Η ΔΡΑΜΑ ΖΕΙ ΣΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΝYΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΝΩ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ Η ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σε ρυθμούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού μήκους ζει η Δράμα, καθώς ξεκίνησαν την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 οι προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 40ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας – 23ου Διεθνούς, το οποίο θα διεξαχθεί από 18 έως 23 Σεπτεμβρίου.

Για τη φετινή διοργάνωση και τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστης Τερζής.

Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος ανέφερε:

Η καλλιτεχνική και φιλόξενη Δράμα ανοίγει την αυλαία της μεγάλης οθόνης. Για 40 χρόνια το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας πιστό στο ραντεβού του υποδέχεται και αγκαλιάζει ηθοποιούς, σκηνοθέτες, παραγωγούς, συντελεστές κι όλους τους λάτρεις της 7ης Τέχνης. Είμαι σίγουρος ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα μας μυήσουν σε αυτή την μεγάλη και ξεχωριστή γιορτή του κινηματογράφου. Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να γευτούμε ήχους και εικόνες άμεσα συνυφασμένες με τον πολιτισμό και τον κινηματογράφο. Συνδυάζουμε την ενημέρωση με την ψυχαγωγία και δείχνουμε ότι εμείς στη Δράμα εκτιμούμε την ποιότητα, σεβόμαστε τον πολιτισμό και ξέρουμε να διασκεδάζουμε. Σας ευχαριστώ, όλες και όλους, που είστε εδώ μαζί μας σε αυτή τη διαδρομή του πολιτισμού και αγκαλιάζετε αυτό το θεσμό. Καλωσορίζουμε, λοιπόν, στη Δράμα, στη Δράμα του πολιτισμού, στην πρωτεύουσα των μικρομηκάδων, τον κόσμο της 7ης Τέχνης, την μεγάλη γιορτή του κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που για 40 χρόνια πρωταγωνιστεί, το 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και τέλος τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Σας καλούμε να απολαύσετε όλοι μαζί όλες αυτές τις όμορφες και μοναδικές στιγμές.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φ.Τ.Μ.Μ. κ. Τερζής, στις δηλώσεις του, επεσήμανε: «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους για το 2017 είναι πανέτοιμο μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Δεν αντιμετωπίζουμε ούτε οικονομικά ούτε οργανωτικά ζητήματα και περιμένουμε πλέον τις ημερομηνίες. Είναι μια γιορτή για τη Δράμα. Είναι μια γιορτή για τον κινηματογράφο και εμείς που ασχολούμαστε με αυτά και έχουμε την ευθύνη τέλεσης αυτών των μεγάλων εγχειρημάτων είμαστε πανέτοιμοι και πολύ αισιόδοξοι και για το αποτέλεσμα. Φέτος, όπως και κάθε χρόνο, εκτός από το διαγωνιστικό μέρος έχουμε και τις προφεστιβαλικές μας εκδηλώσεις. Εκδηλώσεις που στηρίζονται στις δικές μας δυνάμεις, τις δυνάμεις της Δράμας, όπου φορείς του ντόπιου πληθυσμού έρχονται να στηρίξουν αυτό το μεγάλο εγχείρημα. Και βέβαια είναι επιλογή μας διπλή, δεν είναι μόνο το οικονομικό μέρος που το επιτάσσει να το κάνουμε, είναι και η επιλογή που κάνουμε να ανοίγουμε το Φεστιβάλ μας περισσότερο στην τοπική κοινωνία που το έχει ανάγκη».

