Κατά τη διάρκεια της χθεσινής (23/9) ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας από την από την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, υπήρξαν αναφορές για την επιδημιολογική επιβάρυνση στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και ειδικότερα για την κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας.

Συγκεκριμένα, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Γκάγκα σημείωσε: «…τα κρούσματα στη Βόρεια Ελλάδα ανεβαίνουν. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρσι και θέλουμε πάση θυσία να αποφύγουμε τα πολλά κρούσματα, την πολύ ταλαιπωρία των ασθενών αι φυσικά και τους θανάτους και όλα αυτά που ακολούθησε πέρσι».

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε πως «η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρειο Ελλάδα. Ιδιαίτερα στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, όπου παρατηρούμε σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Ενδεικτικά, θα αναφέρω ότι έχουμε μέχρι και διπλασιασμό των νέων κρουσμάτων στην Ξάνθη, αύξηση κατά 60% στη Κοζάνη και περίπου 40% στη Δράμα, στον Έβρο και την Πιερία». «Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, σε μια περιοχή που περιλαμβάνει πυκνοκατοικημένες μεγαλουπόλεις με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανησυχεί ιδιαίτερα καθώς προμηνύει αύξηση της νοσηρότητας και της επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας», πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Τέλος, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Μαγιορκίνης ανέφερε: «Θα πρέπει ωστόσο όπως έχει προ ειπωθεί, να δούμε τα σημεία αύξησης της επιδημικότητας σε Περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας που καταγράφονται ήδη χαμηλότερες θερμοκρασίες τη νύχτα.

Δυστυχώς, σε όσες περιοχές από αυτές υπάρχουνε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, αναμένουμε με σημαντική βεβαιότητα, ταχύτερη αύξηση της επιδημίας, καθώς και υψηλότερη νοσηρότητα».

Με πάνω από 1.000 κρούσματα θα κλείσει ο Σεπτέμβριος

Η επιδημιολογική επιβάρυνση στη Δράμα μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο γίνεται εύκολα αντιληπτή, με βάση τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, όπως ανακοινώνεται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ.

Έτσι, από την 1η έως τις 23 Σεπτεμβρίου σε τοπικό επίπεδο έχουν ανακοινωθεί 843 κρούσματα και εκτιμάται πως είναι εντελώς απίθανο να μην ξεπεραστούν τα 1.000 στην εβδομάδα που μένει για να κλείσει ο μήνας.

Για να γίνει αντιληπτή η επιδημιολογική επιβάρυνση, μπορούν να γίνουν κάποιες συγκρίσεις σε σχέση με άλλους μήνες. Έτσι, τα περίπου 1.000 κρούσματα του Σεπτεμβρίου θα αποτελέσουν αριθμό ρεκόρ για το 2021. Χαρακτηριστικά, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς τα κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας ήταν συνολικά 1.749. Δηλαδή, μέσα σε έναν μήνα καταγράφηκαν πάνω από τα μισά κρούσματα που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο επτάμηνο.

Αναλυτικά, ο μηνιαίος αριθμός κρουσμάτων στην Π.Ε. Δράμας μέσα στο 2021 είναι ο εξής:

Ιανουάριος: 46 κρούσματα

Φεβρουάριος: 58 κρούσματα

Μάρτιος: 159 κρούσματα

Απρίλιος: 376 κρούσματα

Μάιος: 327 κρούσματα

Ιούνιος: 79 κρούσματα

Ιούλιος 159 κρούσματα

Αύγουστος: 545 κρούσματα

Για να υπάρξει και ένα ακόμη μέτρο σύγκρισης, το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Π.Ε. Δράμας κατέχει ο «Μαύρος» Νοέμβρης του 2020 με 2.000 κρούσματα, όταν και είχε καταγραφεί τεράστια πίεση στο τοπικό σύστημα υγείας, αλλά και μεγάλος αριθμός απωλειών Δραμινών πολιτών.

2,29% ο δείκτης θετικότητας-Στο 42,15% οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (ημερομηνία αναφοράς 21/9), η Π.Ε. Δράμας έχει δείκτη θετικότητας ελέγχων 2,29%, το οποίο θεωρείται υψηλό ποσοστό, ενώ ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρων κρουσμάτων είναι 42,8. Τα αντίστοιχα ποσοστά σε όλη την επικράτεια είναι 1,18% ο δείκτης θετικότητας ελέγχων και 19,1 ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρων κρουσμάτων.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών σε τοπικό επίπεδο, μέχρι τις 21/9, η εμβολιαστική κάλυψη με τουλάχιστον μία δόση ήταν στο 44,85% (60,67% το αντίστοιχο ποσοστό σε πανελλαδικό επίπεδο), ενώ οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί αφορούσαν το 42,15% (56,74% το αντίστοιχο ποσοστό σε πανελλαδικό επίπεδο).