“Μάχη” στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα δώσουν Ελλάδα – Ιταλία για πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενώ ο πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, επισήμως θα εστιάσει στις αιτήσεις προσχώρησης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας, ενώ το πρωί θα συναντηθούν οι ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, με αντικείμενο την ευρωπαϊκή προοπτική κυρίως της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Από εκεί και πέρα όμως, στο τραπέζι θα τεθεί εκ νέου η λήψη ουσιαστικών μέτρων κατά της ενεργειακής κρίσης, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταγγείλει εκ νέου την επιθετικότητα της Άγκυρας και θα ζητήσει μία σαφή καταδίκη του αναθεωρητισμού της Τουρκίας, κάνοντας παραλληλισμούς με τη στάση της Ευρώπης απέναντι στον αναθεωρητισμό της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Χαρακτηριστικά η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε χθες στο Συμβούλιο της Ευρώπης ότι η Άγκυρα βαδίζει στα χνάρια της Μόσχας.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θα περιλαμβάνει ρητή αναφορά στην Τουρκία, την οποία θα καλεί να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η Άγκυρα βέβαια ετοιμάζεται να βγάλει στο νοτιοανατολικό Αιγαίο ξανά γεωτρύπανο στις 15 Ιουλίου, διεκδικώντας μερίδιο στους ενεργειακούς πόρους της περιοχής σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, και άρα αλλαγή του status quo στην περιοχή.

Το ενεργειακό βρέθηκε εν τω μεταξύ στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογο του Μάριο Ντράγκι. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν μαζί τη μάχη στη Σύνοδο Κορυφής για πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, δημοσιονομική χαλάρωση και μία ευρωπαϊκή παρέμβαση για την ακρίβεια, καθώς οι τιμές των αγαθών σε όλη την Ευρώπη έχουν εκτιναχθεί. Η Γερμανία, αλλά και αρκετές ακόμη βόρειες χώρες βέβαια διαφωνούν, αλλά η Συμμαχία του Νότου δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη.

Εν τω μεταξύ στην Άγκυρα αναμένουν να δουν τι θα πράξει ο κ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, απειλώντας ότι ανάλογα με τη στάση του πρωθυπουργού, θα θέσει η Τουρκία ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Πηγή: news247.gr