Ο κ. Τερζής υπογράμμισε ότι «φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ ανοίγεται περισσότερο» και έκανε αναφορά στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεως στο Μααρά και στην Καλλίφυτο. «Στόχος μας είναι σταδιακά να δηλώσουμε και περιφερειακά ότι είμαστε παρόντες» πρόσθεσε ο κ. Τερζής, ο οποίος ζήτησε τη στήριξη του κόσμου: «Το Φεστιβάλ για να πετύχει, το Φεστιβάλ για να δώσει καλή εικόνα έχει την αθέατη πλευρά για τον κόσμο, που αυτήν την αναλαμβάνουμε εμείς και θεωρώ ότι δεν έχει προβλήματα και πάει θαυμάσια, αλλά και από την άλλη πλευρά καλούμε και τον κόσμο και θέλουμε τον κόσμο κοντά μας. Θέλουμε τους Δραμινούς στην πλατεία, θέλουμε τους Δραμινούς σε όλες τις εκδηλώσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές να είναι παρόντες, όπως του θέλουμε και στις αίθουσες. Όταν, λοιπόν, η εικόνα της αίθουσας είναι δυναμική εικόνα, μια εικόνα γεμάτη θεατές, μας δίνει και εμάς το δικαίωμα κάθε φορά να διεκδικούμε όλο και περισσότερα και να ανεβάζουμε και τον πήχη όσο μπορούμε πιο ψηλά. Με τη βοήθεια των Δραμινών, με τη βοήθεια του Δήμου που έχουμε, με τη βοήθεια του Υπουργείου Πολιτισμού που επίσης έχουμε, θεωρώ ότι θα κάνουμε ένα Φεστιβάλ που θα το θυμόμαστε, ένα Φεστιβάλ που θα το χαρούμε και θα εγγυάται βέβαια και καλύτερα Φεστιβάλ και στο μέλλον».

 

Πρόγραμμα προφεστιβαλικών και παράλληλων εκδηλώσεων

 

Το πρόγραμμα των προφεστιβαλικών και παράλληλων εκδηλώσεων του φετινού Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 Κεντρική Πλατεία Δράμας ώρα 19.00

Στο πλαίσιο των Προφεστιβαλικών Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των Φύλων Δήμου Δράμας σε συνεργασία με τους Φορείς ΑμεΑ, θα πραγματοποιήσουν Ψυχαγωγική Εκδήλωση με Θέμα «Πολύχρωμη παλέτα», την Πέμπτη14 Σεπτεμβρίου 2017, ώρα 19.00 στην Πλατεία Ελευθερίας.

Οι φορείς που συμμετέχουν είναι:

-Κέντρο Ημέρας «Πολυδεύκης» της ΕΨΥΚΑ

-Οικοτροφείο «Πηγή» της ΔΕΥΨΥ

-Σύλλογος Καρκινοπαθών

-Σύλλογος Διαβητικών

-Σύλλογος Παραπληγικών

-Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος ΑμεΑ «Οι Αγωνιστές»

-Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων του Αθλητικού Συλλόγου ΑμεΑ «Οι Αγωνιστές»

-Σύλλογος γονέων, κηδεμόνων & φίλων ατόμων με αυτισμό «Αλκυόνη»

– Κ.Δ.Α.ΠμεΑ «Το χαμόγελό μας»

-Σωματείο ΑμεΑ

-Τμήμα Φυσικής Αποκατάστασης και Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ του Παραρτήματος Χρόνιων Παθήσεων του Κ.Κ.Π

-Σύλλογος «Λάμψη»

Οι δράσεις των φορέων είναι:

-αυτοσχέδιο Βowling

-δημιουργία κατασκευών ντεκουπάζ

-ζωγραφική με τα παιδιά

-χορευτική δράση,με μουσική βαλς

-παιχνίδι «Νεροκουβαλητές»

-παιχνίδι «τα μουσικά στεφάνια»

-εικαστικό project

-Εκθέσεις δημιουργιών από τα μέλη και φωτογραφικό υλικό από δράσεις Συλλόγων

Επίσης, η εκδήλωση περιλαμβάνει:

Θέατρο Σκιών από τον Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή με τον ξυπόλητο φίλο του τον Καραγκιόζη συντροφιά

Ζωντανή μουσική από την Modern Musik Academy

Απονομή επαίνων στους Φορείς ΑμεΑ για την συμμετοχή τους στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 Κεντρική Πλατεία Δράμας, ώρα: 20:00

«Ταξίδι με Θαλασσινό αγέρι»

Το Κέντρου Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης» του Τμήματος Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Δράμας παρουσιάζουν μια μουσικοχορευτική παράσταση με έντονο θαλασσινό χρώμα απ’ όλα τα νησιωτικά συμπλέγματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου στα νησιά της χώρας μας, μεταφέρονται επί σκηνής από τα μέλη του χορευτικού τμήματος του Κέντρου Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης».

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017 Κεντρική Πλατεία Δράμας ώρα 20.00

Μουσικοχορευτική παράσταση με χορούς από την Μακεδονία-Κυκλάδες-Ιόνιο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δράμας «Οι Ρίζες μας».

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με το συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής «Θρακόμελο»

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017 Δημοτικό Ωδείο Δράμας 18:00

Ημερίδα «Η Κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους»

Η οικονομική και κοινωνική κρίση στην ελληνική κοινωνία των τελευταίων ετών αποτυπώθηκε στην τέχνη πρώτα μέσω των ταινιών μικρού μήκους. Η μικρή φόρμα και διάρκεια επιτρέπει την γρήγορη αποτύπωση στην μεγάλη οθόνη.

Στις 24&25 του Απρίλη το Φεστιβάλ Δράμας συνδιοργάνωσε με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και με την συνεργασία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Διημερίδα με θέμα «Η Κρίση στην ελληνική κοινωνία μέσα από την ταινία μικρού μήκους». Ένα μέρος των ομιλιών και προβολών των ταινιών παρουσιάζεται στο Δημοτικό Ωδείο την Κυριακή 17/9/2017 με ομιλητές:

Γιάννα Αθανασάτου – Ιστορικός Κινηματογράφου, Διδάσκουσα Ιστορίας Κινηματογράφου

Bασίλης Καρδάσης – Πρόεδρος ΔΕ του ΕΑΠ, Καθηγητής Τμήματος Οικονομικών Επιστημών της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κρήτης

Δημήτρης Νάκος – Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, Σκηνοθέτης

Αντώνης Παπαδόπουλος – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φετιβάλ Δράμας Σκηνοθέτης

Μαρία Παραδείση – Ιστορικός του Κινηματογράφου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού

Βασίλης Σακκάς – ΜΑ Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων ΕΑΠ, Πρόεδρος Συλλόγου Πολιτισμολόγων Θεσσαλίας

Μετά το πέρας των ομιλιών θα προβληθούν οι ταινίες:

«Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα 22’ 2015

«Τσέλσι-Μπαρτσελόνα» του Αλέξανδρου Χαντζή 17’ 2012

«Red Hulk» της Ασημίνας Προέδρου 26’ 2013

«UMMI» του Νίκου Αυγουστίδη 15’ 2016

«Δείπνο» του Νάσου Βακάλη 10 2014

«Η Αλίκη στο καφέ» του Δημήτρη Νάκου 18’ 2016

«Ψωμί και ελιές» των Ιορδάνη Ορφανίδη & Alexander Jaschik 29’ 2015

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου       

Τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Δημοτικό Ωδείο. Ώρα 19:00

Διεθνής & Ελληνική κουζίνα 2017

Catering, προσφορά της Ένωσης Κυριών Δράμας. Μετά την τελετή έναρξης.

Προαύλιος χώρος Δημοτικού Ωδείου, 20:30

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου

Τελετή λήξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Δημοτικό Ωδείο. Ώρα 20:00

 

Εκθέσεις

 

«Ο Δρόμος»

Ατομική έκθεση φωτογραφίας του δραμινού φωτογράφου Αλέξανδρου Κατσαμάκη.

11-24 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Παλιού Δημαρχείου Δράμας

Οργάνωση: Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας

«Γυαλί & Χρώμα»

Η τέχνη του γυαλιού συναντάει τη ζωγραφική τέχνη μέσα από τις δημιουργίες

Δραμινών καλλιτεχνών του Κέντρου Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης»

11-17 Σεπτεμβρίου στο Hydrama Grand Hotel (Περιοχή Αγ. Βαρβάρας)

Οργάνωση: Κέντρο Νεότητας «Γεώργιος Παρασίδης» του Τμήματος Παιδείας

Πολιτισμού και Αθλητισμού Δήμου Δράμας

«Στις σκιές της παλιάς Δράμας»

Ψηφιακή έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Μεσσίνη, στον χώρο του καφέ Ελευθερία από 11 Σεπτεμβρίου έως και 31 Οκτωβρίου 2017.

Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017 20.30