Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στη Δράμα οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, ανήμερα της εορτής, την Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021.

Συγκεκριμένα, στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου τελέστηκε Δοξολογία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και τον ιερό κλήρος της πόλης, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Σοφίας Ζαχαράκη, η οποία εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, των Βουλευτών κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου και κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Δράμας κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη, Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, των στρατιωτικών αρχών και των αρχών των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκπροσώπων της μαθητικής κοινότητας.

Στη συνέχεια, οι εορταστικές εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Άγαλμα της Ελευθερίας στον δημοτικό κήπο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο, έγινε κατάθεση στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Υπενθυμίζεται πως στη Δράμα δεν πραγματοποιήθηκε μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, μετά από σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου. Η απόφαση κρίθηκε ως επιβεβλημένη, όπως συνέβη και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας, για λόγους προάσπισης της δημόσιας υγείας και για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός και η επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης στην περιοχή.

«Ένα σύνολο αξιών και ιδανικών, τα οποία περνούν από γενιά σε γενιά»

Στο μήνυμά της για την Εθνική Επέτειο, η Υφυπουργός Τουρισμού κυρία Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε:

«Είναι ιδιαίτερη συγκίνηση και για εμένα προσωπική τιμή να εκπροσωπώ την Κυβέρνηση σε μια τόσο συγκλονιστική ημέρα για το Έθνος. Συγκλονιστική γιατί μπορεί να περνούν τα χρόνια, αλλά οι άνθρωποι που πολέμησαν στο μέτωπο –ήταν οι προπαππούδες μας- ζήτησαν και πήραν αυτό το οποίο για αυτούς ήταν το αυτονόητο, να πάνε να παλέψουν για αυτά τα οποία πίστευαν. Για την Ελευθερία, τη Δικαιοσύνη, για αρχές και αξίες. Ακόμη και σε περίοδο που άλλα κράτη είχαν υποδουλωθεί, είχαν υποκύψει στο φόβο. Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν υπέκυψε και αυτό είναι ένα σύνολο αξιών και ιδανικών, τα οποία περνούν από γενιά σε γενιά. Για τα νέα παιδιά, τα οποία διαβάζουν για την ημέρα, ακούνε για την ημέρα, εορτάζουν την ημέρα, είναι σημαντικό να ξέρουν ότι η Ελλάδα σε μια κρίσιμη στιγμή είπε ένα πολύ μεγάλο “OXI”. Και βέβαια ότι νέοι άνθρωποι, αμούστακα παιδιά, όπως ακούσαμε στον πανηγυρικό της ημέρας, πήγαν και πολέμησαν. Ποιες είναι οι σύγχρονες προκλήσεις για εμάς, για τις γενιές μας; Να αντιμετωπίσουμε μια πανδημία, η οποία προέκυψε αυτή τη στιγμή. Μια οικονομική κρίση, η οποία πραγματικά έχει για πολλά χρόνια βασανίσει την Ελλάδα και προσπαθούμε να κάνουμε τα βήματα μπροστά, βήματα συνεκτικά, βήματα με σύστημα, βήματα με πρόγραμμα. Κι από την άλλη, για τα νέα παιδιά, να βρουν λόγο να παραμείνουν στον τόπο τους, να βρουν δουλειές, έτσι ώστε να συνοδεύεται όλο αυτό, το όραμα και τα ιδανικά, και με ανάπτυξη και με θέσεις εργασίας».

Ειδικότερα, μιλώντας για την πανδημία του κορωνοϊού, η κυρία Ζαχαράκη σημείωσε: «Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο. Ακούμε ότι έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Βλέπουμε την αύξηση εισαγωγών και στις νοσηλείες και στις ΜΕΘ. Ένα μήνυμα από καρδιάς, από έναν άνθρωπο που έχει περάσει και τον Covid και έκανα το εμβόλιό μου την προηγούμενη εβδομάδα. Να εμβολιαστούμε. Να ακούσουμε τους γιατρούς, να ακούσουμε τους επιστήμονες. Κι εδώ υπάρχει ένα κοινό μέτωπο αλληλεγγύης, λογικής και επεξήγησης σε κάθε πολίτη, που μπορεί να έχει έναν εύλογο προβληματισμό, τι είναι εμβολιασμός, γιατί πρέπει να εμβολιαστεί και βέβαια πόσο σημαντικό είναι να χτίσουμε αυτό το τείχος, αυτή τη στιγμή, της ασφάλειας για κάθε πολίτη για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όλα όσα αναφέραμε. Και για τον τουρισμό, και για την αύξηση των αφίξεων και μια απαραίτητη οικονομική δραστηριότητα, η οποία θα είναι ανάσα για την περιοχή».

«Επιτρέψτε μου και πάλι να εκφράσω την τιμή και τη συγκίνησή μου, την ευχαρίστησή μου που βρίσκομαι εδώ, σε έναν τόπο, στον οποίο δεν είναι τυπική η επίσκεψή μου, αλλά να ξέρετε με πολλή αγάπη και με πολλή έγνοια για αυτή την περιοχή», επεσήμανε, ολοκληρώνοντας τη δήλωσή της η Υφυπουργός Τουρισμού.

«Το Έπος του ’40 είναι μνημείο εθνικής υπερηφάνειας»

Στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο, ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος σημείωσε:

«Το Έπος του ’40 δίδαξε πολλά στο παρελθόν, διδάσκει και θα διδάσκει. Το Έπος του ’40 είναι μνημείο εθνικής υπερηφάνειας, δηλωτικό της εθνικής αξιοπρέπειας, της πίστης μας στην ελευθερία, της πίστης μας στον Θεό. Διδάγματα, τα οποία πρέπει να παραμείνουν και να συνεχίζουν να υφίστανται στους σύγχρονους πολέμους που καλούμαστε και εμπλεκόμαστε συνέχεια. Αυτά τα διδάγματα πρέπει να μας καθοδηγούν. Οπότε ας αγρυπνούμε και ας έχουμε πίστη».

«Η ομόθυμη προσπάθεια των Ελλήνων δείχνει το μέτρο των λαϊκών δυνάμεων»

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., για το μήνυμα της Εθνικής Επετείου επεσήμανε:

«Είναι μια μεγάλη ημέρα. Είναι μια μέρα μνήμης και τιμής, μια μέρα οδοδείκτης για το τι σημαίνει ένας λαός ενωμένος να πιστεύει στα δίκαιά του και να υπερασπίζεται την πατρίδα του. Η ομόθυμη προσπάθεια των Ελλήνων απέναντι στον ιταλικό φασισμό δείχνει το μέτρο των λαϊκών δυνάμεων, οι οποίες όταν πιστέψουν στον εαυτό τους μπορούν να νικήσουν οποιαδήποτε αντίπαλη άποψη και ιδέα. Το πνεύμα των βουνών της Πίνδου, το πνεύμα των νικητών του αλβανικού Έπους μεταφέρθηκε αυτούσιο στην Ελλάδα της Κατοχής και γέννησε τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση. Τιμή και δόξα στους ήρωες και τις ηρωίδες του ’40».

«Τιμούμε αυτούς που για τα ιδανικά πατρίδα, θρησκεία, ελευθερία, ελευθέρωσαν τον τόπο»

Στο μήνυμά του για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος επεσήμανε:

«Ημέρα μνήμης και τιμής για την Ελλάδα η 28η Οκτωβρίου. Τιμούμε και γιορτάζουμε τους προγόνους μας, αυτούς οι οποίοι για τα ιδανικά πατρίδα, θρησκεία, ελευθερία, μας ελευθέρωσαν τον τόπο, στον οποίο εμείς σήμερα ζούμε ελεύθεροι με τα αγαθά της ζωής. Τιμή και δόξα στους νεκρούς μας. Τιμή σε όλο τον Ελληνισμό. Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες!».

Σχετικά με την απόφαση για την ακύρωση της παρέλασης, ο κ. Παπαδόπουλος, στις δηλώσεις του, ανέφερε: «Ήταν υποχρέωσή μας, ως Πολιτεία, για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος να κάνουμε αυτό που κάναμε και να μην γίνουν οι παρελάσεις των μαθητών, των πολιτιστικών συλλόγων και διαφορών άλλων φορέων, όπως επίσης και του στρατού. Όλοι εναρμονίστηκαν με αυτή την απόφαση και την δέχτηκαν πολύ θετικά γιατί, όπως γνωρίζετε, τις τελευταίες ημέρες ο Νομός μας γενικότερα είναι στα κόκκινα και η εξάπλωση της πανδημίας είναι στα υψηλότερα επίπεδα. Για τη δημόσια υγεία, λοιπόν, πήραμε αυτή την απόφαση, η οποία δεν ήταν ό,τι καλύτερο για εμάς, αλλά και για τα παιδιά τα οποία είχαν προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό να παρελάσουν. Ο Ελληνισμός τιμάει δύο έπη, του ’40 και του ’21. Αυτά που στερηθήκαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια, όπως και φέτος, θεωρούμε ότι θα μπορούμε να τα απολαύσουμε στις 25 Μαρτίου του 2022, αφού όμως προσέξουμε πάρα πολύ καλά γύρω από την πανδημία και την εξάπλωσή της».

«Οι αγώνες του Έθνους εκείνη την εποχή ταυτίστηκαν με τον μέσο, απλό, ανώνυμο Έλληνα»

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, στις δηλώσεις του για το μήνυμα της Εθνικής Επετείου ανέφερε:

«Γιορτάζουμε την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940. Μια επέτειος η οποία έχει πολλές ιδιαιτερότητες και θα μου επιτρέψετε να αναφέρω μόνο δύο εξ αυτών. Κατ’ αρχάς είμαστε ο μόνος λαός, ο οποίος γιορτάζει την έναρξη του πολέμου και όχι το τέλος του, επιβεβαιώνοντας τις ρίζες μεγάλων πολιτικών του 1940, οι οποίοι έλεγαν πως ήμασταν το μόνο έθνος που τόλμησε να αντιταχθεί απέναντι στο γερμανικό τέρας του φασισμού. Το δεύτερο είναι ότι από την εποποιία του ’40 θυμόμαστε ελάχιστους με ονοματεπώνυμο πρωταγωνιστές. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγώνες του Έθνους εκείνη την εποχή ταυτίστηκαν με τον μέσο, απλό, ανώνυμο Έλληνα. Στους αγώνες αυτούς έκαστος εκ των απλών ανώνυμων αγωνιστών είχε μερίδιο στη μεγάλη αυτή επιτυχία.

Τιμούμε τους ήρωες μας, οι οποίοι θυσιάστηκαν για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι, και ταυτόχρονα καλούμαστε ως λαός να συνεχίσουμε τους αγώνες αυτούς, επικαιροποιώντας τους στις συνθήκες του σήμερα. Σήμερα ο τόπος μας, η χώρα μας και ιδιαίτερα η περιοχή μας δίνει έναν αγώνα απέναντι στην πανδημία, η οποία πρωταγωνιστεί ανάμεσα στα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουμε. Δοθείση, λοιπόν, της λιτής εορτής, η οποία δεν επιτράπηκε να γίνει με τις κατάλληλες τιμές, με παρελάσεις, με φιλαρμονικές και με ό,τι είχαμε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να είναι ένα καλό μάθημα, έτσι ώστε όλοι μας να αγωνιστούμε, ακούγοντας τις συμβουλές των ιατρών και εμβολιάζοντας τους εαυτούς μας και τους γύρω μας, προκειμένου του χρόνου η γιορτή να είναι ακόμη πιο λαμπρή κι έτσι όπως της πρέπει. Χρόνια πολλά Ελλάδα!».