Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μέτρα στο δημόσιο και συστάσεις σε νοικοκυριά σχετικά με τη χρήση των κλιματιστικών άφησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Ο φόβος για επανάληψη του περσινού καύσωνα καθώς και ενός ενδεχόμενου blackout φαίνεται πως οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη μέτρων με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Ένα τέτοιο μάλιστα δεν αποκλείεται να είναι και ο “κόφτης” στη χρήση των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια, καθώς και οι συστάσεις προς τα νοικοκυριά, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
“Με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη και βέβαια εμπλέκεται και ο Μάκης Βορίδης και ο Στέλιος Πέτσας, σχεδιάζουμε μια σειρά μέτρων και δράσεων για να μπορέσει το δημόσιο πραγματικά να εξοικονομήσει ενέργεια. Το είχαμε πει από τον προηγούμενο Αύγουστο όπου είχαμε φόβο για blackout και με τον καύσωνα είχαμε φτάσει σε ρεκόρ ζήτησης και είχαμε τη μεγαλύτερη περίοδο με καύσωνα των τελευταίων ετών”, είπε αρχικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον ΣΚΑΪ για να προσθέσει:
“Το κλιματιστικό αν το ορίσουμε στους 26 βαθμούς Κελσίου πετυχαίνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό, τι αφορά την ποιότητα του αέρα μέσα στο σπίτι και την εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό είναι συστάσεις. Στο δημόσιο είναι κάτι άλλο. Εκεί θα υπάρξουν μέτρα προσπάθειας εξοικονόμησης της ενέργειας γιατί το Δημόσιο πληρώνει το ρεύμα που καταναλώνει και πάνω απ’ όλα το πληρώνουν οι φορολογούμενο πολίτες”.
Πάντως, σημείωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο ως σύσταση σε νοικοκυριά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, ενώ “στο δημόσιο θα υπάρξουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας”.
Από εκεί και πέρα, σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων για την απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι για να βρεθεί λύση, πρέπει να βρεθούν τα χρήματα. και πως “το υπουργείο Οικονομικών διερευνά τη δυνατότητα να βρει τρόπους για να στηρίξει και αν υπάρξει δημοσιονομικό περιθώριο, θα το κάνει”.
Σε ό,τι αφορά το ρεύμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται οι πρώτες μειώσεις στους λογαριασμούς υπογραμμίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη λιανική, οι μειώσεις θα είναι ακόμα μεγαλύτερες και οριζόντιες για όλους.
«Χθες κατέθεσα κάποιους μηνιαίους επαγγελματικούς λογαριασμούς στη ΔΕΗ μέχρι 35 KVA, που αφορά στο 90% της παραγωγικής βάσης της χώρας μας. Το πληρωτέο ποσό ήταν 1.300 ευρώ και η επιδότηση 1.600 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση το πληρωτέο ήταν 400 ευρώ και η επιδότηση 1.200 ευρώ. Και αυτό συμβαίνει γιατί είναι από τον Μάρτιο τα μέτρα που ανακοινώσαμε, η ενισχυμένη επιδότηση που κάνουμε για τους επαγγελματίες. Και δίνουμε επιδότηση και στους οικιακούς καταναλωτές άσχετα από το αν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές», διευκρίνισε.
Πηγή: news247.gr