ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
- «Κανένας δεν πρέπει να φοβάται ή να διστάζει να έρθει στο Νοσοκομείο για ο,τιδήποτε εκτιμά ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί σε αυτό»
- «Όλοι μας θα πρέπει να ομονοήσουμε, ώστε η λειτουργία του Νοσοκομείου να συνεχίσει απρόσκοπτα, υψηλά, με στάνταρ τα οποία κάθε μέρα θα προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε»
- «Όχι μόνο δεν κλείνουμε, αλλά λειτουργούμε με ασφάλεια και όπου υπάρχουν ή δημιουργούνται σημειακά κενά, καλύπτονται άμεσα»
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης. Η τοποθέτηση της κ. Καρατζόγλου αφορούσε τρεις ενότητες, το έμψυχο δυναμικό του Νοσοκομείου, το άψυχο και τη διαχείριση της νόσου Covid-19.
Αρχικά η κ. Καρατζόγλου τόνισε πως «Το Νοσοκομείο όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του και θα ενισχυθεί και περαιτέρω». Όπως είπε, «η λειτουργία του Νοσοκομείου είναι μια αλυσίδα, της οποίας κανένας κρίκος δεν πρέπει να λείπει ή να σπάσει», καθώς όλες οι ειδικότητες εργαζομένων είναι απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του. «Ακούστηκαν και μεγεθύνθηκαν πολλά και ακούστηκαν ανακρίβειες, πιστεύω όχι εσκεμμένα, αλλά στην προσπάθεια να βοηθήσουμε, ίσως όχι με σωστό τρόπο» σημείωσε η κ. Καρατζόγλου και πρόσθεσε πως «η διεκδίκηση δεν γίνεται με μηδενισμό. Ποτέ ίσως δεν θα φτάσουμε στην τελειότητα σε όλα. Πάντα θα εμφανίζονται ελλείψεις, γιατί είναι δυναμικό πράγμα η ανθρώπινη ανάγκη σε νοσηλεία». Μάλιστα, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου υπογράμμισε πως «Η ασφάλεια παροχής φροντίδας του Νοσοκομείου είναι το κύριο ζητούμενο. Και πρέπει να είναι ήσυχοι και σίγουροι οι πάντες ότι παρέχεται απολύτως. Ναι, με προσωπικό που κάποιες φορές ξεπερνά τον εαυτό του, αλλά χωρίς την παραμικρή αμφιβολία από τον κόσμο ότι όποιος προσέρχεται, σε όλες τις κλινικές και τα τμήματα, θα έχει την καλύτερη υπηρεσία. Κανένας δεν πρέπει να φοβάται ή να διστάζει να έρθει στο Νοσοκομείο για ο,τιδήποτε εκτιμά ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί σε αυτό».
Στη συνέχεια η κ. Καρατζόγλου στάθηκε στο περιεχόμενο ανακοίνωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών, με ημερομηνία 7 Σεπτεμβρίου, δίνοντας απαντήσεις σε αναφορές που υπήρχαν σε αυτήν. Όπως είπε, στο Αναισθησιολογικό τμήμα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο υπήρχαν 3 αναισθησιολόγοι και πλέον έχουν μείνει 2, με τον τρίτο να έχει τεθεί σε αναστολή εργασίας, όντας ανεμβολίαστος όταν παρουσιάστηκε στο Νοσοκομείο Σερρών για να αναλάβει τη θέση του Διευθυντή του τμήματος. Όπως είπε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, οι αναισθησιολόγοι στη Δράμα συνεχίζουν να είναι 2, καθώς μπορεί μια αναισθησιολόγος να υπέβαλλε παραίτηση για συνταξιοδότηση, όμως για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απαιτείται χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών. Ακόμη, υπάρχει και μια τρίτη αναισθησιολόγος η οποία παραμένει εκτός Νοσοκομείου με άδεια ανατροφής τέκνου. Πάντως, η κ. Καρατζόγλου τόνισε πως «κανένα κενό δεν πρόκειται να μείνει».
Αναφερόμενη στην Παθολογική Κλινική, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου είπε πως οι πνευμονολόγοι που υπηρετούν στο Νοσοκομείο είναι δύο, ενώ, εκτός από τους παθολόγους, το ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) καλύπτεται και από τους γενικούς γιατρούς. Όσον αφορά τη Χειρουργική Κλινική, η κ. Καρατζόγλου σημείωσε πως οι χειρουργοί κατά το παρελθόν ήταν 5-6 και πλέον είναι 3, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου τέθηκε σε αναστολή εργασίας ανεμβολίαστος γιατρός. Βέβαια, συνέχισε, υπάρχει και ο Βουλευτής και χειρουργός κ. Μπλούχος, ο οποίος κάνει χειρουργεία και «παρέχει υπηρεσία εθελοντικά και θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου». Η κ. Καρατζόγλου επεσήμανε πως τα κενά καλύπτονται, καθώς «για το επόμενο δίμηνο έχουν μετακινηθεί δύο χειρουργοί (από Νοσοκομείο Καβάλας και Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης) και αμέσως μετά επιστρέφει και η χειρουργός μας που είναι σε άδεια ανατροφής τέκνου». Τέλος, για την Ουρολογική Κλινική, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου σημείωσε πως οι ουρολόγοι είναι δύο, καθώς «ο γιατρός που έχει παραιτηθεί είναι ακόμη, δεν έχει φύγει από το Νοσοκομείο».
Ακολούθως η κ. Καρατζόγλου αναφέρθηκε σε άδειες και ρεπό του προσωπικού, διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι δεν δίνονται, εφόσον βέβαια το επιτρέπει η νομοθεσία. Όπως είπε, από τον Απρίλιο μέχρι τις 31 Αυγούστου όλο το προσωπικό πήρε κανονικά άδειες και ρεπό, τις περισσότερες φορές σε ημερομηνίες κατ’ επιλογήν των εργαζομένων. Η Διοικήτρια του Νοσοκομείου ανέφερε μάλιστα και παραδείγματα, λέγοντας πως ο Τομεάρχης Παθολογικής πήρε 13 ημέρες άδεια, αυτός της Χειρουργικής 21 ημέρες, οι Διευθυντές κλινικών και τμημάτων από 5-21 εργάσιμες ημέρες, οι αναισθησιολόγοι από 5-11 ημέρες, οι παθολόγοι από 9-13 ημέρες και η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών 18 ημέρες. Ακόμη, η κ. Καρατζόγλου σημείωσε πως υπάρχουν συνολικά 17 μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες, ενώ οι βραχυχρόνιες είναι 30, κάνοντας έκκληση στους γιατρούς «αν είναι δυνατόν να περιορίζουν τις βραχυχρόνιες αναρρωτικές άδειες σε αυτό που είναι απαραίτητο».
Σχετικά με τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου είπε πως από το 2020 έως σήμερα έχουν συνταξιοδοτηθεί 37 νοσηλευτές και 3 γιατροί. Οι προσλήψεις προσωπικού που έγιναν ήταν 10 σε μόνιμες θέσεις (6 ειδικευμένοι γιατροί, 2 τραυματιοφορείς, 1 Φαρμακοποιός, 1 ΠΕ Διοικητικού) και 78 σε επικουρικό προσωπικό (50 νοσηλευτές, 7 γιατροί, 1 τεχνικός, 4 παραϊατρικό προσωπικό, 8 διοικητικοί υπάλληλοι, 5 καθαρίστριες και 3 τραπεζοκόμοι).
Όπως εξήγησε η κ. Καρατζόγλου, το Νοσοκομείο ενισχύεται, όταν προκύψουν ανάγκες, με μετακινούμενο προσωπικό από άλλες δομές. Συγκεκριμένα οι μετακινούμενοι γιατροί από τα Κέντρα Υγείας του Νομού είναι 17, ενώ από άλλα Νοσοκομείο σταθερά έρχεται στη Δράμα ο ογκολόγος κ. Κασαράκης. Στο πλαίσιο των μετακινήσεων, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ενισχύουν το Νοσοκομείο, 2 χειρουργοί από άλλα Νοσοκομείο, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα μετακινούνται τουλάχιστον 4 αναισθησιολόγοι για την πλήρη κάλυψη των εφημεριών. Νωρίτερα, μέσα στον Ιούλιο, είχαν μετακινηθεί 7 παθολόγοι από άλλα Νοσοκομεία.
