ΒΑΡΥ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ

· Το νεκροτομείο του Νοσοκομείου έχει γεμίσει

· Ξεπερνάει ακόμη και το 100% η πληρότητα των κλινικών Covid

· Γεμάτες και οι κλίνες ΜΕΘ

· Μεταφορά 30 ασθενών στο Νοσοκομείο της Καβάλας

 

 

Βαρύ αποτύπωμα αφήνει η πανδημία του κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο, καθώς δεκάδες είναι οι Δραμινοί πολίτες που έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες όσοι νοσηλεύονται με Covid-19 είτε στο Νοσοκομείο της Δράμας είτε σε νοσοκομεία κοντινών περιοχών.

Συνολικά οι νοσηλευόμενοι Δραμινοί με Covid-19 είναι πάνω από 200, καθώς οι 3 κλινικές Covid του Νοσοκομείου, δυναμικότητας περίπου 135 κλινών, έχουν πληρότητα σε καθημερινό επίπεδο που αγγίζει ή ακόμη και ξεπερνάει το 100%, ενώ πολλοί είναι και οι Δραμινοί που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Καβάλας, των Σερρών, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστική, άλλωστε, είναι η είδηση από την Καβάλα, όπου όπως έγινε γνωστό, την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, τουλάχιστον 30 ασθενείς από το Νοσοκομείο της Δράμας μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Καβάλας, με τους νοσηλευόμενους στη γειτονική πόλη να πλησιάζουν συνολικά τους 150. Φυσικά, και οι 12 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με Covid στο Νοσοκομείο της Δράμας είναι πλήρεις, ενώ πολλοί είναι οι ασθενείς από τη Δράμα που έχουν διασωληνωθεί σε άλλα νοσοκομεία.

Παράλληλα, η Δράμα πληρώνει και βαρύ τίμημα, όσον αφορά τις απώλειες ζωών, καθώς μόνο μέσα στο Νοέμβριο (τον «Μαύρο Νοέμβρη», όπως τον χαρακτήρισε με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα η «Εργασία… συν» την προηγούμενη εβδομάδα), υπολογίζεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 50 Δραμινοί πολίτες, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή είτε στο Νοσοκομείο της Δράμας είτε σε άλλα νοσοκομεία που νοσηλεύονταν.

Χαρακτηριστικές είναι, άλλωστε, οι δηλώσεις (στον τηλεοπτικό σταθμό Star Βορείου Ελλάδος το Σάββατο 22 Νοεμβρίου) της Προέδρου του Συλλόγου Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Παρθένας Κιόρτεβε. Όπως ανέφερε η κ. Κιόρτεβε, «δεκάδες Δραμινοί έχασαν τη μάχη με το φονικό ιό», σημειώνοντας ότι «το νεκροτομείο του Νοσοκομείου έχει γεμίσει και δεν έχουμε πού να βάλουμε τους νεκρούς από τον κορωνοϊό». Η Πρόεδρος των Γιατρών του Νοσοκομείου της Δράμας τόνισε πως «το Νοσοκομείο δεν αντέχει» και εξήγησε πως η πληρότητά του υπερβαίνει το 100%. Μάλιστα, στάθηκε και στα προβλήματα που έχουν προκληθεί

από τον κορωνοϊό στο ίδιο το προσωπικό του Νοσοκομείου, καθώς 60 νοσηλευτές και 20 γιατροί απέχουν από τα καθήκοντά τους. Όπως ανέφερε η κ. Κιόρτεβε, αυτός ο μεγάλος αριθμός των ασθενών εξυπηρετείται από 2 παθολόγους και 1 επικουρικό πνευμονολόγο, ενώ έχει συνδράμει και 1 ιδιώτης πνευμονολόγος.

Η κ. Κιόρτεβε σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει άμεση βοήθεια από την 4η ΥΠΕ, με μετακίνηση γιατρών σχετικών ειδικοτήτων για να συνδράμουν, όπως π.χ. παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων και εντατικολόγων. Και εφόσον, συνέχισε, δεν υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού προσωπικού, τότε απαιτείται να γίνει «άμεση επιστράτευση ιδιωτών γιατρών αναλόγων ειδικοτήτων». Ακόμη, η κ. Κιόρτεβε ανέφερε πως πρέπει να γίνει «μεταφορά ασθενών σε γειτονικά Νοσοκομεία για νοσηλεία», «ενίσχυση νοσηλευτικού προσωπικού από τις λίστες του επικουρικού προσωπικού», «μονιμοποιήσεις όλων των συμβασιούχων και άμεσες προσλήψεις προσωπικού».

 

Έφυγε από τη ζωή 54χρονη νοσηλεύτρια του Νοσοκομείου

 

Δυστυχώς, το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας μετρά την πρώτη απώλεια εργαζομένου του από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου έφυγε από τη ζωή 54χρονη νοσηλεύτρια, η οποία νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο Αναφοράς εκτός Δράμας, όπου και είχε διακομιστεί.

Από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε η νόσος Covid-19 και πολύ περισσότερο το τελευταίο χρονικό διάστημα που το επιδημιολογικό φορτίο σε τοπικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου, με αυταπάρνηση και ηρωισμό, χειρίστηκε πλήθος περιστατικών ασθενών συμπολιτών μας, καλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο τις μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν. Όμως, η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού έπληξε και το ίδιο το προσωπικό του Νοσοκομείου, ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό, το οποίο είδε μεγάλο μέρος του είτε να νοσεί και το ίδιο είτε να τίθεται σε απομόνωση ως επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

 

Ο αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού σε τοπικό επίπεδο

 

Όσον αφορά τον αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων ασθενών με Covid-19 στην Π.Ε. Δράμας, με βάση τις ημερήσιες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ για την πορεία της πανδημίας της χώρας, φαίνεται (τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Τρίτης 24 Νοεμβρίου, που γράφονται αυτές οι γραμμές) πως στην αρχή της τρέχουσας εβδομάδας υπάρχει τάση μείωσης, σε σχέση πάντα με τον μεγάλο αριθμό που είχε καταγραφεί τις προηγούμενες ημέρες.

Έτσι, τις τελευταίες 10 ημέρες στην Π.Ε. Δράμας υπήρξαν οι εξής καταγραφές

15 Νοεμβρίου: 29 κρούσματα

16 Νοεμβρίου: 147 κρούσματα

17 Νοεμβρίου: 87 κρούσματα

18 Νοεμβρίου: 95 κρούσματα

19 Νοεμβρίου: 112 κρούσματα

20 Νοεμβρίου: 62 κρούσματα

21 Νοεμβρίου: 55 κρούσματα

22 Νοεμβρίου: 47 κρούσματα

23 Νοεμβρίου: 19 κρούσματα

24 Νοεμβρίου: κρούσματα

Πάντως ακόμη και αν αυτή η μειωμένη καταγραφή κρουσμάτων συνεχιστεί, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσει η πιστή τήρηση των μέτρων για περιορισμό του κορωνοϊού.

Επίσης, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές από επιστημονικά χείλη, η μείωση των κρουσμάτων δεν συνεπάγεται και άμεση μείωση της πίεσης στο σύστημα υγείας (νοσηλείες και διασωληνώσεις), αλλά και μείωση του αριθμού των θανάτων, καθώς απαιτείται να περάσει εύλογο χρονικό διάστημα.