ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ 40 ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΦΡΕΣΚΑΔΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΠΝΕΕΙ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 40ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους – 23ο Διεθνές, το οποίο θα ολοκληρωθεί το προσεχές Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017 με την τελετή λήξης και την απονομή των βραβείων. Η αρχή της φετινής διοργάνωσης έγινε με την τελετή έναρξης το απόγευμα της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο. Παρόντες στην τελετή οι Βουλευτές κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο πρώην Υπουργός, πρώην Βουλευτής και πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θωμάς Μαργαρίτης, πλήθος Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Δράμας, καθώς και άνθρωποι του κινηματογράφου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Στο επίκεντρο της τελετής έναρξης βρέθηκαν φυσικά τα 40α γενέθλια του Φεστιβάλ, με πλήθος αναφορών από τους ομιλητές, αλλά και με μια μεγάλη κινηματογραφική τούρτα η οποία προετοιμάστηκε κατά τη διάρκεια της τελετής και τα κεράκια σβήστηκαν μετά την ολοκλήρωσή της από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Ανέστη Τερζή και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Αντώνη Παπαδόπουλο.

Το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης είναι ότι παρά τα 40 χρόνια ζωής το Φεστιβάλ παραμένει φρέσκο, ζωντανό και νεανικό. Όπως είπε και ο κριτικός κινηματογράφου κ. Στράτος Κερσανίδης, μέλος της κριτικής επιτροπής της FIPRESCI, «το Φεστιβάλ μπορεί να σαραντάρισε, αλλά δεν θα δείτε στα μαλλιά του ούτε μια άσπρη τρίχα. Εύχομαι να παραμείνει πάντα νέο και άτακτο…». Ένα άλλο κεντρικό σημείο που προέκυψε από την τελετή έναρξης είναι ότι το Φεστιβάλ ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον του, καθώς κοντά στα ρεκόρ της συμμετοχής ταινιών στα προκριματικά τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς τμήματος, ήρθε και το ρεκόρ χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2012 μέχρι σήμερα.

Η αρχή της τελετής έναρξης έγινε με την Παιδική και Νεανική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Δράμας υπό τη διεύθυνση της κ. Κατερίνας Τετερίνα για να ακολουθήσουν οι σύντομοι χαιρετισμοί των επισήμων.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Παπαδόπουλος στάθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο του Φεστιβάλ στο διάβα του χρόνου. «Το Φεστιβάλ Δράμας άλλαξε το κινηματογραφικό τοπίο: τις συνθήκες παραγωγής, διαχείρισης και προώθησης της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή όλων των Δημάρχων στη διοργάνωση, του αείμνηστου Σωκράτη Δημητριάδη, των κ.κ. Μαργαρίτη Τζίμα, Θωμά Μαργαρίτη και Κυριάκου Χαρακίδη και του σημερινού Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου. Στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε συνοπτικά τα σημεία σταθμούς στην ιστορία του Φεστιβάλ, από το ξεκίνημα το 1978, την θεσμοθέτησή του από το Υπουργείο Πολιτισμού επί Μελίνας Μερκούρη το 1989 έως σήμερα: «Η Διεθνοποίηση το 1995 δημιούργησε τις κατάλληλες διεθνείς συνθήκες για την απογείωση του Φεστιβάλ», «Το 2001 το Φεστιβάλ εισέρχεται στα σαλόνια των μεγάλων Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ. Αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου ως συνεργαζόμενο Φεστιβάλ – εταίρος. Σε αυτά τα χρόνια, δύο φορές το Ευρωπαϊκό Βραβείο της Δράμας ψηφίζεται ως η καλύτερη ταινία μικρού μήκους της Ευρώπης!», «Πρόσφατος σταθμός στην εξέλιξη του Φεστιβάλ υπήρξε η αναγνώρισή του από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI)». Μεταξύ άλλων, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής επεσήμανε: «Το Φεστιβάλ, διερχόμενο μέσα από αλλεπάλληλες οργανωτικές ανακατατάξεις και ευρισκόμενο στη δίνη της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσεως των τελευταίων δεκαετιών, κατάφερε να παραμείνει ακμαίο και με την ωριμότητά του να βοηθάει την, για αρκετά χρόνια, χειμαζόμενη ελληνική παραγωγή» και πρόσθεσε ότι «ακρογωνιαίος λίθος του Φεστιβάλ είναι οι Έλληνες κινηματογραφιστές που παραμένουν το κέντρο του ενδιαφέροντος του Φεστιβάλ».

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Τερζής σημείωσε πως «τα 40 χρόνια δεν μας τρόμαξαν. Μας δημιούργησαν μεγαλύτερη ευθύνη» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο «ρεκόρ χρηματοδότησης από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2012». Επίσης ο κ. Τερζής παραλλήλισε την τελετή έναρξης με τελετή παράδοσης, εξηγώντας ότι οι διοργανωτές παραλαμβάνουν από τους κινηματογραφιστές στο κλείσιμο κάθε Φεστιβάλ και παραδίδουν στην έναρξη της επόμενης χρονιάς. Και στην ίδια λογική όταν πέσει η αυλαία της κάθε διοργάνωσης ξεκινάει εκ νέου η δουλειά για την επόμενη διοργάνωση.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση του Φεστιβάλ με τη Δράμα. «Είμαστε μια ακριτική πόλη, που γέννησε και ανέπτυξε το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους» σημείωσε και τόνισε ότι η Δράμα είναι «συνυφασμένη με αυτό το θεσμό», καθώς «κάθε κάτοικος της πόλης μας αγκαλιάζει τον κινηματογράφο». Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι ως Δραμινοί που διατηρούμε άσβεστη τη φλόγα του κινηματογράφου και που δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους εσάς, τους μικρομηκάδες καλλιτέχνες και τους φίλους της 7ης Τέχνης να ανακαλύψετε νέες τάσεις και απόψεις, ώστε να συμβάλλετε στη βελτίωση του κινηματογραφικού προϊόντος και στην τεχνολογική εξέλιξη της παραγωγής των ταινιών»

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης επεσήμανε ότι παρά τα 40 χρόνια «εξακολουθεί να είναι το πιο φρέσκο και νεανικό Φεστιβάλ» και πρόσθεσε ότι «η πορεία του έδειξε ότι αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός για τη χώρα μας, αλλά και με δυναμική που ξεπερνά τα σύνορά μας. Έδειξε ότι έχει καταξιωθεί όχι μόνο στον κινηματογραφικό χώρο, αλλά και στη συνείδηση του κοινού ως χώρος ανάδειξης και παραγωγής πολιτισμού. Έδειξε ότι είναι μια κορυφαία πολιτιστική δραστηριότητα που προβάλλει την πόλη της Δράμας και την Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο».

Η διαδικασία των χαιρετισμών ολοκληρώθηκε με ανάγνωση μηνύματος από τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκαν όλα τα μέλη των Κριτικών Επιτροπών του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος και του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής της Fipresci και οι Κριτικοί Σχολιαστές, ενώ κάποιοι εξ αυτών απεύθυναν προς το κοινό σύντομα σχόλια.

Χαιρετισμούς στο Φεστιβάλ Δράμας μέσω βίντεο έστειλαν η Ανιέσκα Χόλαντ και ο Μάικ Ντάουνι, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ο Αμερικανός σκηνοθέτης Μπόμπι Ροθ, αλλά και οι Ρίτσαρντ Ντρέιφους και ο Τσέβι Τσέις.

Η τελετή έναρξης ολοκληρώθηκε με μικρά σποτάκια εμπνευσμένα από τα γενέθλια του Φεστιβάλ από τους αναγνωρισμένους δημιουργούς που έχουν φιλοξενηθεί στο Φεστιβάλ Δράμας Αχιλλέα Κυριακίδη και Νικόλα Κολοβό από τη Σουηδία. Αυτά τα φιλμάκια, καθώς και άλλα θα προβάλλονται τις μέρες που διεξάγεται το Φεστιβάλ σε ειδικές οθόνες στους χώρους του Φεστιβάλ.