Η κ. Καρατζόγλου, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, όσον αφορά το προσωπικό, σημείωσε πως σήμερα στο Νοσοκομείο υπηρετούν 13 επικουρικοί γιατροί, 56 μόνιμοι (από τους 107 που προβλέπονται) και 37 ειδικευόμενοι (από τους 74 που προβλέπονται), προσθέτοντας πως οι περισσότεροι από τους ειδικευόμενους έχουν εμπειρία, καθώς βρίσκονται στο τέλος της εκπαίδευσής τους. «Όχι μόνο δεν κλείνουμε, αλλά λειτουργούμε με ασφάλεια και όπου υπάρχουν ή δημιουργούνται σημειακά κενά, καλύπτονται άμεσα» επεσήμανε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου και στάθηκε στις ενέργειες που γίνονται για την περαιτέρω ενίσχυση με προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος της Δράμας. Όπως είπε, μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων ημερών, με παρέμβαση του Διοικητή της 4ης Υ.ΠΕ. κ. Τσαλικάκη και με τη συνεπικουρία του Βουλευτή κ. Μπλούχου, τροποποιήθηκε αρχική απόφαση του Υπουργείου Υγείας που προέβλεπε την προκήρυξη 5 θέσεων ειδικευμένων γιατρών για το Νοσοκομείο και τελικά οι θέσει μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν έγιναν 11. Ευχήθηκε μάλιστα αυτές να μην καταστούν άγονες, καθώς κατά τη διάρκεια της θητείας της έγιναν 3 ακόμη διαγωνισμοί, όμως δεν καλύφθηκαν όλες οι θέσεις. «Χρειάζεται να εμπνεύσουμε κι όχι να υπονομεύουμε άθελά μας την προσέλευση των γιατρών», συμπλήρωσε η κ. Καρατζόγλου.
Στη συνέχεια, η Διοικήτρια του Νοσοκομείου μίλησε για το άψυχο κομμάτι του ιδρύματος, δηλαδή τις υποδομές, τον εξοπλισμό και τα αναλώσιμα. Όπως είπε, τα 2 τελευταία χρόνια εγκρίθηκα και υλοποιήθηκαν ή θα υλοποιηθούν άμεσα προμήθειες εξοπλισμού ύψους 6,5 εκ. ευρώ, επισημαίνοντας πως κάποιες από αυτές είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη Διοίκηση. Παράλληλα, υπάρχει έγκριση σκοπιμότητας από το Υπουργείο Υγείας για την επέκταση του ΤΕΠ και της ΜΕΘ, ενώ υπάρχει δέσμευση από την Περιφέρεια για χρηματοδότηση ύψους 6,5 εκ. ευρώ από το επόμενο ΕΣΠΑ (2021-207). Ακόμη, συνέχισε η κ. Καρατζόγλου, είναι σε αναμονή η έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια καινούργιων μαγνητικού τομογράφου (1 εκ. ευρώ), αξονικού τομογράφου (500.000 ευρώ) και μεγάλου υπέρηχου (500.000 ευρώ).
Όπως είπε η κ. Καρατζόγλου, εκπονείται μελέτη για την αναπαλαίωση του κτηρίου πίσω από το ΕΚΑΒ, ώστε να μεταφερθεί εκεί το τμήμα Φυσιοθεραπείας. Παράλληλα, σχεδιάζεται, μετά την ανακατασκευή του, στο χώρο όπου λειτουργεί σήμερα το εμβολιαστικό κέντρο να μεταφερθεί το Φαρμακείο, να μεταφερθεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού κι εκεί να στεγάζεται πλέον η διοικητική υπηρεσία, ενώ στο χώρο της παλιάς Β’ Παθολογίας, μετά από ανακατασκευή, να φιλοξενείται η Πνευμονολογική Κλινική καθώς και χώροι με θαλάμους αρνητικής πίεσης. Το κόστος όλων αυτών, σύμφωνα με όσα ανέφερε η κ. Καρατζόγλου, είναι 2-2,5 εκ. ευρώ και σχεδιάζεται είτε να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιπλέον, η κ. Καρατζόγλου στάθηκε και στα έργα που έγιναν ή θα γίνουν από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου και αυτά είναι τα εξής: Προσπέλαση των ΑμεΑ στον αύλειο χώρο και εσωτερικά του Νοσοκομείου, κατασκευή τουαλετών ΑμεΑ, αποκατάσταση της φύτευσης περιμετρικά του Νοσοκομείου, αποκατάσταση της λειτουργίας όλων των ανελκυστήρων, αντικατάσταση του διαχείρισης ηλεκτρικής ενέργειας, αντικατάσταση του δικτύου παροχής ατμού, αναβάθμιση της παροχής οξυγόνου, αποκατάσταση και τακτοποίηση του αρχείου, δημιουργία αίθουσας ανάπαυσης, εστίασης και μελέτης των γιατρών, διαμόρφωση ξεχωριστού ΤΕΠ Ορθοπεδικού κ.α. Η κ. Καρατζόγλου ανέφερε πως είναι ενθαρρυντικό για το Νοσοκομείο η μείωση των εξωσυμβατικών δαπανών, καθώς πλέον το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών γίνεται με διαγωνισμό (οι συμβατικές δαπάνες φτάνουν στο 87% του συνόλου).
