ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΙΜΩΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Κ. ΕΥΜΟΙΡΙΔΗ

 

  • «Όλα αυτά τα χρόνια με στήριξε, ξεπέρασε τα λάθη μου, τα αμαρτήματά μου, και στάθηκε στο πλευρό μου»
  • «Είμαι ευτυχής γιατί εν ζωή άκουσα τους επικηδείους μου»

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Εκδήλωση με θέμα «Αυτοδιοίκηση και Διοίκηση» και τιμώμενο πρόσωπο τον πρώην Νομάρχη Δράμας και πρώην Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» του Διοικητηρίου. Η ημερομηνία πραγματοποίησης της εκδήλωσης είχε τον ιδιαίτερο συμβολισμό ότι το τιμώμενο πρόσωπο, ο κ. Ευμοιρίδης, ο οποίος γεννήθηκε το 1937 στην Εξοχή, γιόρταζε τα 80α του γενέθλια.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, οι Δήμαρχοι Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης και Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο πρώην Βουλευτής κ. Σταύρος Δαϊλάκης, πρώην αιρετοί και στους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε., οι οποίοι συνεργάστηκαν με τον κ. Ευμοιρίδη κατά τη θητεία του ως Νομάρχης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος ανέφερε: «Κατ’ αρχήν να συγχαρώ τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Αργύριο Πατακάκη και τους συνεργάτες τους για την πρωτοβουλία της αποψινής εσπερίδος που σκοπό έχει την απόδοση τιμής εν ζωή στον τέως Νομάρχη και Βουλευτή της Δράμας κ. Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι ο Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης είναι ένα πολιτικό ον. Γεννήθηκε πολιτικός. Ο πολιτικός γεννιέται, δεν γίνεται. Όπως και ο κάθε επιτυχημένος διάκονος του λαού. Από εκεί και πέρα όταν θα καταπαύσει ο κουρνιαχτός των πολιτικών και προσωπικών παθών η τοπική Ιστορία με την αδιάψευστη γραφίδα του ιστορικού θα αποτυπώσει το έργο του, το θετικό και τις αρνητικές αν θέλετε πτυχές, διότι κανείς άνθρωπος δεν είναι αλάθητος. Αρκεί τα λάθη μας να γίνονται από μία αμέλεια και όχι από εμπάθεια. Εμείς χαιρόμεθα που απόψε θα εκδιπλωθούν οι πτυχές της πολιτικής του πορείας εδώ στον ακριτικό Νομό μας και του ευχόμεθα με πνευματική ρώμη να διανύσει όσα χρόνια του χαρίζει ο Θεός. Χρόνια σας πολλά και για την επέτειο των γενεθλίων. Και τα πνευματικά σας παιδιά στην πολιτική ας πάρουν ότι θεωρούν καλό και χρήσιμο και ας το εφαρμόσουν για το καλό του τόπου μας».

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πατακάκη, ο οποίος σημείωσε: «Η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας αισθάνεται την υποχρέωση να τιμήσει για την πολύχρονη και ανιδιοτελή προσφορά του στα κοινά τον Δραμινό συμπολίτη μας, δικηγόρο Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη, ο οποίος υπήρξε παρόν με την μακρά 40χρονη πορεία του στην πολιτική ζωή του τόπου σε διάφορες θέσεις, διατελώντας Βουλευτής από το 1985 έως το 1989 και από το 1993 έως το 1998, στη συνέχεια ως Νομάρχης από το 1998 έως το 2010. Την αποτίμηση του πολύπλευρου έργου του Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη την αφήνω στους επόμενους ομιλητές, καθώς και στον ιστορικό του μέλλοντος ο οποίος κρίνει με αντικειμενικά κριτήρια την θετική του προφορά στην κοινωνία της Δράμας και στους Δραμινούς συμπολίτες μας. Ενδεικτικά αναφέρω τη συμπαράστασή του στους αγροτικούς φορείς, την πρωτοβουλία του για τα τεχνικά και αρδευτικά έργα στο Νομό μας, τη φροντίδα του στα έργα οδοποιίας, στη λειτουργία του Τελωνείου Εξοχής, στο Χιονοδρομικό Κέντρο, στο Φαράγγι της Πετρούσας, στο Μοναστήρι του Σωτήρος στην Πρασινάδα και στα πολύ σημαντικά έργα τα οποία γίνανε στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με τον σημερινό τιμώμενο άνδρα Κωνσταντίνο Ευμοιρίδη μας συνδέει μια βαθιά φιλία και μια πολιτική συνεργασία αφού βρεθήκαμε για χρόνια τώρα συστρατευμένοι στον ίδιο πολιτικό χώρο, δίνοντας αγώνες με γνώμονα την αναβάθμιση της πολιτικής ζωής του τόπου μας, αλλά και προ πάντων την επίλυση των διαφόρων κοινωνικών προβλημάτων στο Νομό μας. Συνεργαστήκαμε ο καθένας από διαφορετική θέση με όραμα πάντα η Δράμα, η πόλη μας, ο Νομός μας να γίνει πόλος έλξης και παράλληλα να καταστεί ένας ανταγωνιστικός Νομός, αναδεικνύοντας τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του και δίνοντας μια οικονομική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εκείνο που θα παραμείνει πάντοτε ανεξίτηλο στη μνήμη μου, αλλά και στη μνήμη όλων των Δραμινών, είναι ότι η πόρτα του γραφείου του ήταν πάντα ανοιχτή για όλους τους πολίτες διαφόρων κομματικών πεποιθήσεων. Ακόμη και σήμερα οι συμβουλές του είναι πολύτιμες και η εμπειρία του και οι γνώσεις του αξιόλογες και χρήσιμες και για αυτό η δική μας πόρτα ήταν και είναι πάντα ανοιχτή για τον Κώστα Ευμοιρίδη. Η Π.Ε. Δράμας για την πολύχρονη προσφορά του τον τιμά με την αποψινή εκδήλωση και θα απονείμει αναμνηστική πλακέτα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στη Δραμινή κοινωνία. Τον ευχαριστούμε και εύχομαι ο Θεός να του χαρίζει υγεία, δύναμη και μακροημέρευση».

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν οι κ.κ. Τζίμας και Δαϊλάκης, οι οποίοι μίλησαν για τον κ. Ευμοιρίδη και το έργο του, ενώ στάθηκαν σε ιδιαίτερες στιγμές της μεταξύ τους συνεργασίας. Μέσα από τις ομιλίες τους παρουσίασαν άγνωστα περιστατικά της πορείας του κ. Ευμοιρίδη στο χώρο της πολιτικής, ενώ με τα λόγια τους περιέγραψαν στο κοινό και την προσωπικότητα του τιμώμενου προσώπου. Μετέπειτα, ο πρώην Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας κ. Γιώργος Κάργας παρουσίασε συνοπτικά το έργο του πρώην Νομάρχη και πρώην Βουλευτή κ. Ευμοιρίδη.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την απόδοση τιμητικού ενθυμήματος από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Πατακάκη στον τιμώμενο κ. Ευμοιρίδη, «ως αντίδωρο κοινωνικής προσφοράς»

 

«Ευχαριστώ και ευγνωμονώ το Δραμινό λαό»

 

Στην ομιλία του ο κ. Ευμοιρίδης ευχαρίστησε το Θεό που του επέτρεψε να ζήσει 8 δεκαετίες, σχολιάζοντας ότι «ακούστηκαν τόσα καλά λόγια και καθ’ υπερβολήν». «Στην Αμερική οι περισσότεροι επικήδειοι εκφωνούνται σε σπίτια των νεκρών και όχι στην εκκλησία. Πέθανε κάποιος και άφησε τη σύζυγό του και τον γιο. Ήρθαν και οι συγγενείς και οι φίλοι και άρχισαν να λένε πολύ καλά λόγια. Κάποια στιγμή η σύζυγος σκουντάει τον γιο και λέει “κοίταξε αγόρι μου μέσα στο φέρετρο ποιος είναι, γιατί μάλλον για άλλον άνθρωπο μιλάνε”. Και είμαι ακόμη ευτυχής γιατί εν ζωή άκουσα τους επικηδείους μου» πρόσθεσε ο κ. Ευμοιρίδης.

