Πολιτική αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό του 2023, της τελευταίας χρονιάς της τρέχουσας αυτοδιοικητικής θητείας

 

Δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου 2022 και αυτές ήταν οι τελευταίες, εφόσον δεν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη, για την τρέχουσα χρονιά κι έτσι στο τέλος της δεύτερης συνεδρίασης αντηλλάγησαν ευχές ανάμεσα στους Δημοτικούς Συμβούλους.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε η ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα τη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου για το έτος 2023, ενώ ακολούθησε τακτική συνεδρίαση με θέματα που αφορούν την τρέχουσα λειτουργία του Δήμου. Η ειδική συνεδρίαση κράτησε περίπου 3 ώρες, καθώς ο προϋπολογισμός θεωρείται από τα κορυφαία θέματα συζήτησης κάθε χρόνο και στο πλαίσιο αυτό τοποθετήθηκε πλήθος Δημοτικών Συμβούλων τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς αντιπολίτευσης. Η τακτική συνεδρίαση κράτησε περίπου μισή ώρα και ήταν αρκετά σύντομη, καθώς μετά από συνεννόηση του Προέδρου κ. Δημήτρη Καραμπατζάκη με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης δεν τέθηκαν προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση θέματα, λόγω της εορταστικής περιόδου, ενώ και το μοναδικό θέμα το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει εκτενή συζήτηση αποσύρθηκε.

Συγκεκριμένα, ως θέμα στην ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ενταγμένη η «Εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Δράμας (Δ.Ε.Κ.ΠΟ.Τ.Α.)». Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο του 2021 το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, ενώ στη συνέχεια είχε οριστεί και η εταιρεία που ανέλαβε την εκκαθάριση. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώθηκε και το θέμα έφτασε να εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όμως, μετά από διεργασίες στο διάλειμμα ανάμεσα στις δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ του Δημάρχου κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, συμφωνήθηκε να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος. Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή» κ. Κυριάκος Χαρακίδης πρότεινε να προηγηθεί σύσκεψη των επικεφαλής όλων των παρατάξεων τόσο για την εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ όσο και σχετικά με τους μεγαλοοφειλέτες του Δήμου και της ΔΕΥΑΔ και αυτό έγινε αποδεκτό και από τον Δήμαρχο κ. Μαμσάκο και από τους υπόλοιπους επικεφαλής. Όπως είπε ο κ. Χαρακίδης, έλαβαν γνώση για μια απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΚΠΟΤΑ σχετικά με τη διαγραφή υποχρεώσεων της δημοτικής επιχείρησης ύψους 260.000 ευρώ και για αυτό είναι καλύτερο να προηγηθεί λεπτομερής ενημέρωση στη συνάντηση των επικεφαλής και στη συνέχεια το θέμα να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο επικεφαλής της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης, ο οποίος είπε πως «όταν διαβάζουμε για αδιευκρίνιστα ποσά, αυτός είναι ο λόγος για να γίνει μια τέτοια συνάντηση». Όπως πρότεινε ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος στη συνάντηση των επικεφαλής θα συμμετάσχει λόγω επαγγελματικής ιδιότητας και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είναι εφοριακός. Επίσης, στη συνάντηση θα είναι παρών και εκπρόσωπος της εταιρείας που διενήργησε τη διαδικασία εκκαθάρισης.

Πολιτική αντιπαράθεση για τον προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας για το έτος 2023 είναι ύψους 49.210.211,62 ευρώ και είναι ισοσκελισμένος όσον αφορά τα έσοδα και τα έξοδα. Άλλωστε αυτό προβλέπεται και από τη νομοθεσία, όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του θέματος, Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου, κ. Ανδρέας Χαραλαμπίδης. Ο προϋπολογισμός, σε ετήσια βάση, αποτελεί το τρίτο κατά σειρά θέμα που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου για την επόμενη χρονιά και έρχεται πάντα προς συζήτηση μετά τη ψήφιση των τελών και δικαιωμάτων, καθώς και του Τεχνικού Προγράμματος, τα οποία είναι απαραίτητα στοιχεία για να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, εκτός από τις ερωτήσεις και επισημάνσεις τεχνοκρατικού επιπέδου σχετικά με επιμέρους κωδικούς, καταγράφηκε έντονη πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τον προϋπολογισμό, ο οποίος, άλλωστε, είναι ο τελευταίος της παρούσας αυτοδιοικητικής θητείας. Πάντως, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης, για πρώτη φορά στην τρέχουσα θητεία ο προϋπολογισμός ήρθε εγκαίρως, δηλαδή εντός της τρέχουσας χρονιάς και πριν έρθει η νέα. Για τον λόγο αυτό δεν έλειψαν και τα συγχαρητήρια τόσο προς τον κ. Χαραλαμπίδη όσο και προς τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ασχολήθηκαν με την κατάρτισή του.

Από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης υπήρξε κριτική προς τη Δημοτική Αρχή του Δήμου τόσο για τον προϋπολογισμό, σε πολιτικό επίπεδο, όσο και γενικότερα για τον τρόπο διοίκησης και τη μη υλοποίηση έργων στο σύνολο της θητείας. Από την άλλη, ο Δήμαρχος κ. Μαμσάκος και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής υπερασπίστηκαν το έργο τους, επικεντρώνοντας κυρίως στην παρουσίαση των παρεμβάσεων που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν εντός του 2023.

Τελικά, το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα, με θετικές ψήφους μόνο από τα παρόντα μέλη της Δημοτικής Αρχής. Πρόκειται για πρόβλεψη του νόμου, σύμφωνα με την οποία δεν προσμετρώνται για τον καθορισμό του αποτελέσματος της ψηφοφορίας οι αρνητικές ψήφοι, καθώς δίνεται δικαίωμα, σε περίπτωση διαφωνίας με την εισήγηση, η υπερψήφιση εναλλακτικής πρότασης, η οποία δεν υπήρξε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αρνητικά ψήφισαν οι δημοτικές παρατάξεις «Πόλη και Ζωή», «Project για τη Δράμα», «Λαϊκή Συσπείρωση» και «Προοπτική για τη Δράμα», ενώ η παράταξη «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» ψήφισε «λευκό», με τη λογική αφενός ότι πέρα από το «ναι», κάθε άλλη ψήφος έχει το ίδιο αποτέλεσμα και αφετέρου θέλοντας να δώσει το δικαίωμα στη Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει το σχέδιό της έστω και στην τελευταία χρονιά της θητείας της, αν και πιστεύει ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρει.