας. Επεξεργαστήκαμε τροπολογίες διατάξεων νόμων. Προτείναμε Υπουργικές Αποφάσεις. Συμμετείχαμε σε διαβουλεύσεις παρεμβαίνοντας στο νομοθετικό έργο για το όφελος των επιχειρήσεων».
Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο βρέθηκε «δίπλα σε κάθε επιχείρηση» και πρόσθεσε: «Με συνεχείς παρεμβάσεις μας στα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Εσωτερικών την Περιφέρεια και τους Δήμους, σε δημόσιους οργανισμούς, στο τραπεζικό σύστημα, μπορεί να μην τα πετύχαμε όλα, αλλά καταφέραμε αρκετά και σημαντικά για τα μέλη μας. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε σε συνεργασία με τους κοινωνικούς μας εταίρους, τους συλλόγους, τα σωματεία. Δίπλα σε κάθε επιχείρηση. Δίπλα στον Έμπορο, τον Βιοτέχνη, τον Επαγγελματία. Οργανώσαμε ημερίδες ενημέρωσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια και βιωματικά εργαστήρια. Συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς εκδηλώσεις προώθησης των τοπικών προϊόντων μας. Συμμετείχαμε σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Σε συνεργασία με τις διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας μας στο εξωτερικό υποστηρίζουμε τις επιχειρήσεις μέλη μας».
Για τις διεκδικήσεις του Επιμελητηρίου, όσον αφορά την ανάπτυξη της Δράμας, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε την ολοκλήρωση των απαραίτητων οδικών αξόνων. Παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων και παρεμβαίνουμε. Συμμετέχουμε ενεργά με παρεμβάσεις και προτάσεις μας για το χωροταξικό και τις χρήσεις γης. Συμμετέχουμε στην διαβούλευση για τα Ειδικά Χωροταξικά Σχέδια, Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τουρισμού. Ζητούμε προστασία της Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και την ανάπτυξη δυναμικών καλλιεργειών και σύγχρονης γεωργίας. Διεκδικούμε αλλαγή του νόμου και πλαισίου λειτουργίας των ΒΙ.ΠΕ. Διεκδικούμε αναβάθμιση και νέα έργα αναγκαίων ενεργειακών υποδομών. Διεκδικούμε βελτίωση του πλαισίου για την εξόρυξη μαρμάρου και την αξιοποίηση του δασικού πλούτου. Προωθούμε τον πολιτισμό και την επιχειρηματικότητα στον πολιτισμό με στόχο την αύξηση των επισκεπτών και της κατανάλωσης στην περιοχή μας. Προωθούμε ισχυρά τον θεματικό τουρισμό, την γαστρονομία και τις πολιτιστικές διαδρομές».
Σχετικά με τα έργα που υλοποιήθηκαν από το Επιμελητήριο, ο κ. Γεωργιάδης είπε: «Αξιοποιήσαμε το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και ευρωπαϊκά προγράμματα. Αναβαθμίσαμε ενεργειακά το κτίριο του Επιμελητηρίου Δράμας, μειώνοντας κατά 70% το συνολικό ενεργειακό κόστος από το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων. Εξοπλίσαμε με σύγχρονα οπτικοακουστικά πολυμέσα το Συνεδριακό Κέντρο, ενώ αναβαθμίσαμε ψηφιακά και την υπηρεσία προς τα μέλη μας. Δημιουργήσαμε μια υπερσύγχρονη, φιλόξενη και λειτουργική θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, την Lab40, που υποστηρίζει την καινοτομία τόσο στον χώρο της όσο και ψηφιακά απομακρυσμένα. Υλοποιήσαμε διασυνοριακά και διακρατικά ευρωπαϊκά προγράμματα κερδίζοντας τεχνογνωσία, εξωστρέφεια προς όφελος της επιχειρηματικότητας και της περιοχής μας».
Για τη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές δράσεις, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ανέφερε: «Έχουμε ιδρύσει και λειτουργούμε την αναγνωρισμένη από την Ε.Ε. Ευρωπεριοχή Ελληνικό Τμήμα “ΝΕΣΤΟΣ ΜΕΣΤΑ”. Έχουμε εκλεγεί τέσσερις φορές συνεχόμενες στην θέση της Αντιπροεδρίας της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συνοριακών Περιοχών (Association of European Border Regions) ανάμεσα σε 140 εταίρους από όλη την Ευρώπη. Φιλοξενήσαμε στη Δράμα την Συνεδρίαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με παρουσία υψηλόβαθμων στελεχών της. Διαμορφώνουμε τις πολιτικές ανάπτυξης των συνοριακών περιοχών και καταθέτουμε προτάσεις στην Επιτροπή Περιφερειών και την DG REGIO. Συμμετέχουμε σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την μείωση των εκπομπών του άνθρακα και την προστασία περιβάλλοντος».
Οι βασικές κατευθύνσεις της επόμενης θητείας
Για την επόμενη θητεία και τις βασικές κατευθύνσεις με τις οποίες θα κινηθεί η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε: «Οι προκλήσεις της εποχής είναι σημαντικές και επικίνδυνες γενικότερα. Αυτές οι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν». Όπως είπε, «δίνουμε έμφαση στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα της μικρής και πολύ μικρής επιχείρησης, τις μικρομεσαίας επιχείρησης, αλλά και της εξαγωγικής επιχείρησης. Από το γεωπολιτικό σύστημα διαμορφώνονται καταστάσεις, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εσωτερικά. Είναι ζητήματα που μας ξεπερνούν, αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Έχουμε ζητήματα ενεργειακής κρίσης, έχουμε ζητήματα πολέμων, έχουμε ζητήματα μεταφορών, έχουμε αύξηση στα κόστη πρώτων υλών. Όλα αυτά είναι θέματα που απασχολούν από την πιο μικρή έως την πιο μεγάλη επιχείρηση. Επομένως το Επιμελητήριο πρέπει να παρακολουθεί και να έχει τον σχεδιασμό να παρεμβαίνει στην εκάστοτε κυβέρνηση για να αμβλύνει το πρόβλημα στις επιχειρήσεις όταν δημιουργείται».
Επίσης, ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με τροποποίηση των διατάξεων που «κουράζουν» την επιχείρηση. «Δεν μιλάω μόνο για το φορολογικό. Αναφέρομαι στις αδειοδοτήσεις, στον τρόπο λειτουργίας, στα εργασιακά, τις λειτουργίες των δημοσίων φορέων, τη σχέση με το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτά είναι ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και πρέπει να βελτιώσουμε», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Γεωργιάδη και στα ζητήματα ενέργειας. Χαρακτηριστικά επεσήμανε: «Στερούμαστε των υποδομών ενέργειας. Πρέπει να βελτιώσουμε τα δίκτυα και τη χωρητικότητά τους. Ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει στην περιοχή τις απαραίτητες ενέργειες για να γίνουν τα έργα τα οποία χρειαζόμαστε πάνω στις ενεργειακές μας υποδομές, αλλά και στα θέματα των οδικών αξόνων».
Στη συνέχεια της συνέντευξής του ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε και σε πιο εξειδικευμένες δράσεις που σχεδιάζονται να γίνουν από το Επιμελητήριο. Όπως είπε, «πρέπει να αναπτύξουμε κλάδους οι οποίοι έχουν προοπτική κι ακόμη δεν έχουν πιάσει το μέγιστο δυνατό επίπεδο. Μιλάμε για τον τουρισμό και την επισκεψιμότητα. Στερούμαστε ενός οργανωμένου place branding. Ό,τι κάνουμε σήμερα είναι αποσπασματικές ενέργειες. Πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα place branding, μια αναγνωρισμένη ταυτότητα της περιοχής, η οποία θα προβάλλεται και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αύξηση της επισκεψιμότητας».
Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για τον πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί εφαλτήριο για την αύξηση της επισκεψιμότητας, αλλά και για την «αξιοποίηση συγκεκριμένων πλεονεκτημάτων στην περιοχή μας με στόχευση τον θεματικό τουρισμό, όπως είναι το περιβάλλον, η ιστορία μας, η παράδοση». Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι το Επιμελητήριο έχει χαράξει για το 2024 αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε: «Είναι ένας τομέας τον οποίον πρέπει να δούμε συντονισμένα και σχεδιασμένα, όχι αποσπασματικά και όχι ο καθένας από μόνος του. Εμείς θα προσεγγίσουμε το σύνολο των φορέων με συγκεκριμένη πρόταση. Την δουλεύουμε ήδη, θα τη συζητήσουμε με τη νέα διοίκηση και θα την καταθέσουμε όταν πρέπει. Φυσικά θα αναζητήσουμε και τα ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία για να υλοποιηθεί».
Σχετικά με την εξωστρέφεια του Επιμελητηρίου, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «το Επιμελητήριο θα έχει συμμετοχή σε εκθέσεις και επιχειρηματικές αποστολές είτε πρόκειται για την Ελλάδα είτε για το εξωτερικό, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια για να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε αυτή την κατεύθυνση».
Μιλώντας για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις που έχει στις επιχειρήσεις, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε: «Πρέπει να στοχεύσουμε στην πρόληψη. Είτε αυτή είναι με τεχνολογικά μέσα για να προλαβαίνουμε καιρικά φαινόμενα, είτε με έργα υποδομών τα οποία χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως η λειψυδρία ή οι πυρκαγιές, είτε πρόκειται για την οικονομική πρόληψη, δηλαδή τι πρέπει να κάνει μια επιχείρηση όταν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Μιλάω για πρόληψη, όχι για αποζημιώσεις. Οι αποζημιώσεις έρχονται εφόσον δεν έχεις προλάβεις». Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι στο τέλος του 2024 ή στις αρχές του 2025 θα διοργανωθεί στη Δράμα ένα μεγάλο συνέδριο για την πρόληψη των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
Αλλά ζητήματα που έθιξε ο κ. Γεωργιάδης είναι η κατάρτιση και εκπαίδευση των στελεχών των επιχειρήσεων, καθώς και η απόλυτη αναβάθμιση των υπηρεσιών του Επιμελητήριου. Όπως είπε, «ήδη είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αλλά αυτή τη στιγμή και μέσω του Γενικού Εμπορικού Μητρώου αλλά και με άλλες ψηφιακές βάσεις προχωρούμε ουσιαστικά στην παροχή αναβαθμισμένης υπηρεσίας προς τα μέλη μας. Και η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης ήδη είναι εδώ. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος μελετά την εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλη τη χώρα για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να παίρνεις ένα έγγραφο από το κινητό σου φωνητικά».
Όσον αφορά την καινοτομία, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε: «Αν δεν καινοτομήσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά. Επομένως βελτιώνουμε με αυτό τον τρόπο και την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα. Στόχος του Επιμελητήριου είναι να ευαισθητοποιήσει τις υφιστάμενες επιχειρήσεις να συνεργαστούν ακόμη πιο πολύ με ερευνητικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθώς με τη δική μας Δομή Καινοτομίας. Ακόμη, για κάθε νέο άνθρωπο που έχει μια ιδέα να μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε, να τον επιταχύνουμε και να την κάνει πράξη, να την κάνει επιχείρηση».
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε και στην επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από το χωροταξικό και τις χρήσεις γης. «Είναι πολύ σημαντικό όλοι οι φορείς και οι Δήμοι να χαράξουν πλέον τις χρήσεις γης. Να επεκτείνουν τα χωροταξικά τους σχέδια. Να δώσουν ουσιαστικά περιοχές προς εκμετάλλευση είτε στους πολίτες είτε στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένες περιοχές με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι «στερούμαστε ουσιαστικά χωροταξικού σχεδιασμού στη χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια» και πρόσθεσε: «Αν δεν τακτοποιηθεί το χωροταξικό, δεν μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε: «Με αυτούς τους άξονες θα κινηθούμε στην επόμενη θητεία. Δεν θέλω όμως να θέτω τα θέματα σε επίπεδο τετραετίας. Ό,τι μπορούμε να τελειώσουμε αύριο, θα το τελειώσουμε αύριο. Κάποια πράγματα σίγουρα χρειάζονται χρόνο να υλοποιηθούν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον την επόμενη ημέρα, με τις παρεμβάσεις που πρέπει και σε συνεργασία και με τα Επιμελητήρια της χώρας, με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, αλλά και με όλους όσους εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές. Η επόμενη ημέρα είναι η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος».