Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κ. ΠΟΥΛΑΚΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση της πρότασης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» διοργάνωσε η Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δράμας, το απόγευμα της Δευτέρας 26 Ιουνίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κώστα Πουλάκη. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, οι Δήμαρχοι Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, Αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ανάμεσα στους οποίους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Καβάλας κ.κ. Βέρρος και Σωτηριάδης.

Κατά την παρουσία του στη Δράμα ο κ. Πουλάκης είχε επαφές τόσο με εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση και ειδικότερα συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα, αλλά και με τους Δημάρχους των Δήμου Νομού.

Την εκδήλωση άνοιξαν ο Συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δράμας κ. Δημήτρης Καρβούνης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος και μέλος της Γραμματείας της Ν.Ε. κ. Σπύρος Τουρτούρης. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Πουλάκη, ο οποίος στην ομιλία του παρουσίασε δύο βασικούς άξονες. Κατ’ αρχήν στάθηκε στο θέμα των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα με τη νομοθετική ρύθμιση (τροπολογία) που προωθεί η Κυβέρνηση και στη συνέχεια ανέπτυξε την πρόταση για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Πουλάκης, για το ζήτημα των εργαζομένων στην καθαριότητα, επεσήμανε ότι η κυβερνητική ρύθμιση εξασφαλίζει ότι όλοι οι συμβασιούχοι θα παραμείνουν στις θέσεις τους τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2017 (ενδεχομένως και περισσότερο), ενώ θα ξεκινήσει η διαδικασία στελέχωσης των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων με μόνιμο προσωπικό. Αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει από την παρούσα Κυβέρνηση με κεντρικό άξονα την όρθωση αναστήματος στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, ο κ. Πουλάκης επεσήμανε ότι στόχος της νέας ρύθμισης είναι μέχρι την άνοιξη του 2018 οι μόνιμοι υπάλληλοι να έχουν πιάσει δουλειά στην καθαριότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι θα κληθούν να αναμορφώσουν τους Οργανισμούς τους και στη συνέχεια να αποστείλουν αιτήματα για θέσεις καθαριότητας.

 

«Δημοκρατία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση»

 

Ο κ. Πουλάκης, στη συνέχεια της ομιλίας του, ανέπτυξε τις «προτάσεις για ριζοσπαστική μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», η οποία «αποτελεί μια από τις κορυφαίες κυβερνητικές προτεραιότητες». Μάλιστα, όπως επεσήμανε, στόχος είναι το πρώτο θεσμικό μέρος αυτής της μεταρρύθμισης είναι να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2017. Ο κ. Πουλάκης παρουσίασε τη διαδικασία που οδήγησε σε αυτές τις προτάσεις, με τη σύσταση ανοιχτής Επιτροπής, σε αντιδιαστολή με ό,τι είχε συμβεί στο παρελθόν, κατά τις μεταρρυθμίσεις ου 1994, του 1998 και του 2010. «Ακολουθήσαμε το δρόμο της Δημοκρατίας» υπογράμμισε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών και πρόσθεσε ότι ακόμη κι όταν κατέληξε η Επιτροπή στις προτάσεις των 455 σελίδων, αν και θα μπορούσαν να υιοθετηθούν με έναν νόμο, λήφθηκε απόφαση να συνεχιστεί η διαδικασία της διαβούλευσης. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση της Δράμας, η οποία αποτελεί την 28η στη σειρά σε χρονικό διάστημα δυόμιση μηνών. Όπως σημείωσε το νόημα της εκδήλωσης είναι να υπάρξουν νέες ζυμώσεις γύρω από το Πόρισμα της Επιτροπής και αυτός ο νέος διάλογος έρχεται από μια Κυβέρνηση και από μια Αριστερά που πιστεύουν στο διάλογο. Έτσι, θα συζητηθούν οι απόψεις με όλους τους Δημάρχους και μετά θα παρουσιαστούν οι κυβερνητικές θέσεις.

