Πραγματοποιήθηκε σήμερα 10-6-2021 στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία της Δράμας απεργιακή συγκέντρωση, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων, που διοργανώθηκε από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων κι Εμποροϋπαλλήλων Δράμας και από το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας ενάντια στο αντεργατικό έγκλημα, που προωθεί η Κυβέρνηση για λογαριασμό των μεγαλοεργοδοτών.

Η μεγάλη συμμετοχή εργαζόμενων – απεργών από πολλούς κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ο αγωνιστικός παλμός που κυριάρχησε στην πλατεία της Δράμας και στην πορεία που ακολούθησε, η αποφασιστικότητα να σταθούμε όλοι απέναντι στο νομοσχέδιο που μας θέλει «δούλους» του 21ου αιώνα μέχρι να πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων μαζί με όλους τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, στέλνει το μήνυμα ότι η προπαγάνδα της Κυβέρνησης έπεσε στο κενό, το νομοσχέδιο έχει καταδικαστεί στη συνείδηση κάθε εργαζόμενου και ότι τα ταξικά σωματεία έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των εργαζόμενων χάρη στη συνέπεια και την αγωνιστικότητά τους. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μέχρι τη μέρα της ψήφισης. Να φτάσουμε σε όλο και περισσότερους χώρους δουλειάς σε κάθε λαϊκό σπίτι, σε κάθε γειτονιά για να ‘μαστε ακόμα περισσότεροι στο επόμενο αγωνιστικό κάλεσμα.

Στη συγκέντρωση απεύθυνε χαιρετισμό ο Γιάννης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Δράμας.

Στην κεντρική ομιλία, ο Ιωαννίδης Γιάννης, Πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων κι εκλεγμένος στη διοίκηση του ΕΥΚ Δράμας, αναφέρθηκε αναλυτικά στα χτυπήματα των εργατικών δικαιωμάτων, που δρομολογούνται με το νομοσχέδιο, όπως η καθιέρωση της 10ωρης εργασίας, η εκτόξευση των υπερωριών, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, η κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, όπως και η επιπλέον απελευθέρωση των απολύσεων αλλά και τα εμπόδια στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και της συνδικαλιστικής δράσης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ακόμα και στον κλάδο των λατομείων λέγοντας: «Η κυριακάτικη αργία μετατρέπεται σε σπάνια εξαίρεση. Παίρνοντας τη σκυτάλη από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που νομιμοποίησε τη δουλειά 32 Κυριακές τον χρόνο για το εμπόριο, η ΝΔ χτυπά αδυσώπητα την κυριακάτικη αργία, τη μοναδική μέρα που μένει ελεύθερη στην εργατική οικογένεια, προσθέτοντας επιπλέον κλάδους και ειδικότητες… Ιδιαίτερα για τους εκατοντάδες εργαζόμενους που δουλεύουν στα μαρμαράδικα του Νομού, όπου μετά την καθιέρωση του εξαημέρου, έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να επιβάλει και την 7ημερη εργασία, αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο να αυξηθούν τα εργατικά ατυχήματα, να θρηνήσουμε περισσότερους νεκρούς εργάτες.».

Επισήμανε πως: «Σήμερα εργαζόμενοι από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενώνουμε τις γροθιές μας, τις ελπίδες μας και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας! Οι απεργίες του Νοέμβρη και της 6ης Μάη απέναντι στο αντεργατικό έκτρωμα όταν η ηγεσία της ΓΣΕΕ τις χαρακτήριζε γελοίες, οι μεγάλες κινητοποιήσεις εν μέσω πανδημίας για την προστασία της υγείας, οι κλαδικές κινητοποιήσεις που ξεσπούν τους τελευταίους μήνες, η κατά μέτωπο σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και το πολιτικό προσωπικό τους, είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποτρέψει σχεδιασμούς, να φέρει νίκες, είναι ο δρόμος της ελπίδας!

Απεργούμε και καταδικάζουμε το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της Ν.Δ. Παλεύουμε για το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.» και κάλεσε «με αλληλεγγύη, συσπείρωση, αγωνιστικότητα, να δυναμώσουμε τα σωματεία μας βάζοντας φραγμό στις ορέξεις των εργοδοτών και στα μέτρα των κυβερνήσεων που τσακίζουν τη ζωή μας. Μακριά από τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που δηλητηριάζουν τις συνειδήσεις των εργαζόμενων, που σκόπιμα καλλιεργούν εργατοπατέρες, όπως η ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι ακόλουθοί της εδώ στο ΕΥΚ Δράμας στρώνοντας τον δρόμο σε κάθε κυβέρνηση να τσακίζει τη μια εργατική κατάκτηση μετά την άλλη».

Τέλος απεύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα κλιμάκωσης με νέα απεργία την προηγούμενη μέρα από την ψήφιση του νομοσχεδίου και απογευματινά συλλαλητήρια την ήμερα ψήφισης του νομοσχεδίου.

«Να μην αποδεχτούμε το χτύπημα στα συνδικάτα και τη συλλογική δράση! Να μαζικοποιήσουμε τα Συνδικάτα, να πετάξουμε από μέσα τους τα στηρίγματα κράτους και εργοδοσίας.

Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα.

Να καταργηθεί όλη η αντεργατική νομοθεσία και διατάξεις

της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων».

Η συγκέντρωση έκλεισε με μαζική, δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, “γιατί με το 8ωρο, την οργάνωση των εργαζομένων, τη συλλογική διεκδίκηση και την απεργία ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ! ΔΕΝ ΠΑΖΑΡΕΥΟΥΜΕ!”.