ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

 

Δημόσια διαβούλευση με θέμα «Εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων στο πλαίσιο της ενημέρωσης όλων των πολιτών για το θέμα και εντάσσεται σε μια σειρά ανάλογων δράσεων σε πόλεις της Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας είναι και ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», ο Πρόεδρος του οποίου κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος είναι και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, ενώ ήταν και στο πάνελ της εκδήλωσης.

Παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, οι Δήμαρχοι Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ης αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων, καθώς και πολίτες. Ακόμη παραβρέθηκαν και δύο Κρητικοί, οι κ.κ. Βαγγέλης Γραμματικάκης και Ιωάννης Ψαράκης, οι οποίοι οι οποίοι βρίσκονται στη Μακεδονία από την ημέρα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης και δίνουν τον αγώνα τους για το ζήτημα της ονομασίας της FYROM.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Γιώργος Τάτσιος, ενώ τις θέσεις τους διατύπωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης, οι Δήμαρχοι κ.κ. Μαμσάκος, Λύσσελης και κ. Σωτηριάδου. Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στο κοινό της εκδήλωσης για τοποθετήσεις και ερωτήσεις.

 

Σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., ο Πρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων κ. Τάτσιος ανέφερε: «Μετά τα δύο μεγάλα συλλαλητήρια και την προσπάθεια που έγινε να υποβαθμιστούν από υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης, βλέπουμε ότι –αν εξαιρέσουμε την υπόθεση της Novartis την οποία σκοπίμως επέλεξαν να αναμοχλεύσουν αυτή την περίοδο– οι δηλώσεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά αποδεικνύουν μια πολιτική αλητεία, η οποία είναι άνευ προηγουμένου. Δείχνουν να μη δίνουν καμιά απολύτως σημασία στη βούληση του κυρίαρχου ελληνικού λαού, ο οποίος κατά εκατοντάδες χιλιάδες, συνέρευσε, εκτός από τα δύο συλλαλητήρια, συρρέει επίσης και σε όλες τις δημόσιες διαβουλεύσεις, σε όλη τη Μακεδονία την οποία οργώνουμε και βρισκόμαστε στη Δράμα, όπου όλοι οι κοινωνικοί φορείς ανεξαιρέτως, εκφράζουν την αντίθεσή τους με την παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας. Εμείς οι μακεδονικές οργανώσεις, τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού, λέμε ότι η παραχώρηση ονόματος, σημαίνει παραχώρηση εδάφους στο εγγύς ή στο μακρύτερο μέλλον. Αυτό, σύμφωνα με το Ελληνικό Σύνταγμα, θεωρείται εσχάτη προδοσία και τιμωρείται με θανατική ποινή. Το εξώδικο προς τον Πρωθυπουργό και προς όλους τους Βουλευτές, με το οποίο τους προειδοποιούμε για τις νομικές κυρώσεις, θα πάει τις επόμενες ημέρες και θα ακολουθήσουν και αγωγές από πάρα πολλούς Μακεδονικούς Συλλόγους εντός και εκτός της Ελλάδος για κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος, διότι η θέληση του ελληνικού λαού, είναι να μην παραχωρηθεί το όνομα, για το οποίο οι πρόγονοι έδωσαν πραγματικά τη ζωή τους για την υπεράσπισή του και αυτό το όνομα και αυτή τη γη, οφείλουμε να την παραδώσουμε μόνο στα παιδιά μας και σε κανέναν άλλον». «Την τελευταία λέξη θα την πει ο ελληνικός λαός. Και ο ελληνικός λαός έχει αποκρυσταλλωμένη και σαφή άποψη. Εμείς τους προκαλούμε, αφού δεν ακούν τον ελληνικό λαό, να προκηρύξουν δημοψήφισμα. Εφόσον θεωρούν ότι έχουν δίκιο, τους καλούμε να το πράξουν», πρόσθεσε ο κ. Τάτσιος.