Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέβαλε ο Βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μετά τις έντονες αντιδράσεις και την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι κυβερνητικές αποφάσεις για εγκατάσταση μεγάλων Φωτοβολταϊκών Πάρκων(ΦΠ) στις περιοχές του Νευροκοπίου Δράμας και Λεκάνης Καβάλας. «Οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς καταγγέλλουν ότι οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν επιλεγεί χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καμία ενημέρωσή τους όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής των συγκεκριμένων χώρων αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχουν στις παραγωγικές δραστηριότητες, το περιβάλλον, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των παραπάνω περιοχών», αναφέρεται στην Ερώτηση που συνυπογράφουν 12 συνολικά Βουλευτές.
Η εγκατάσταση στη Λεκάνη Καβάλας ισχύος 75 MW, εγκρίθηκε από την επιτροπή Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ, λίγες μέρες πριν λήξει η θητεία της απερχόμενης διοίκησης του κ. Μέτιου. Τα 1.460 στρέμματα, όπου προβλέπεται να γίνει η εγκατάσταση του ΦΠ είναι βοσκότοπος μέσα στον οποίο είναι εγκατεστημένες κτηνοτροφικές μονάδες. Η ύπαρξή του είναι απολύτως απαραίτητη για τη διατήρηση της κτηνοτροφίας και η απαλλοτρίωσή του θα εκδιώξει τους κτηνοτρόφους και θα καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής. Άγνωστο παραμένει επίσης ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στο κλίμα, καθώς η Λεκάνη είναι ένα κλειστό οροπέδιο και, βεβαίως, πριν την υπογραφή της απόφασης καμία σοβαρή μελέτη δεν πραγματοποιήθηκε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου
Πριν λίγες ημέρες επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο Νευροκοπίου γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση δύο ΦΠ, ένα στην Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου με συνολική ισχύ 423,08 MW, το οποίο θα καλύψει έκταση 6.500.000 τετραγωνικών μέτρων και ένα στην κοινότητα Καταφύτου συνολικής ισχύος 379,34 MW. Όλοι οι τοπικοί παράγοντες και φορείς εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, καθώς το ΦΠ στο Νεροκόπι σχεδιάζεται σε περιοχές με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, περικυκλώνει την πόλη, περιλαμβάνει χώρο βοσκοτόπου ενώ είναι άγνωστες οι επιπτώσεις του στην πατατοπαραγωγή. Σε περιοχή βοσκοτόπου σχεδιάζεται και η επένδυση στη Κοινότητα Καταφύτου, η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει και την επένδυση αμπελώνων μεγάλου οινοποιείου με ότι αυτό συνεπάγεται για την οινική παραγωγή τη περιοχής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ως κυβέρνηση και ως αξιωματική αντιπολίτευση, στηρίζει τις ΑΠΕ επιδιώκοντας να αποτελούν ένα δυναμικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας με εγχώρια προστιθέμενη αξία. Θεωρεί όμως επίσης ότι είναι αδύνατον να προχωρήσει η ανάπτυξη των ΑΠΕ χωρίς σχέδιο και κανόνες, χωρίς Προεδρικά Διατάγματα για την προστασία των περιοχών Natura 2000, όπου και πάλι οι σχετικές Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες ξεκίνησαν να εκπονούνται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο στόχος της πολιτικής ανάπτυξης των ΑΠΕ περνά ωστόσο μέσα από την επίλυση των όποιων προβλημάτων και εντάσεων δημιουργούνται με τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και με ταυτόχρονη διατήρηση και προστασία του φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας. Με τα δεδομένα αυτά, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός, αν προτίθεται να επανεξετάσει την χωρική εγκατάσταση των συγκεκριμένων ΦΠ, εάν πρόκειται να λάβει υπόψη της η κυβέρνηση κατά την διαδικασία αδειοδότησης τις ενστάσεις και τις παρατηρήσεις των κατοίκων και των τοπικών παραγόντων. Ερωτάται επίσης πότε θα ολοκληρωθεί η εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου το οποίο έχει προκηρυχθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά λιμνάζει εδώ και 5 χρόνια με αποτέλεσμα έκτοτε να επικρατεί αναρχία στη χωροθέτηση τέτοιων έργων καθώς και αν έχει σκοπό να ενισχύσει τον δραστήριο ρόλο των ενεργειακών κοινοτήτων στην αποκεντρωμένη παραγωγή καθαρής ενέργειας.