ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ

 

Πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021 τα εγκαίνια του βιολογικού καθαρισμού της Χωριστής, παρουσία του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, του προέδρου της Κοινότητας Χωριστής κ. Κωνσταντίνου Ζαρόγλου, Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Δράμας. Ακόμη παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ζβόρνικ κ. Ζόραν Στεφάνοβιτς και αντιπροσωπεία του βοσνιακού Δήμου, οι οποίοι επισκέφθηκαν τη Δράμα. Η τελετή των εγκαινίων τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο.

Το έργο με τίτλο «Εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων Χωριστής», με προϋπολογισμό 2.350.000 ευρώ, εντάχθηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2014-2020» και κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Φορέας υλοποίησης του έργου ήταν η ΔΕΥΑ Δράμας και ανάδοχος μέσα από διαγωνιστική διαδικασία αναδείχτηκε η εταιρεία ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο έρχεται να λύσει προβλήματα δεκαετιών, καθώς η Χωριστή δεν ήταν συνδεδεμένη με βιολογικό και τα λύματα πετάγονταν ανεπεξέργαστα σε χείμαρρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βιολογικός καθαρισμός της Χωριστής επεξεργάζεται τα λύματα με ένα σύγχρονο τρόπο, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τη μικρή έκταση που καταλαμβάνει, καθώς η όλη επεξεργασία των λυμάτων γίνεται σε 3 κοντέινερ.

«Με τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας δημιουργήθηκε ένα σημαντικό έργο, με μεγάλη περιβαλλοντική και οικολογική σημασία»

Μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος ανέφερε για τα εγκαίνια του Βιολογικού της Χωριστής:

«Εγκαινιάστηκε μέσα από τη χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ένα σημαντικό έργο, με μεγάλη περιβαλλοντική και οικολογική σημασία, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια φάνταζε αδύνατο και δεν μπορούσε να υλοποιηθεί γιατί απουσίαζαν οι απαιτούμενοι πόροι. Αυτά τα χρήματα τα διέθεσε το προηγούμενο χρονικό διάστημα η Περιφέρεια. Τέτοιου είδους έργα, ύδρευσης και αποχέτευσης, είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα και δεν μπορούν να τα υποστηρίξουν οι Δήμοι και για αυτό χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι το ΕΣΠΑ.

Με την υλοποίηση του έργου επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια τα λύματα έρεαν μέσα στους ξεροχείμαρρους, προκαλώντας πέρα από την αρνητική εικόνα και έντονη δυσοσμία. Βέβαια, το σημαντικότερο ήταν πως επηρεαζόταν ο υδροφόρος ορίζοντας και η επιβάρυνσή αυτή περνούσε στη διατροφική αλυσίδα, γιατί κάποιοι πότιζαν από αυτά τα ρέματα κάποια αγροτεμάχια.

Η Περιφέρεια φρόντισε για τη χρηματοδότηση και έτσι πλέον έχει δημιουργηθεί ένα έργο από τα πιο εξελιγμένα τεχνολογικά σε επίπεδο βιολογικών της Ελλάδος. Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες και από τη στιγμή που οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ θα έχουν έτοιμες μελέτες, εμείς θα τις χρηματοδοτούμε. Πρόσφατα άλλωστε λήφθηκε η απόφαση από τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο για τη χρηματοδότηση 2 μεγάλων έργων ύδρευσης στα Κύργια και στο Κ. Νευροκόπι, προϋπολογισμού 3,7 εκ. ευρώ.

Θέλω να συγχαρώ όλους τους εμπλεκόμενους με την υλοποίηση του έργου και ιδίως τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια».

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, συνεχίζει να λειτουργεί παραγωγικά»

Στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος ανέφερε πως ο Βιολογικός της Χωριστής «μετά από χρόνια σταμάτησε να είναι μακέτα. Να αναλύεται σε τεχνικά δελτία. Να εξαγγέλλεται σε πολιτικές ομιλίες. Να γράφεται σε φυλλάδια και να περιγράφεται µε λόγια. Μετά από πολλές περιπέτειες ολοκληρώθηκε και έφτασε η στιγμή να τον έχουμε μπροστά μας ως ζωντανή πραγματικότητα».

Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, «ο βιολογικός της Χωριστής δεν μοιάζει με τους συνηθισμένους βιολογικούς. Είναι μια μονάδα compact, δηλαδή περιορισμένη σε έκταση, σε ένα πάρα πολύ μικρό χώρο. Δεν απαιτεί τεράστια έργα σε μπετόν με δεξαμενές αερισμού. Δηλαδή όλη η επεξεργασία του λύματος γίνεται σε 3 κοντέινερ και είναι για 4.ΟΟΟ κατοίκους, με την πρόβλεψη του πληθυσμού της Χωριστής. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, το οποίο έρχεται να λύσει προβλήματα δεκαετιών και αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα για το πώς μέσω της πολιτικής συνοχής της Ε.Ε. και τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ μπορούν να επιλυθούν ζητήματα που ταλανίζουν τις τοπικές κοινωνίες. Σημαντικοί παράμετροι βέβαια εν προκειμένω είναι αφενός το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ο εναρμονισμός με τη νομοθεσία της Ε.Ε. και αφετέρου η εφαρμογή στην πράξη προηγμένης τεχνολογίας, καθώς ο βιολογικός καθαρισμός της Χωριστής επεξεργάζεται τα λύματα με ένα σύγχρονο τρόπο, έχοντας ως κύριο χαρακτηριστικό τη μικρή έκταση που καταλαμβάνει. Επίσης, η επεξεργασία γίνεται χωρίς να χρειάζεται πληθώρα προσωπικού. Πρόκειται για μια από τις πιο σύγχρονες μεθόδους. Όταν ξεκίνησε, ήταν η πρωτοπορία, η τεχνολογία αιχμής. Κι ακόμη είναι φυσικά. Είναι η πιο σύγχρονη μέθοδος που υπάρχει. Είναι από τους πρώτους στην Ελλάδα που κατασκευάστηκαν με αυτή την τεχνολογία».

Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας επεσήμανε πως «ο Βιολογικός καθαρισμός Χωριστής αποτελεί ένα σημαντικό έργο προστασίας του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή. Με το μεγάλο αυτό έργο λύνεται ένα θέμα που υπήρχε πάνω από 30 χρόνια, γιατί όλα τα λύματα της Χωριστής δεν κατέληγαν πουθενά».

Ο κ. Μαμσάκος συνεχάρη και ευχαρίστησε όλους όσοι «συνετέλεσαν για να φτάσουμε στην ολοκλήρωση του έργου» και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Τα εγκαίνια αυτού του σημαντικού έργου, έχουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα. Στέλνουν το μήνυμα ότι, παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν λαός, συνεχίζουμε και δημιουργούμε υποδομές που αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων του δήμου μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, συνεχίζει να λειτουργεί παραγωγικά. Σεβόμαστε το φυσικό περιβάλλον και με φιλικές παρεμβάσεις δημιουργούμε ένα πιο όμορφο κόσμο. Είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα. Έχω την πεποίθηση ότι όταν υπάρχει σύμπνοια, συνεργατικότητα, ομοθυμία, αναγνώριση και κατανόηση από όλες τις πλευρές τότε θα πηγαίνουμε μπροστά».