Τέλος, η κ. Καρατζόγλου, στην τοποθέτησή της στάθηκε στο θέμα της διαχείρισης της νόσου Covid-19 από το Νοσοκομείο. Όπως είπε, πλέον δεν νοσηλεύονται μακροχρόνια επιβεβαιωμένοι Covid ασθενείς στο Νοσοκομείο, σύμφωνα και με το επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο έχει εκπονηθεί σε συνεργασία με την Υ.ΠΕ. τον Ιανουάριο. Επίσης έκανε αναφορά στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η προσέλευση ασθενών Covid ή ασθενών με συμπτώματα. Όπως είπε, είναι λαϊκισμός να λέγεται πως αντιμετωπίστηκε το φαινόμενο μόνο από 5 Παθολόγους. «Συμμετείχαν όλοι όσοι ήταν δυνατό να συμμετάσχουν» επεσήμανε η κ. Καρατζόγλου και έδωσε συγχαρητήρια σε όλους.
Όπως είπε η Διοικήτρια του Νοσοκομείου, «είμαστε εδώ για να κάνουμε ό,τι χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα στο βαθμό του εφικτού και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας», προσθέτοντας πως «θα πρέπει να σταματήσουν οι ανακοινώσεις σωματείων – συλλόγων που δίνουν την εντύπωση –κι αυτό είναι μια προσωπική τοποθέτηση- πως γράφονται σε κομματικά ή πολιτικά γραφείο». Σχετικά με την παροχή ενημέρωσης από το Νοσοκομείο, η Διοικήτρια του ιδρύματος σημείωσε πως το Νοσοκομείο ουδέποτε αρνήθηκε ενημέρωση σε κανέναν θεσμικό».
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της, η κ. Καρατζόγλου επεσήμανε πως κλήθηκε να διαχειριστεί το Νοσοκομείο με τη μεγαλύτερη υγειονομική κρίση παγκοσμίως. «Προφανώς δεν υπήρχε η κατάλληλη προετοιμασία από κανέναν» σημείωσε η κ. Καρατζόγλου και πρόσθεσε πως «καταφέραμε, υπερβάλλοντας εαυτούς, να το διαχειριστούμε και να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή προστασία». «Όλοι μας θα πρέπει να ομονοήσουμε, ώστε η λειτουργία του Νοσοκομείου να συνεχίσει απρόσκοπτα, υψηλά, με στάνταρ τα οποία κάθε μέρα θα προσπαθούμε να τα ξεπεράσουμε. Η αλυσίδα θα πρέπει να μείνει αδιάσπαστη. Θα συνεχίσουμε παλεύοντας για το καλύτερο», κατέληξε η κ. Καρατζόγλου.
Απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» σχετικά με το θέμα που έχει ανακύψει με τα πλαστά πιστοποιητικά, με εμπλοκή και της Δράμας, η κ. Καρατζόγλου ήταν κατηγορηματική πως «δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα για το Νοσοκομείο». Όπως είπε η ίδια διενεργεί προκαταρκτική εξέταση εντός Νοσοκομείου και «προς ώρας δεν έχει διαπιστωθεί εργαζόμενος του Νοσοκομείου να έχει εμβολιαστεί σε άλλο εμβολιαστικό κέντρο», άρα «δεν τίθεται θέμα για πλαστά πιστοποιητικά από εργαζόμενους». Επίσης, δεν τίθεται θέμα για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης, καθώς πρόκειται για μόλις 5-6 περιπτώσεις, κάποιοι εξ αυτών πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες σοβαρά, με εισαγωγή.
Σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή, λόγω μη εμβολιασμού, η κ. Καρατζόγλου, μετά από σχετική ερώτηση, είπε πως πρόκειται για 97 εργαζόμενους στο Νοσοκομείο, εκ των οποίων οι 61 είναι νοσηλευτές και οι 4 γιατροί.