Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου 2025, το σώμα αποφάσισε ομόφωνα την παροχή κινήτρων από το Δήμο Δράμας σε δύο παθολόγους που θα προσληφθούν στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας. Όπως αναφέρθηκε, στο πλαίσιο της συζήτησης, η επιλογή να εισαχθεί το θέμα ως έκτακτο ήταν για να υπάρχει δέσμευση από το Δημοτικό Συμβούλιο όσον αφορά την παροχή κινήτρων, καθώς η ψήφιση του προϋπολογισμού, όπου θα υπάρχει ο σχετικός κωδικός, θα πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στην προκήρυξη των 4 θέσεων.

Εισηγητής του θέματος ήταν ο ίδιος ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη διαδικασία, η οποία είναι αναγκαία, «γιατί δεν υπάρχει άλλη διέξοδος». Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό του θέματος, καθώς και στην αλλαγή της νομοθεσίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την οποία επιτρέπεται πλέον στην τοπική αυτοδιοίκηση να παρέχει κίνητρα για την προσέλκυση ιατρών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Δράμας θα δώσει σε δύο ιατρούς επίδομα έως 1.500 για κάλυψη εξόδων σίτισης και στέγασης. Το συνολικό ποσό που θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του Δήμου για τους δύο ιατρούς θα είναι 36.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό έως τις 60.000 ευρώ, για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο παρελθόν ο Δήμαρχος ότι θα διατεθούν από τον Δήμο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα αφορά τους επικουρικούς ιατρούς.

Ακόμη, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει ήδη ευχαριστήρια επιστολή από το Νοσοκομείο προς τον Δήμο Δράμας, αλλά και προς την Περιφέρεια Α.Μ.Θ., η οποία από την πλευρά της διαθέτει ποσό ύψους 60.000 ευρώ για τους παθολόγους που θα ανταποκριθούν στην τρέχουσα προκήρυξη. Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, ο Δήμος εκτός από τα έργα και τις δράσεις, πρέπει να έχει ως στόχο και για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών και για αυτό τον λόγο προχωρά η διαδικασία χορήγησης κινήτρων.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος για το οποίο υπήρξε ομοφωνία από όλες τις παρατάξεις, τέθηκαν ενστάσεις και ερωτήματα, κυρίως εκ μέρους του Δημοτικού Συμβούλου της παράταξης «Πόλη και Ζωή» και Γενικού Γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Χρίστου Μπακόπουλου. Όπως είπε, ο Δήμος καθυστέρησε, καθώς τα συγκεκριμένα κίνητρα θα μπορούσαν να δοθούν από την προηγούμενη προκήρυξη, η οποία τελικά κατέστη άγονη. Ακόμη, ο κ. Μπακόπουλος στάθηκε σε όσα είχε αναφέρει ο ίδιος για τη χορήγηση κινήτρων τον περασμένο Οκτώβριο, σε ειδική συνεδρίαση λογοδοσία του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ στη συνέχεια έθεσε διάφορα ερωτήματα όσον αφορά τη σίτιση και τη διαμονή. Επιπλέον, ο κ. Μπακόπουλος έκανε λόγο για αδικία και ανισότητα και για κίνδυνο να δημιουργηθούν γιατροί δύο ταχυτήτων.

Εκ μέρους της παράταξης «Ενώνουμε τη Δράμα», ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης σημείωσε ότι ο Δήμος είναι «αξιέπαινος που ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα που μας αφορά όλους». Ακόμη, επεσήμανε ότι ο Δήμος ήταν πρωτοπόρος και στο παρελθόν, καθώς προχώρησε στην επιδότηση επικουρικών ιατρών. «Δεν είναι και το ό,τι καλύτερο για τον Δήμο να ξοδεύει ένα ποσό για κάτι που είναι κρατική υποχρέωση», επεσήμανε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Στην τοποθέτησή της η επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» και Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Παρθένα Κιόρτεβε εξέφρασε ένα «πολύ μεγάλο ευχαριστώ» προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και στον Περιφερειάρχη και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ακόμη είπε πως την ευθύνη και το βάρος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί την έχουν άλλοι και έκανε λόγο για καθυστέρηση στον χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου της Δράμας ως άγονο, καθώς το αίτημα είχε διατυπωθεί πριν από 4 χρόνια, όμως «κάποιοι εδώ πολεμούσαν το άγονο». Ακόμη, η κ. Κιόρτεβε είπε ότι εφόσον θα υπάρξουν 4 ενδιαφερόμενοι γιατροί, τότε η ίδια θα προσπαθήσει να πείσει και τους υπόλοιπους Δημάρχους, ώστε να χορηγηθεί κίνητρο σε όλους τους γιατρούς. Όπως είπε, ο Δήμος Δράμας είναι ο πρώτος μητροπολιτικός μεγάλος Δήμος που προχωρά σε μια τέτοια κίνηση, προσθέτοντας ότι «πρωτοπορούμε, όπως και με το επίδομα επικουρικών ιατρών». Τέλος, η κ. Κιόρτεβε σημείωσε ότι για τους γιατρούς στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει θέμα ανισοτήτων, καθώς το πρόβλημα που υπάρχει είναι τεράστιο και όλοι ενωμένοι επιθυμούν να δοθεί λύση.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης τέθηκαν διάφορα ερωτήματα σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος με τον Δήμαρχο Δράμας να εξηγεί ότι υπήρξε συνεργασία με τη Νομική και την Οικονομική υπηρεσία, ενώ εξετάζονται όλες οι πτυχές και αυτό που προκρίνεται όσον αφορά τη σίτιση είναι να υπάρχει προπληρωμένη κάρτα, η οποία θα χορηγείται από τον Δήμο σε κάθε ιατρό. Ακόμη, υπήρξαν προτάσεις να δώσουν κίνητρα και οι υπόλοιποι Δήμοι, καθώς το Νοσοκομείο εξυπηρετεί τους πολίτες όλου του Νομού, όπως και όμορων περιοχών γειτονικών Νομών. Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι σίγουρα θα υπάρξουν οι αναγκαίες κρούσεις, ειδικά αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας από περισσότερους από δύο παθολόγους.