ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ

 

  • Συμμετοχή στην κινητοποίηση από τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας, τον Σύλλογο Κομμωτών & Κουρέων Δράμας και το Σωματείο Οδηγών ΤΑΞΙ
  • Α. Τοπαλίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων: «Ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα, που είναι η εστίαση, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει άλλο»
  • Η. Ηλιάδης, Πρόεδρος Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης: «Γινόμαστε αστυνομικοί στα μαγαζιά μας, κυνηγάμε τους πελάτες μας, γινόμαστε ενοχλητικοί και πολλές φορές ερχόμαστε σε προστριβή»
  • Α. Σκουλίδης, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου: «Η αγορά είναι ένα πλέγμα, το οποίο περιλαμβάνει και τα καφέ και τα εστιατόρια και τις εμπορικές επιχειρήσεις»
  • Σ. Κελετζή, Πρόεδρος Κομμωτών & Κουρέων: «Τα αιτήματα σχεδόν όλων είναι παρόμοια»

 

Ένα ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη στήριξης της εστίασης, έστειλαν με τη μαζική τους συμμετοχή στην πανελλαδική κινητοποίηση της Τρίτης 16 Νοεμβρίου 2021, οι άνθρωποι του κλάδου στη Δράμα. Συγκεκριμένα τα καταστήματα της εστίασης παρέμειναν κλειστά τη συγκεκριμένη ημέρα, ενώ παράλληλα οι επιχειρηματίες της εστίασης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας και ακολούθησε πορεία.

Στην κινητοποίηση στη Δράμα συμμετείχε ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, με κλειστά καταστήματα από τις 11 μέχρι τη 1, ο Σύλλογος Κομμωτών & Κουρέων Δράμας, με κλειστά κομμωτήρια και κουρεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και το Σωματείο Οδηγών ΤΑΧΙ, με πορεία των οχημάτων τους γύρω από την πλατεία κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

«Φτάσαμε στο σημείο να μην βγαίνουν ούτε τα πάγια έξοδα»

Σε δηλώσεις του για την κινητοποίηση, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας κ. Ανέστης Τοπαλίδης ανέφερε: «Έχουμε μαζευτεί η εστίαση, καφέ μπαρ, αναψυκτήρια και διάφοροι άλλοι κλάδοι οι οποίοι στηρίζουν αυτή την πανελλαδική κινητοποίηση. Στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα ότι αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα, που είναι η εστίαση, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει άλλο πια ούτε στις καθημερινές ανάγκες των μαγαζιών, όχι τις μηνιαίες. Με λίγα λόγια έχουμε φτάσει στο σημείο αυτή την στιγμή να μην βγαίνουν ούτε τα πάγια έξοδα των μαγαζιών. Δυστυχώς απορροφάμε όλο το τεράστιο κύμα της οικονομικής κρίσης που έχει φέρει ο Covid και δεν ξέρουμε τι θα απογίνουν τα μαγαζιά μας, αλλά και οι συνάδελφοι μας, οι οποίοι δουλεύουν μαζί μας στα μαγαζιά αυτά. Πιστεύουμε ότι θα γίνουν κάποιες κινήσεις από την Κυβέρνηση και από τα κατάλληλα Υπουργεία, ώστε να επιβιώσουν αυτά τα μαγαζιά που αφορούν την εστίαση και τα καφέ-μπαρ και τα αναψυκτήρια».

Όπως είπε ο κ. Τοπαλίδης, στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας έγινε κάλεσμα για παρουσία μόνο επιχειρηματιών και όχι του προσωπικού των καταστημάτων για να μην προκληθεί μεγάλη συνάθροιση ανθρώπων και πρόσθεσε: «Δεν ξεχνάμε ότι αυτή την στιγμή είμαστε σε μια έξαρση της πανδημίας και προσπαθούμε όσο μπορούμε να μην έχουμε τόσο πολύ συνωστισμό. Επίσης, όλος ο χώρος της εστίασης και των καφέ-μπαρ είναι άνθρωποι οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι εμβολιασμένοι. Πέρα από αυτό, πήραμε μια απόφαση ως Πρόεδρος Εστιατορίων με τον Πρόεδρο των καφέ-μπαρ και συμβουλέψαμε όλους τους επιχειρηματίες που είναι στον κλάδο μας, εμβολιασμένοι και μη, σήμερα (σ.σ. 16 Νοεμβρίου) το πρωί να υποβληθούμε σε rapid test, ώστε να έχουμε μία ασφαλή διαμαρτυρία».

«Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα και η βιωσιμότητά τους κινδυνεύει»

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Δράμας κ. Ηλίας Ηλιάδης, στις δηλώσεις, του σημείωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που μετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση αυτή. Η συμμετοχή σήμερα είναι στο 100%. Όλοι οι συνάδελφοι έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους και συμπαρίστανται στην προσπάθεια αυτή που κάνουμε για να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα αντισταθμιστικά μέτρα επ’ ωφελεία των επιχειρήσεών μας. Μετά τους περιορισμούς που έχουν εφαρμοστεί από την Κυβέρνηση όσον αφορά την είσοδο των ανεμβολίαστων με rapid test στα καταστήματά μας, όπως θα έχετε διαπιστώσει, η μείωση του τζίρου είναι αισθητή. Οι επιχειρήσεις μας έχουν πτώση τζίρου 30-50%, με αποτέλεσμα πολλές να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους και η βιωσιμότητά τους να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή.

Μετά τη συνάντηση που έγινε με τον Πρωθυπουργό από την ΠΟΕΣΕ, επειδή οι προτάσεις που είχαμε θέσει όσον αφορά την κατάργηση των μέτρων αυτών, έχουν πέσει στο κενό και ήταν η Κυβέρνηση ανένδοτη, αυτό που ζητήσαμε εμείς ήταν να δοθούν αντισταθμιστικά μέτρα για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις από εδώ και πέρα να γίνουν πιο βιώσιμες. Θέλουμε οι επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες, να επιδοτηθεί το κόστος των ενοικίων, να επιδοτηθεί το κόστος της ενέργειας, γιατί οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν πάει στα ύψη και πολλές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας των ανατιμήσεων αυτών, όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά στα περισσότερα προϊόντα που πουλάμε στα μαγαζιά μας. Να μην πληρώνουμε όσο διαρκέσουν τα μέτρα αυτά δημοτικό φόρο. Να επιδοτηθούν οι θέσεις εργασίας και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Νομίζω ότι μερικά από τα μέτρα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα αποδεκτά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να μπορέσουμε να γίνουμε πιο βιώσιμοι. Όσον αφορά τα πρόστιμα, τα οποία είναι ληστρικά, βλέπετε ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει η κάθε επιχείρηση να μην λειτουργήσει αύριο. Δηλαδή, το πρόστιμο των 5.000 ευρώ και οι 15 μέρες κλείσιμο νομίζω ότι είναι καταστροφικά για οποιαδήποτε επιχείρηση. Γινόμαστε εμείς αστυνομικοί στα μαγαζιά μας, κυνηγάμε τους πελάτες μας με τους καθημερινούς ελέγχους για την ταυτοπροσωπία και για το εάν έχουν κάνει rapid test και γινόμαστε και ενοχλητικοί και πολλές φορές ερχόμαστε σε προστριβή με τους πελάτες. Δηλαδή ένα μέτρο, το οποίο θα μπορούσε να το επωμιστεί η πολιτεία, το έχουμε επωμιστεί εμείς. Νομίζω ότι πρέπει να καταργηθούν όλα αυτά. Να σταματήσουν πλέον. Βαδίζουμε προς τα Χριστούγεννα, βλέπουμε ότι τα πράγματα έχουν γίνει χειρότερα. Κινδυνεύουμε να πέσει η χώρα σε γενικό lockdown και να κλείσουν οι επιχειρήσεις μας.

Τέλος, θέλω να εκφράσω την αγανάκτησή μου για πολλές επιχειρήσεις στη Δράμα, οι οποίες παράλληλα με τη λειτουργία τους, πουλάνε και καφέ. Δηλαδή τα αρτοποιεία και μερικά καφεδοζαχαροπλαστεία, τα οποία τουλάχιστον τη μέρα αυτή, αν μη τι άλλο, όφειλαν να μας συμπαρασταθούν και να μην πουλάνε τουλάχιστον καφέ».

«Και τα δικά μας τα προβλήματα είναι παρόμοια»

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αντώνης Σκουλίδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., επεσήμανε: «Ο Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχει σε αυτή την κινητοποίηση των επισιτιστών και για τους συγκεκριμένους πρόκειται για πανελλήνια κινητοποίηση. Εμείς στον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας αποφασίσαμε να στηρίξουμε αυτή την κινητοποίηση, αλλά ταυτόχρονα να δηλώσουμε ότι και τα δικά μας τα προβλήματα είναι παρόμοια με τη συγκεκριμένη ομάδα και όπως επίσης η αγορά είναι ένα πλέγμα, το οποίο περιλαμβάνει και τα καφέ και τα εστιατόρια και τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα έγιναν πολύ δύσκολα ιδίως μετά την εφαρμογή των ελέγχων για την είσοδο στα καταστήματα των πελατών. Πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι ταυτόχρονα με αυτό το μέτρο, στο οποίο πολλές επιχειρήσεις είναι δύσκολο να ανταποκριθούν, ιδίως οι μικρές και αυτές που είναι με έναν εργαζόμενο ή με αυτοαπασχολούμενο, από την άλλη υπάρχει και ο αθέμιτος ανταγωνισμός που αναπτύσσεται από τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και κυρίως τα σούπερ μάρκετ, τα οποία με το πρόσχημα της εμπορίας τροφίμων, εκμεταλλεύονται την κατάσταση, πωλούν όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, χωρίς να υπάρχει κάποιος έλεγχος ή περιορισμός σε αυτούς που μπαίνουν να ψωνίσουν.

Βάσει αυτών των γεγονότων είμαστε εδώ. Δηλώνουμε την παρουσία μας, δηλώνουμε τον αγώνα μας και ταυτόχρονα διεκδικούμε και περιμένουμε τα επόμενα βήματα από την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και θα είναι και πανελλήνια, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε όσο γίνεται πιο πολύ τον κλάδο μας».

«Δεν μπορεί να είμαστε εμείς οι αστυνόμοι του κράτους και να ελέγχουμε»

Τέλος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών & Κουρεών Δράμας κα Σοφία Κελετζή, στις δηλώσεις της, σημείωσε: «Θεωρούμε απαραίτητη τη συμμετοχή μας. Η εστίαση είναι η μόνη που μπόρεσε να οργανώσει κάτι τέτοιο πανελλαδικά και είναι μια ευκαιρία για εμάς να δείξουμε την στήριξη όχι μόνο σε αυτούς. Τα αιτήματα σχεδόν όλων είναι παρόμοια, εκτός από αυτά που προϋπήρχαν και τα υπερασπιζόμαστε εννοείται κι αυτά. Δεν μπορεί να είμαστε εμείς οι αστυνόμοι του κράτους και να ελέγχουμε. Βλέπετε σε τι κατάσταση έχουμε φτάσει. Πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να κάνουμε αυτή την στιγμή».

Όπως είπε η κυρία Κελετζή, «εμείς είχαμε πρόβλημα ούτως ή άλλως από πέρυσι που έπεσε η δουλειά μας, γιατί πολλοί πήγαν στα σπίτια, άρχισαν να βάφονται μόνες τους, γιατί πέρυσι ήμασταν 3 μήνες κλειστά. Οπότε χάσαμε ένα ποσοστό του πελατολογίου μας και τώρα με αυτά τα μέτρα θα χάσουμε κι άλλο εννοείται. Στη Δράμα υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία, που υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν rapid test, γιατί οι άλλοι που κάνουν ένα rapid για τη δουλειά τους, μπορούν να το βολέψουν το κομμωτήριο. Με τους υπόλοιπους όμως τι γίνεται; Δεν μπορούν να δώσουν ένα δεκάρικο στο rapid και να πληρώσουν και εμάς. Οπότε υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν φάνηκε ακόμη. Είναι λίγες οι μέρες. Στην πορεία δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει».