ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Συνηθίζω τα γραφόμενά μου να ‘ναι απ’ ότι έχω παρακολουθήσει από τα Μ.Μ.Ε. και ανατρέχω σε πληροφορίες για να τα διασταυρώνω.

Αυτή την φορά είναι κάτι σαν απάντηση… Κάποιοι με καταλαβαίνουν…

Οπότε αναλύω τις λέξεις όπως τις αναζήτησα σε έντυπα.

Δόγμα: Από το ρήμα δοκείν (φρόνημα, αρχή, γνώμη πίστη) (Πλάτων).

Δόγμα: Σήμερα σημαίνει απόφαση, κρίση

Δόγμα: Είναι η θεμελιώδης αρχή ενός φιλοσοφικού ή θρησκευτικού συστήματος ή περιγράφει σύνολο δοξασιών θρησκευτικής πίστης και οι οπαδοί της αποδέχονται ως σωστό, αληθινό, αναμφισβήτητο και άρα είναι το σύνολο απαράβατων απόψεων.

Δόγμα: Στην Χριστιανική θρησκεία είναι κάθε βασική χριστιανική αλήθεια και δεν αμφισβητείται από τους οπαδούς (δόγμα Αγ. Τριάδας, Αγ. Πνεύματος).

Δόγμα: Στην Πολιτική είναι η θεμελιώδης καταστατική αρχή ενός πολιτικού κόμματος ή παράταξης.

Με κακεντρέχεια έλεγαν για το Κ.Κ.Ε. πως είναι ένα κόμμα δογματικό. Τώρα όλοι –όλα τα κομματικά κόμματα – παραδέχονται πως το Κ.Κ.Ε. είναι το μόνο κόμμα που έμεινε σταθερό στις απόψεις του και δικαιώθηκε για όσα υποστήριζε, ενώ τα άλλα κόμματα ενεργούσαν με λάθος κατεύθυνση.

Δόγμα Τρούμαν: 12-3-1947 που έγινε νόμος. Ήταν η πολιτική υποστήριξη του Προέδρου των ΗΠΑ, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ θα υποστηρίζουν Ελλάδα και Τουρκία οικονομικά και στρατιωτικά για να αποτρέψουν την πτώση τους στην Σοβιετική επιρροή. Μάλιστα για να μην πέσει η Ελλάδα στον κομμουνισμό και βλαφθούν τα συμφέροντά τους. Έτσι οδήγησαν την Ελλάδα μετά την Αντίσταση κατά της Γερμανικής Κατοχής και την άνοδο του ΕΑΜ σε Εμφύλιο Πόλεμο. Το Κ.Κ.Ε. κατήγγειλε την εξαγγελία αυτή, όχι όμως τα κόμματα της Άρχουσας Τάξης της Δεξιάς, αλλά και του Κέντρου, που αποδέχτηκαν την ωμή επέμβαση στην Ελλάδα με σκοπό την εξόντωση των κομμουνιστών. Το δόγμα Τρούμαν ήταν ο πρόδρομος της οργάνωσης του ΝΑΤΟ και δεν ήταν ένα τοπικό δόγμα, δεν περιοριζόταν μόνο στην Ευρώπη, αλλά επήγασε το Σχέδιο Μάρσαλ, επήγασε το Βιετνάμ και περιείχε «σπόρο» της αναλήψεως στρατιωτικών και οικονομικών δεσμεύσεων ανά τον κόσμο, που βιώνουμε σήμερα, μετατρέποντας την χώρα μας σε «μαγνήτη» πολεμικών επιθέσεων.

Δόγμα Αϊζενχάουερ (Προέδρου ΗΠΑ): 1950, που διαμόρφωσε την θέση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μεοσγείου και της Μέσης Ανατολής (μεταξύ Ισραήλ και Αράβων) για την παρεμπόδιση της Σοβιετικής πρόσβασης (ακόμη και σήμερα πόλεμοι, θάνατοι γυναικόπαιδων, δυστυχία).

Αυτά είναι τα δόγματα και συμπεραίνουμε για τα αποτελέσματα των δογματικών και ποίοι είναι ή λέγονται δογματικοί.