Όσο «Μένουμε σπίτι», το κανάλι της COSMOTE TV κάνει την ποιοτική ψυχαγωγία προσβάσιμη σε όλους, φέρνοντας το πρόγραμμα του COSMOTE HISTORY HD δωρεάν.
Η εταιρία παραγωγής Gullwing σε συνεργασία με την COSMOTE TV προσφέρει δωρεάν στους φίλους της ιστορίας και της αεροπορίας (σε όσους δεν είχαν την δυνατότητα ή την ευκαιρία να παρακολουθήσουν) την θέαση των επεισοδίων των ιστορικών ντοκιμαντέρ.
Στο πλαίσιο αυτό θα μεταδοθούν τα 5 επεισόδια της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Στα Φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου» από το κανάλι στο Youtube Μένουμε σπίτι με COSMOTE HISTORY HD από Παρασκευή 24 έως Τρίτη 28 Απριλίου ώρα 18:00, κάθε μέρα την ίδια ώρα.
Το ντοκιμαντέρ ασχολείται με τις άγνωστες αεροπορικές επιχειρήσεις πάνω από τα εδάφη της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και του Βόρειου Αιγαίου κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέντε αεροδρόμια άγνωστα στο ευρύ κοινό, καθένα με τη δική του στρατηγική αξία, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου και τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Για πρώτη φορά έρχονται στο φως μοναδικά τεκμήρια: επίσημα στρατιωτικά και διπλωματικά αρχεία, βιβλία πτήσεων, ημερολόγια, επιστολές και σπάνιες φωτογραφίες.
Ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Πασχάλης Παλαβούζης είναι ο ιστορικός σύμβουλος και σεναριογράφος της σειράς που σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο τεκμηριώνουν τα ιστορικά γεγονότα.
Μέσα από την ιδιωτική του συλλογή από μοναδικά και σπάνια έγγραφα και φωτογραφίες και άλλα τεκμήρια από διαφορετικές πηγές, ξεδιπλώνεται η ιστορία για πέντε αεροδρόμια άγνωστα έως τώρα στο ευρύ κοινό: της Δράμας, Ξάνθης – Λίμνης Βιστωνίδας, Θάσου, Λήμνου, Θεσσαλονίκης – Βρασνών. Καθένα με τη δική του στρατηγική αξία, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου και τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.
Πολλές και άγνωστες ιστορίες συνδέονται με αυτά τα αεροδρόμια. Ιστορίες τόλμης και ανδρείας που καταγράφηκαν ως θρύλοι στη συλλογική μνήμη των κατοίκων των περιοχών που φιλοξένησαν τις αεροπορικές βάσεις. Δεν είναι τυχαίο που βετεράνοι αεροπόροι με εμπειρία «χτισμένη» στο ελληνικό θέατρο επιχειρήσεων, σημαντικά σοφότεροι τόσο σε θέματα επιχειρήσεων όσο και θέματα που άπτονται της ίδιας της φυσιολογίας της πτήσης, συνέβαλαν αποφασιστικά μετά τον πόλεμο στην περαιτέρω διερεύνηση των ορίων του ανθρώπου στον αέρα.
Αναγνωρίσεις και φωτογραφίσεις, βομβαρδισμοί, αερομαχίες, ανθυποβρυχιακός πόλεμος ήταν μερικοί μόνο από τους ρόλους που επωμίστηκαν οι αεροπορικές δυνάμεις των αντιμαχόμενων συνασπισμών που επιχείρησαν στην Ελληνική επικράτεια.
Παράτολμοι άντρες, ξένοι – φερμένοι από τα πέρατα του κόσμου, αλλά και Έλληνας, νίκησαν το φόβο για το άγνωστο, αψήφησαν το θάνατο, πέταξαν με πρωτόγονες πτητικές μηχανές από πανί και ξύλο, πολέμησαν στους ουρανούς του Αιγαίου και της Μακεδονίας, έγιναν θρύλοι. Κάποιοι δε γύρισαν ποτέ πίσω στις πατρίδες τους.