Ο πρώην Νομάρχης ανέφερε ότι «την τιμή που μου δίνετε σήμερα την αποδέχομαι όχι μόνο για μένα, αλλά κυρίως για τους συνεργάτες μου, είτε ήταν στα Νομαρχιακά Συμβούλια, είτε ήταν Δήμαρχοι όλα αυτά τα χρόνια, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχα επιτύχει το όποιο έργο» και ευχαρίστησε το Δραμινό λαό «που όλα αυτά τα χρόνια με στήριξε, ξεπέρασε τα λάθη μου, τα αμαρτήματά μου, και στάθηκε στο πλευρό μου. Τον ευχαριστώ και τον ευγνωμονώ».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρώην Νομάρχης έκανε αναφορά στην Αυτοδιοίκηση, σε σχέση με την Διοίκηση, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, πώς θα έπρεπε δηλαδή να είναι οι μεταξύ τους σχέσεις, όσο και σε πρακτικό, παρουσιάζοντας τη στάση των Κυβερνήσεων και των πολιτικών κομμάτων προς την Αυτοδιοίκηση, ενώ σχολίασε με αρνητικό τρόπο τη νοοτροπία της Διοίκησης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση. «Η αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από ανθρώπους που ξέρουν να δίνουν και όχι από ανθρώπους που θέλουν να παίρνουν» υπογράμμισε ο κ. Ευμοιρίδης και πρόσθεσε ότι απαιτείται τόλμη, ειλικρίνεια, θάρρος και παρρησία από όσους ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση. Μάλιστα, ο πρώην Νομάρχης πρότεινε να αναγνωριστεί η Αυτοδιοίκηση, με την αναθεώρηση του Συντάγματος, ως τέταρτη εξουσία, μαζί με την Εκτελεστική, τη Νομοθετική και τη Δικαστική, καθώς «το 80% των υποθέσεων των πολιτών διεκπεραιώνονται από την Αυτοδιοίκηση», και να αναπροσδιοριστούν τα όρια μεταξύ των 4 εξουσιών.

Ο κ. Ευμοιρίδης, μιλώντας προς το κοινό, έκανε αναφορά στις οικονομικές επιβαρύνσεις από το Κράτος και άσκησε δριμεία κριτική στη φορολογική πολιτική, κάνοντας λόγο για «άδικη και σκληρή φορολογική μεταχείριση πολιτών και επαγγελματιών». «Το ζητούμενο αυτή την ώρα δεν είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί. Ο λαός περιμένει με αγωνία να δει αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, επανεκκίνηση της οικονομίας, εκσυγχρονισμό των θεσμών, αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, επίτευξη ευημερίας των πολιτών. Με άλλα λόγια ζητείται ελπίδα» σημείωσε ο κ. Ευμοιρίδης, ο οποίος, στη συνέχεια, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εθνικά θέματα. «Πρέπει όμως και οι πολίτες να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και να κατανοήσουμε επιτέλους ότι η ψήφος μας είναι το τρίτο ανεκτίμητο και εκτός συναλλαγής αγαθό, μετά από τη ζωή και την τιμή. Και δεν πρέπει να δίνεται από υποχρέωση, από συμπάθεια, από υπόδειξη, από ρατσισμό ή από συμφέρον. Η πατρίδα μας είναι η ωραιότερη χώρα του κόσμου. Το έθνος μας είναι το καλύτερο του κόσμου. Η ορθόδοξη θρησκεία μας είναι η τελειότερη του κόσμου. Το κράτος, όμως, ως διοίκηση είναι από τα χειρότερα του κόσμου» πρόσθεσε ο κ. Ευμοιρίδης.

Στη συνέχεια, ο πρώην Νομάρχης έδωσε δημόσια, μέσω της ομιλίας του, απαντήσεις σε ερωτήματα που του κάνουν οι πολίτες σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Για το αν έκανε λάθη στην πολιτική του ζωή, ο κ. Ευμοιρίδης ανέφερε: «Ναι, έκανα λάθη. Κάποια από αυτά πρόλαβα να τα διορθώσω, κάποια όχι». Για το αν αδίκησε ανθρώπους, ανέφερε: «Ηθελημένα όχι. Αν όμως χωρίς να το θέλω αδίκησα κάποιους, τους στενοχώρησα, τους πίκρανα, τους ζητώ δημόσια συγγνώμη». Στην ερώτηση «πότε ένας πολιτικός σταματάει να πολιτεύεται», ο κ. Ευμοιρίδης απάντησε: «Έξι μήνες μετά το θάνατό του». Τέλος, για το ποιες είναι οι μεγαλύτερες στιγμές συγκίνησης στην πολιτική του ζωή, ο πρώην Νομάρχης σημείωσε: «Η ίδρυση και λειτουργία του τελωνείου Εξοχής, η άνοδος της Δόξας στην Α’ Εθνική μετά από 12 χρόνια βασάνων, η εγκατάσταση της Softex στη Δράμα, καθώς επίσης και οι συνταξιοδοτήσεις των απολυθέντων. Τέλος, η εκλογή και ενθρόνιση του Μητροπολίτη μας στη Δράμα».

Ο κ. Ευμοιρίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Ευχή και προσευχή είναι να επιτύχουν να συνεργαστούν όλοι όσοι πιστεύουν στο Θεό και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, όσοι αγαπούν τον τόπο τους και την πατρίδα τους, όσοι ελπίζουν πάντα σε κάτι καλύτερο και όσοι δεν φοβούνται να αγωνιστούν».