Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα των τελευταίων ημερών όσον αφορά την πορεία της νόσου Covid-19 στο Νομό Δράμας, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα νέο κύμα εξάπλωσης κορωνοϊού, αν μάλιστα αυτό δεν έχει ξεκινήσει ήδη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Π.Ε. Δράμας έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες, χωρίς βέβαια να έχει φτάσει σε επίπεδα που να προκαλούν συναγερμό, όμως χρειάζεται εγρήγορση για να περιοριστεί η διασπορά της νόσου τώρα που είναι νωρίς. Άλλωστε, όπως αποδείχθηκε το τραγικό για τη Δράμα δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου η εξάπλωση είναι ραγδαία και η αποκλιμάκωση έρχεται με αργούς ρυθμούς και δυστυχώς και με μεγάλες απώλειες.

Το τελευταίο δεκαήμερο σε τοπικό επίπεδο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, ήταν ο εξής:

9 Φεβρουαρίου: 4 κρούσματα

10 Φεβρουαρίου: 1 κρούσμα

11 Φεβρουαρίου: 5 κρούσματα

12 Φεβρουαρίου: 4 κρούσματα

13 Φεβρουαρίου: 3 κρούσματα

14 Φεβρουαρίου: 0 κρούσματα

15 Φεβρουαρίου: 3 κρούσματα

16 Φεβρουαρίου: 1 κρούσμα

Μάλιστα, από την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου η Π.Ε. Δράμας αποτυπώνεται με κίτρινο χρώμα στον χάρτη του ΕΟΔΥ με τον αριθμό κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών ανά 100.000 πληθυσμού. Πέρασε, δηλαδή, σε χειρότερη κατηγορία όσον αφορά την επιδημιολογική επιβάρυνση και έχασε το άσπρο χρώμα, το οποίο είχε από τις 17 Ιανουαρίου και μετέπειτα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χρονικό διάστημα από 16 έως 31 Ιανουαρίου η Δράμα ήταν ουσιαστικά «covid-free», καθώς υπήρξαν μόλις 9 κρούσματα, ενώ τις 11 ημέρες από τις συγκεκριμένες 16 ημέρες η καταγραφή ήταν μηδενική. Η καλή επιδημιολογική εικόνα της Δράμας το προαναφερθέν χρονικό διάστημα προκύπτει και από τη σύγκριση με το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, καθώς από τις 1 έως τις 15 του μήνα τα κρούσματα ήταν 37.

Αντίστοιχα, η επιβάρυνση των τελευταίων ημερών εξάγεται από τον αριθμό των κρουσμάτων μέσα στο Φεβρουάριο, καθώς από την 1η του μήνα έως τις 16 τα κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας είναι 33.

Τα στοιχεία από τον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και τα δεδομένα από τα τεστ που διεξάγονται στα ιδιωτικά εργαστήρια, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι απαιτείται προσοχή και όχι εφησυχασμός, έτσι ώστε η όποια νέα διασπορά του κορωνοϊού να είναι περιορισμένη. Κι αυτό, γιατί αν δεν υπάρξει προσοχή, σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να υπάρξει ραγδαία εξάπλωση και να επιστρέψουν οι τραγικές καταστάσεις των τελευταίων μηνών του 2020.