Ακολούθως ο κ. Πουλάκης έκανε αναφορά στην κριτική που έχει δεχθεί το Υπουργείο από την πλευρά της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, δίνοντας και τις σχετικές απαντήσεις, με τις ενέργειες που έχουν γίνει από πλευράς Κυβέρνησης στον τομέα της Αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Πουλάκης τόνισε ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Κυβέρνηση και επιθυμεί να υπηρετήσει η αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι: εμβάθυνση της Δημοκρατίας και ενίσχυση της ουσιαστικής και άμεσης συμμετοχής των πολιτών, αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των Δήμων ως διοικητικών δομών και η ενίσχυση του αισθήματος εγγύτητας των πολιτών προς τους Δήμους, διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας και ευρωστίας των Δήμων, ενίσχυση του ρόλου των Δήμων και των Περιφερειών στην αναπτυξιακή διαδικασία, στο πλαίσιο του εθνικού στόχου της δίκαιης ανάπτυξης. «Οι στόχοι αυτοί δεν είναι τυχαίοι, ούτε αυθαίρετοι. Αντανακλούν στο αυτοδιοικητικό επίπεδο τον κεντρικό στόχο που έχει θέσει αυτή η Κυβέρνηση για θεσμική, πολιτική, διοικητική, οικονομική, κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση» σημείωσε ο κ. Πουλάκης.

Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών παρουσίασε τα βασικά στοιχεία της προτεινόμενης μεταρρύθμισης, επισημαίνοντας ότι δεν αφορά μόνο το εκλογικό σύστημα.

Στο τομέα της Δημοκρατίας και της κοινωνικής συμμετοχής οι προτάσεις αφορούν:

-Θεσμοθέτηση διαδικασιών διαβούλευσης

-Θέσπιση διαδικασιών συμμετοχικής κατάρτισης (τουλάχιστον ενός μέρους) των προϋπολογισμών των Δήμων

-Καθιέρωση συμμετοχής εργαζομένων στα συλλογικά όργανα

-Καθιέρωση δημοψηφισμάτων για μείζονα θέματα τοπικού ενδιαφέροντος

-Αναβάθμιση συνελεύσεων – Ενίσχυση τοπικής διαμεσολάβησης

Στον τομέα της ενίσχυσης της διοικητικής αποτελεσματικότητας οι προτάσεις αφορούν:

-Ριζικός επανασχεδιασμός αρμοδιοτήτων των Δήμων

-Διακριτά μοντέλα Δήμων ανάλογα με τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά, κοινωνικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά τους

-Ενίσχυση ενδοδημοτικής αποκέντρωσης

Σχετικά με τις προαναφερθείσες προτεινόμενες αλλαγές ο κ. Πουλάκης τόνισε: «Θέλουμε να φτιάξουμε Δημοκρατία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενισχύοντας τους θεσμούς της Δημοκρατίας και της συμμετοχής».

Στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της οικονομική βιωσιμότητα των ΟΤΑ οι προτάσεις αφορούν:

-Κατάργηση Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας και την αντικατάστασή του από ένα νέο, δημοκρατικό, νομιμοποιημένο θεσμό οικονομικής εποπτείας

-Επανεξέταση του θεσμού των ανταποδοτικών υπηρεσιών

-Εκσυγχρονισμός του συστήματος Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ)

Όπως ανέφερε ο κ. Πουλάκης με τις προτάσεις αυτές «δίνουμε νέα πνοή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Όσον αφορά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών σημείωσε πως «αγωνιζόμαστε πάντοτε υπέρ της απλής αναλογικής», ενώ μετά «την κρίση που περνάει η χώρα μας, το τοπίο θα είναι διαφορετικό» και «η κοινωνία θα πρέπει να έρθει στην επιφάνεια». Ο κ. Πουλάκης επιχειρηματολόγησε υπέρ της απλής αναλογικής, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι το 80-90% των θεμάτων στα Δημοτικά Συμβούλια έχουν σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις, ενώ με την απλή αναλογική θα υπάρξει διαπαιδαγώγηση των αιρετών στην κατεύθυνση της σύνθεσης και του ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ των παρατάξεων. Ακόμη, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με ξεχωριστά ψηφοδέλτια για Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, αλλά και στην αλλαγή της ταύτισης ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών με τις Ευρωεκλογές. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πουλάκης ανέφερε ότι στόχος είναι η μεταρρύθμιση να έχει τη συμμετοχή των αιρετών και «να μείνει στον τόπο μας ως μεταρρύθμιση που κοιτάζει να ενισχύσει τη Δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών». Μάλιστα, απευθυνόμενος προς τους παρόντες αιρετούς επεσήμανε ότι «η μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι για σας, αλλά μαζί σας».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από παριστάμενους αιρετούς του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης και διάλογος με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών.