Ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και οι εκδόσεις «ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ» σας προσκαλούν, την Τρίτη 8 Απριλίου 2025 και ώρα 7.30 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Επιμελητηρίου Δράμας (Λ.Λαμπριανίδη 40), στην παρουσίαση της ιστορικής μελέτης του Έλληνα συνταγματολόγου και Ομότιμου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Νίκου Κ. Αλιβιζάτου, για την καθιέρωση της δημοκρατίας και τη θεσμοθέτηση του Συντάγματος με τίτλο «ΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΟΣ, ΜΑΥΡΟΚΟΡΔΑΤΟΣ – ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, από τις όχθες του Τάμεση στην Πλατεία Συντάγματος». Προλογίζει η Δρ Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας ΑΠΘ Γεωργία Μπακάλη. Με τον συγγραφέα Νίκο Κ. Αλιβιζάτο συνομιλεί ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Αναστάσιος Πούλιος.

Με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου «ΒΙΒΛΙΟΓΝΩΣΗ».

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα:

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949, κατάγεται όμως από την Κεφαλονιά και τη Χίο. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και πήρε διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Ρaris V.

Από το 1980 δίδασκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου το 1992 εξελέγη καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Στις 13 Φεβρουαρίου 2004 διορίστηκε υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και τις 10 Μαρτίου οπότε και ορκίστηκε η κυβέρνηση Καραμανλή. Στις 17 Φεβρουαρίου 2015 ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του για τη θέση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας με την στήριξη του Ποταμιού και του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Στην ψηφοφορία της 18ης Φεβρουαρίου, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξελέγη ο συνυποψήφιος Προκόπης Παυλόπουλος, με 233 ψήφους. Ο Νίκος Αλιβιζάτος απέσπασε 30 ψήφους.

Στις 31 Αυγούστου 2016, αφυπηρέτησε από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή, για την πολυετή εκπαιδευτική και ερευνητική ακαδημαϊκή δραστηριότητά του.

Δικηγορεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου. Έχει γράψει μεταξύ άλλων: “Οι πολιτικοί θεσμοί σε κρίση. Όψεις της ελληνικής εμπειρίας, 1922-1974” (Θεμέλιο, 1983, γ’ έκδ. 1996), “Ο αβέβαιος εκσυγχρονισμός και η θολή συνταγματική αναθεώρηση” (Πόλις, 2001), “Η βασιλική περιουσία στο Στρασβούργο” (Α. Σάκκουλας, 2003) και “Πέρα από το 16: Τα πριν και τα μετά” (Αθήνα: Μεταίχμιο, 2007).

Λίγα λόγια για το βιβλίο που θα παρουσιαστεί:

Τελικά σε ποιους οφείλει το Σύνταγμά μας την πανθομολογούμενη επιτυχία του;

Από δημοκρατική σκοπιά, στους απολογισμούς της Μεταπολίτευσης, οι πάντες συμφώνησαν ότι τα πήγαμε καλά. Αυτό δεν πιστώνεται μόνο στο ισχύον Σύνταγμα ούτε στους πολιτικούς μας των τελευταίων ετών. Συνέβαλε και μια αξιόλογη κοινοβουλευτική παράδοση, στην οποία πρωταγωνίστησαν τέσσερις πολιτικοί: ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Χαρίλαος Τρικούπης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Ήταν οι «αρχιτέκτονες» του πολιτεύματος, αφού αυτοί σχεδίασαν το Σύνταγμά μας.