Η αποχώρηση παρατάξεων της αντιπολίτευσης στο τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης, σχετικά με την ενημέρωση για τον οικονομικό απολογισμό της Ονειρούπολης 2021-2022, ξεχώρισε από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Μαρτίου 2022.

Για περίπου 40 λεπτά το σώμα συζητούσε για το αν θα πρέπει να αποσυρθεί το θέμα ή όχι, με παρατάξεις της αντιπολίτευσης να θέτουν ως επιχείρημα την απουσία από τη συνεδρίαση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, ο οποίος νοσούσε από κορωνοϊό. Αρχικά ζητήθηκε αναβολή από την παράταξη «πόλη+ζωή» και εν συνεχεία σχετικά επιχειρήματα υπήρξαν και από τις παρατάξεις «Project για τη Δράμα» και «Αυτοδιοίκηση Πολιτών». Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης εξήγησε ότι γενικά απόσυρση θέματος μπορεί να υπάρξει μόνο εφόσον το επιθυμεί ο Δήμαρχος ή ο Πρόεδρος του σώματος και ότι ο ίδιος, εφόσον απουσιάζει ο Δήμαρχος, δεν έχει την πρόθεση να το αποσύρει. Όπως είπε ο κ. Καραμπατζάκης, το θέμα αφορά τον οικονομικό απολογισμό της Ονειρούπολης, τα οικονομικά στοιχεία δηλαδή της τελευταίας διοργάνωσης, και σε επόμενη συνεδρίαση, παρουσία του Δημάρχου, μπορεί να γίνει ο πολιτικός απολογισμός, αλλά και η συζήτηση για το μέλλον της Ονειρούπολης.

Αμέσως μετά τη θέση του Προέδρου ότι δεν προτίθεται να αποσύρει το θέμα, η παράταξη «πόλη+ζωή» αποχώρησε, εκφράζοντας μάλιστα απειλές για μη συμμετοχή της παράταξης σε διαπραταξιακή επιτροπή για την Ονειρούπολη και αναφέροντας πως δεν υπάρχει κλίμα συναίνεσης. «Η λογική του εγώ αποχωρώ, δεν προσφέρει κάτι στο Δημοτικό Συμβούλιο», σχολίασε αμέσως μετά την αποχώρηση της παράταξης «πόλη+ζωή», ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης. Στη συνέχεια ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Μιχάλης Τάσσου κατηγόρησε την «πόλη+ζωή» ότι έκανε σόου, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Λευτέρης Καλλινικίδης ανέφερε ότι οι εχθροί της Ονειρούπολης βρίσκονται εντός του Δημοτικού Συμβουλίου.

Τόσο οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Project για τη Δράμα» όσο και ο κ. Στέργιος Ηλιόπουλος από την παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» προσπάθησαν για αρκετή ώρα να μεταπείσουν τον Πρόεδρο για να αποσύρει το θέμα, όμως ο ίδιος επέμεινε στην απόφαση να συζητηθεί. «Μας αναγκάζετε να αποχωρήσουμε», ανέφερε στο τέλος ο κ. Τσιαμπούσης, όταν και αποχώρησε τελευταία η παράταξή του.

Όπως διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πιθανότατα σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα θα επανέλθει, ενδεχομένως με διαφορετικό τίτλο, μετά από πρωτοβουλία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς δίνεται το δικαίωμα στο 1/3 των μελών του σώματος να εισάγουν θέμα στην ημερήσια διάταξη.

Τελικά, η συζήτηση για τον οικονομικό απολογισμό της Ονειρούπολης πραγματοποιήθηκε κανονικά. Η αρχική εισήγηση έγινε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Μιχάλη Τάσσου, ενώ από πλευράς Δημοτικής Αρχής τοποθετήθηκαν ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης και ο πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, υπεύθυνος για την τελευταία Ονειρούπολη, κ. Λευτέρης Καλλινικίδης. Από την αντιπολίτευση παρέμεινε μόνο ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, ο οποίος και εξέφρασε τις απόψεις του.

Σε επόμενη συνεδρίαση η συμμετοχή στην ΑΜΚ της Αναπτυξιακής

Ένα άλλο θέμα που προκάλεσε συζήτηση αφορούσε τη συμμετοχή του Δήμου Δράμας στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε.. Το θέμα εισήλθε ως έκτακτο και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν συμφώνησαν στη συζήτησή του. Έτσι, αναμένεται να εισαχθεί ως τακτικό σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όταν και το σώμα θα εισέλθει στην ουσία και θα αποφασίσει αν εγκρίνει ή όχι τη συμμετοχή του Δήμου στην Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Κριτική για τις απευθείας αναθέσεις στη ΔΕΥΑΔ

Στην προ ημερήσια διάταξη συζήτηση, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος έθεσε ερωτήματα σχετικά με τις απευθείας αναθέσεις που γίνονται από τη ΔΕΥΑΔ, στην οποία ο ίδιος είναι μέλος του Δ.Σ. «Το 90-95% των έργων της ΔΕΥΑΔ γίνεται με απευθείας αναθέσεις» ανέφερε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Στην αρχή πίστευα ότι υπήρχε κυκλική ροή, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια άτομα». Μάλιστα, ο κ. Ηλιόπουλος στάθηκε στην αύξηση του ορίου ανάθεσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία, από τις 20.000 στις 60.000 ευρώ και τόνισε πως το έξτρα κόστος κάθε χρόνο για τη ΔΕΥΑΔ από τις απευθείας αναθέσεις είναι 400.000-500.000 ευρώ.

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τάσος Χατζηγιάννης ανέφερε πως η δημοτική επιχείρηση λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια με αυτό τον τρόπο, σημειώνοντας ότι τα έργα ανατίθενται σε μηχανικούς που μπορούν να εκτελέσουν έργα ύδρευσης/αποχέτευσης. Επιπλέον, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως από όσο γνωρίζει οι αναθέσεις γίνονται σε χαμηλότερες τιμές, καθώς σε αυτές δεν υπάρχει το εργολαβικό κέρδος 18%.

Φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων από την Ευαγγελική Εκκλησία της Δράμας

Κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, έγινε γνωστό πως πρόσφυγες από την Ουκρανία φιλοξενούνται σε δομή της Ευαγγελικής Εκκλησίας στη Δράμα. Παρών στη συνεδρίαση ήταν και ο κ. Φιλήμων Καβάκας, πρεσβύτερος της Ευαγγελικής Εκκλησίας και εκπαιδευτικός, ο οποίος εξήγησε ότι φιλοξενούνται συνολικά 10 πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά, μέλη 3 οικογενειών. Ο κ. Καβάκας ζήτησε να υπάρξει βοήθεια από τον Δήμο και ειδικότερα τη συμβολή του στην υλοποίηση, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, προγράμματος εκμάθησης Ελληνικών σε ενηλίκους.

Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης ανέφερε πως ο Δήμος είναι θετικός στο να παράσχει βοήθεια, εφόσον υπάρχει η νόμιμη δυνατότητα, κι αυτό θα εξεταστεί τόσο από την Οικονομική όσο και από την Κοινωνική Υπηρεσία.

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε και η Αναπληρώτρια Δημάρχου και Αντιδήμαρχος Παιδείας – Αθλητισμού του Δήμου Δράμας κα Αναστασία Τόλιου, η οποία σημείωσε: «Είναι πολύ αξιόλογη η πρόταση για συνδρομή του Δήμου στην εκπαιδευτική διαδικασία προσφύγων από την Ουκρανία. Εξ αρχής έχουμε επισημάνει πως ο Δήμος μας θα σταθεί στο πλευρό όσων ανθρώπων έφυγαν από τη χώρα τους και ήρθαν στην πόλη μας λόγω της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία. Θα έρθουμε σε συνεννόηση με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και εφόσον είναι αυτό εφικτό θα συνδράμουμε με μεγάλη χαρά».

Πρώτη συνεδρίαση για την υπ. Δήμαρχο του Project Π. Κιόρτεβε

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η πρώτη μετά την ανάδειξη της Δημοτικής Συμβούλου κυρίας Παρθένας Κιόρτεβε ως υποψήφιας Δημάρχου με την παράταξη «Project για τη Δράμα». Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν πολλές ευχές προς την κα Κιόρτεβε, η οποία όταν έλαβε τον λόγο, στη συνέχεια, ευχαρίστησε για αυτές. Επίσης, η κα Κιόρτεβε αποσαφήνισε για ακόμη μια φορά ότι η ίδια είναι υποψήφια Δήμαρχος της παράταξης στις επόμενες εκλογές, ενώ επικεφαλής της παράταξης μέχρι τη λήξη της τρέχουσας δημοτικής περιόδου παραμένει ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης.