Κατερίνα Σακελλαροπούλου και Αννα Μισιριάν στην οικία του Μοχάμεντ Αλι. (Φωτ. KAVALA POST)

Οταν το 1875 ο καπνέμπορος Ιωάννης Αναστασιάδης έκτισε ένα καπνομάγαζο αλλά και ένα μέγαρο στην καρδιά της Δράμας, είχε στο μυαλό του την εικόνα των παλατιών της Κωνσταντινούπολης αλλά και των αρχοντικών της Ευρώπης. Ο ευκατάστατος κοσμοπολίτης συνέδεσε το όνομά του με το –λεγόμενο σήμερα– «Μαρμάρινο Σπίτι» που είχε αρχιτεκτονικά στοιχεία Ανατολής και Δύσης. Το οικοδόμημα ήταν τόσο ξεχωριστό που έμοιαζε να προσγειώθηκε από τον ουρανό στον οθωμανικό αστικό ιστό. Ηταν ένα ευεργέτημα για την πόλη, ένα όμορφο κτίριο στο πιο όμορφο σημείο της. Παρέμενε για χρόνια ένας σιωπηλός μάρτυρας του παρελθόντος, ώσπου ένας Δραμινός ευεργέτης, ο Αρης Θεοδωρίδης, αποφάσισε πρόσφατα να το διασώσει ώστε να στεγάσει εκεί την εκπληκτική συλλογή του από φωτογραφικές μηχανές. Ο διακεκριμένος ναυπηγός, που ανοίχτηκε στο θαλάσσιο επιχειρείν, μπήκε στη διαδικασία να το αποκαταστήσει μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που συνέστησε με το όνομα Κύκλωψ.

apo-to-marmarino-spiti-stin-oikia-toy-mochament-ali-i-periodeia-tis-ptd-sti-drama-kai-stin-kavala0
Η ΠτΔ στην εταιρεία Reycap με τον Κώστα Αποστολίδη. (Φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Την Πέμπτη το μεσημέρι, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός –που βρέθηκαν στη Δράμα με αφορμή την επέτειο της απελευθέρωσής της– πέρασαν το κατώφλι του «Μαρμάρινου Σπιτιού» για μια ξεχωριστή ξενάγηση που κράτησε σχεδόν μία ώρα. Είχαν την ευκαιρία να δουν τον εντυπωσιακό ζωγραφικό διάκοσμο της οικίας, που έχει πλέον ξαναλάμψει, και να ενημερωθούν για το Μουσείο Φωτογραφικών Μηχανών, που θα αποτελέσει ταυτόχρονα και έναν φιλόξενο χώρο πολιτισμού για τη Δράμα, από δράσεις του Φεστιβάλ Μικρού Μήκους μέχρι περιοδικές εικαστικές εκθέσεις.

apo-to-marmarino-spiti-stin-oikia-toy-mochament-ali-i-periodeia-tis-ptd-sti-drama-kai-stin-kavala2
Η όμορφη όψη στο Σαντιρβάν Τζαμί της Δράμας. (Φωτ. Α. ΓΑΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο Αρης Θεοδωρίδης, που αποκατέστησε μέσω της Κύκλωψ και την οικία Παύλου Μελά στην Κηφισιά και έχει υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την ελληνική πολιτεία για τη δημιουργία άλσους ναυτικής παράδοσης στο Φάληρο, δεν είναι ο μόνος σύγχρονος ευεργέτης της Δράμας. Ο συμπατριώτης του Κώστας Αποστολίδης, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία Reycap που διακρίνεται σε διεθνές επίπεδο με καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα για τα δίκτυα 5G, για τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, εξάγοντας το 95% της παραγωγής και δίνοντας ευκαιρίες εργασίας σε πολλά νέα παιδιά, έχει κάνει εξίσου σημαντικό έργο τόσο στο επιχειρηματικό όσο και στο πολιτιστικό πεδίο. Στην περιοδεία της στη Δράμα η ΠτΔ επισκέφθηκε την εταιρεία και γνώρισε από κοντά τον ιδιοκτήτη και τους εργαζόμενους, που δείχνουν πως υπάρχει μια αθόρυβη, εργατική Ελλάδα. Λίγο αργότερα είχε την ευκαιρία να δει και το Σαρντιβάν Τζαμί, το οποίο αποκατέστησε η οικογένεια Αποστολίδη. Για να αναδειχθεί καλύτερα το μνημείο και να δημιουργηθεί περιβάλλων χώρος, αγοράστηκαν και απαλλοτριώθηκαν γειτονικές πολυκατοικίες. Το παλαιότατο όμορφα τοιχογραφημένο τέμενος που από το 1927 έως το 1981 στέγαζε την ιστορική εφημερίδα «Θάρρος» της Δράμας, ζωντανή ιστορία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Ο Κώστας Αποστολίδης και ο Αρης Θεοδωρίδης, φίλοι μεταξύ τους, έχουν μια ευγενική άμιλλα χορηγιών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

apo-to-marmarino-spiti-stin-oikia-toy-mochament-ali-i-periodeia-tis-ptd-sti-drama-kai-stin-kavala4
Το «Μαρμάρινο Σπίτι» από ψηλά. (Φωτ. Κ. ΒΙΔΑΚΗΣ)

Μετά τη Δράμα, η ΠτΔ επισκέφθηκε την Παρασκευή την Καβάλα, όπου έγινε επίτιμη δημότης από τον δήμαρχο της πόλης Θεόδωρο Μουριάδη. Στην παλαιά Μέκκα του καπνού, η κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε μεταξύ άλλων την οικία του Μοχάμεντ Αλι, του Καβαλιώτη ιδρυτή της τελευταίας αιγυπτιακής δυναστείας. Πρόκειται για μια οικία της οθωμανικής περιόδου, την πρώτη που είχε τρεχούμενο νερό στην περιοχή, η οποία έχει γίνει εκθεσιακός χώρος και μουσείο. Ξεναγήθηκε από την Αννα Μισιριάν, ιδρύτρια του Ερευνητικού Κέντρου Μοχάμεντ Αλι. Ευεργέτησε και εκείνη τη δική της γενέτειρα, αποκαθιστώντας, το 2000, το συγκεκριμένο οίκημα καθώς και το Ιμαρέτ, ένα πτωχοκομείο και ιεροδιδασκαλείο του Κορανίου που μετατράπηκε σε ξενοδοχείο. Οι πόλεις για να μπορέσουν να στραφούν στο μέλλον πρέπει να τιμούν το παρελθόν τους, ιδιαιτέρως αυτό που φέρει άλλα πολιτισμικά στοιχεία. Στη θητεία της η ΠτΔ έχει αναγνωρίσει αυτές τις συγκινητικές προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που εναρμονίζονται με αυτό που η ίδια αποκαλεί ένα νέο είδος πατριωτισμού.

Πηγή: kathimerini.gr

Μαργαρίτα Πουρνάρα

ΑΘΗΝΑΪΚΑ PLUS

Εφημερίδα “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”