ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΜΕΡΑ» ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΗ ΔΡΑΜΙΝΗ ΗΘΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ Ε. ΜΑΥΡΙΔΟΥ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με τίτλο «Γυναίκες μπροστά και πίσω από την κάμερα», για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, πραγματοποιήθηκε σχετική εκδήλωση, το απόγευμα της Πέμπτης 5 Μαρτίου 2020, στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν η καταξιωμένη Δραμινή ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Έλενα Μαυρίδου, ενώ μετά τη βράβευσή της ακολούθησε η προβολή μικρού μήκους ταινιών γυναικών δημιουργών, σε κάποιες εκ των οποίων είχε συμμετοχή και η κ. Μαυρίδου. Το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Δράμας για τις «Γυναίκες μπροστά και πίσω από την κάμερα» ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμού «Το Φεστιβάλ Δράμας Ταξιδεύει».

Παρόντες στο Δημοτικό Ωδείο ήταν ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Γιώργος Δεμερτζής, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, καθώς και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου, η οποία ανέλαβε την παρουσίαση της εκδήλωσης.

Ο κ. Δεμερτζής, σε δηλώσεις του, εξέφρασε τη χαρά του για το ότι τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση ήταν η καταξιωμένη Δραμινή ηθοποιός και σκηνοθέτης Έλενα Μαυρίδου, η οποία έχει συμμετάσχει και έχει βραβευτεί από το Φεστιβάλ της Δράμας, ενώ στάθηκε ακόμη στην ολοένα και αυξανόμενη συμμετοχή γυναικών σκηνοθετών στο Φεστιβάλ της Δράμας (περίπου το 1/3 των διαγωνιζόμενων στη τελευταία διοργάνωση ήταν γένους θηλυκού). Όπως είπε ο κ. Δεμερτζής, «η παρουσία των γυναικών, ειδικά τα τελευταία χρόνια που είμαι στον Πολιτιστικό Οργανισμό και ως μέλος του Δ.Σ. παλαιότερα, βλέπω να είναι πολύ ισχυρή. Η γυναίκα από χρόνια έχει καταξιωθεί και πολιτικά και κοινωνικά και επαγγελματικά και πολλές φορές ξεπερνάει εμάς τους άντρες, που θεωρητικά ήμασταν μέχρι κάποτε η κραταιά τάξη. Αυτό έχει ξεπεραστεί στον πολιτισμένο κόσμο. Σήμερα όλος ο αγώνας γίνεται για να μπορέσουμε στον λεγόμενο τρίτο κόσμο να ξεπεραστούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα οι γυναίκες».

Ο κ. Παπαεμμανουήλ δήλωσε πως είναι «τιμή και χαρά που έχουμε την Έλενα Μαυρίδου κοντά μας», προσθέτοντας πως «και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ., ο τομέας Πολιτισμού, σεμνύνεται και καυχάται για την πορεία της. Η Έλενα Μαυρίδου παρουσιάζει στο κοινό των Αθηνών -και ευελπιστούμε σύντομα και στα δικά μας μέρη- τη νέα θεατρική της πρόταση, με τον τίτλο “Πτέρυγα”, που είναι ένα βιωματικό έργο. Θεωρώ πως είναι μια παράσταση που θα σημειώσει μεγάλη επιτυχία και στην Αθήνα, αλλά όταν θα έρθει η ώρα να κάνει περιοδεία και στην περιφέρεια. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έρθει και στη δική μας την Περιφέρεια αυτή η παράσταση της Έλενας Μαυρίδου».

Η κ. Τόλιου, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε πως η κ. Έλενα Μαυρίδου είναι «καλλιτέχνης με την ευρεία σημασία της λέξης. Μια γυναίκα δημιουργός, μια γυναίκα της τέχνης», επισημαίνοντας πως «προτού καν κλείσει τα 30 της χρόνια διακρίθηκε ως ηθοποιός με 2 μεγάλα θεατρικά βραβεία, το 2008 το “Μελίνα Μερκούρη” για την Λούλα στο “Λιωμένο Βούτυρο” του Σάκη Σερέφα και το βραβείο Κουν από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών».

 

«Σημασία έχει να υπάρχει μια βαθιά ισότητα στους ανθρώπους»

 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», η ηθοποιός κ. Έλενα Μαυρίδου ανέφερε πως ένιωσε «πάρα πολύ χαρούμενη και βαθύτατα συγκινημένη, γιατί όταν σε καλούν άνθρωποι τους οποίους εκτιμάς και θαυμάζεις το έργο τους, τότε η συγκεκριμένη κίνηση είναι βαθιά και αληθινή. Εγώ αγαπάω πάρα πολύ την πόλη μου την Δράμα, παίρνω από αυτήν δύναμη, όταν επιστρέφω. Αγαπάω πάρα πολύ το Φεστιβάλ. Πιστεύω ότι έχει μια από τις ομορφότερες ομάδες ανθρώπων εργασίας. Και έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ομάδα ανδρών – γυναικών που ενωμένοι μπορούν και καταφέρνουν και κάνουν θαύματα και έχουν φτιάξει ένα υπέροχο Φεστιβάλ. Οπότε το να είμαι εδώ σε αυτό τον χώρο και να μιλάω για την Ημέρα της Γυναίκας για μένα είναι κάτι πάρα πολύ αληθινό, συγκινητικό και με τιμάει ιδιαιτέρα».

Σχετικά με τη θέση της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία, η κ. Μαυρίδου επεσήμανε: «Η θέση της γυναίκας είναι μια πληγωμένη θέση, η οποία όσο περνάνε τα χρόνια κι ωριμάζουμε πολιτισμικά και ωριμάζουμε ως λαοί, όλο και καλύτερα γίνονται τα πράγματα. Φυσικά δεν ζούμε στην εποχή που ήταν η μητέρα μου και η γιαγιά που δεν θα μπορούσαμε ούτε καν να μιλήσουμε για την προοπτική καριέρας, η οποία ήταν καθαρά μια ανδροκρατούμενη περιοχή. Τώρα είμαστε σε μια καλύτερη εποχή, που τα πράγματα έχουν προχωρήσει από μάχες που έχουν γίνει, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον δυτικό πολιτισμό, το ’50 και το ’60. Βελτιώθηκαν πάρα πολύ τα πράγματα, κερδήθηκαν αγώνες, η γυναίκα ξεκίνησε να ψηφίζει, να δουλεύει, να ανοίγουνε κλειστά επαγγέλματα, οπότε στη σημερινή εποχή μπορούμε να μιλήσουμε περισσότερο για την βελτίωση κάποιων πραγμάτων και το πώς θα έρθει μια μεγαλύτερη και βαρύτερη ισότητα πάνω σε θεματικές που ακόμη έχουν θέμα, κατά τη γνώμη μου. Όπως για παράδειγμα το ότι η γυναίκα βιώνει ένα σοβαρό άγχος και ένα στρες την περίοδο την οποία θα πρέπει να γίνει μητέρα. Είναι μια περιοχή η οποία χρειάζεται ακόμη φροντίδα. Υπάρχει, αν θέλετε, μια λαϊκή αντίληψη σε όλους μέσα μας, βαθιά ριζωμένη, ότι η γυναίκα αποδίδει πολύ καλά αν είναι στο σπίτι της και μεγαλώνει τα παιδιά της. Αυτό, αν δεν είναι προσωπική επιλογή, είναι πάρα πολύ κοντόφθαλμο και καθόλου πραγματικό. Δηλαδή μια γυναίκα πρέπει να μπορεί να κάνει επιλογές και να το επιλέξει το να μην είναι σε μια δουλειά, γιατί το επιθυμεί η ίδια βαθύτατα είναι μια προσωπική επιλογή, όπως θα μπορούσε να είναι αντίστοιχα για έναν άντρα. Αλλά το να αισθάνεται ότι πρέπει να παλέψει διπλάσια όταν είναι πια και μητέρα και πρέπει να ανταποκριθεί σε τόσους πολλούς ρόλους είναι μια ανισότητα ακόμη, η οποία θέλει δουλειά».

Όπως είπε η κ. Μαυρίδου, «σημασία έχει να υπάρχει μια βαθιά ισότητα στους ανθρώπους. Εγώ αναζητώ τέτοια θέματα και είμαι πολύ ανήσυχη πάνω σε τέτοιες θεματικές. Και για αυτό έχω ασχοληθεί στην παράσταση που κάνουμε με το θέμα της μητρότητας και είμαι σε μια δουλειά η οποία ασχολείται με το πως είναι ένα ζευγάρι την περίοδο που κυοφορεί η γυναίκα με πρόβλημα σε ένα νοσοκομείο. Η βαθιά μου ανησυχία είναι να μην υπάρχουν ανισότητες και ένα ψάξιμο να βρούμε ποιοι είμαστε πραγματικά σε όλες τις περιπτώσεις. Σε ένα τόσο γυναίκειο θέμα, λοιπόν, όπως θα λέγαμε εκλαϊκευμένα ότι αυτό είναι θέμα γυναίκας, εγώ αναζήτησα και ποια είναι η θέση του άντρα. Δηλαδή με απασχολεί πάρα πολύ ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος εκεί δίπλα σε αυτή την γυναίκα. Ο άντρας, που είναι κι αυτός ένας ήρωας δίπλα στη γυναίκα και που την στηρίζει και με τον οποίο λίγο ασχολούμαστε μαζί του, γιατί κι ο ίδιος πολλές φορές –και σας το λέω αυτό πολύ ειλικρινά μέσα από συνεντεύξεις που έχουμε πάρει- αισθάνεται λίγο διακοσμητικός. Η αίσθηση αυτής της διακοσμητικότητας, όμως, για μένα, τον κάνει πολύ μεγάλο ήρωα στο κεφάλι μου, γιατί είναι εκεί, στηρίζει, βρίσκεται δίπλα, κάνει ότι καλύτερο μπορεί, είναι εκεί για να κάνει απόσβεση όλων των δυναμικών και δύσκολων καταστάσεων, να μπορέσει να βοηθήσει την γυναίκα του».

Τέλος, η κ. Μαυρίδου πρόσθεσε πως «σε αυτή τη ζωή, αν δεν είναι δύο μαζί χέρι – χέρι, για μένα, δεν γίνεται δουλειά. Κι αυτό ισχύει σε όλα. Οπότε για μένα η έννοια της Ημέρας της Γυναικάς είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά εύχομαι και ελπίζω να έρθει μια ημέρα που δεν θα καταλαβαίνουμε το νόημα αυτής της γιορτής. Γιατί θα έρθει πια μεγάλη ισότητα στα πράγματα».