ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Μ. ΤΑΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ Κ. ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ

 

Προβλέπεται να τοποθετηθούν 59 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων στον Δήμο Δράμας, εκ των οποίων οι 41 θα είναι στον αστικό ιστό και οι υπόλοιποι 18 στις Τοπικές Κοινότητες

 

Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) διενεργεί ο Δήμος Δράμας με τους πολίτες να μπορούν να καταθέσουν την άποψή τους μέχρι και την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022. Σχετική συνέντευξη τύπου παραχώρησαν την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου και η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού κα Κατερίνα Ιωσηφίδου.

Όπως ανέφερε ο κ. Τάσσου, «ο Δήμος Δράμας είχε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα με πλήρη χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο για την κατάρτιση και την εκπόνηση σχεδίων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων εντός του Δήμου. Έχει παρατηρηθεί και μάλιστα το τελευταίο διάστημα με την ενεργειακή κρίση έχει γίνει ακόμη εντονότερη, η ανάγκη για στροφή σε εναλλακτικές μορφές, όχι μόνο ενέργειας, αλλά και εναλλακτικές μορφές κίνησης. Μια από αυτές τις εναλλακτικές μορφές είναι η ηλεκτροκίνηση, η οποία έχει αρχίσει και γίνεται όλο και περισσότερο θελκτική και ζητείται από τον κόσμο. Ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια, τα οποία παρουσιάζονται στις υποδομές της χώρας είναι η έλλειψη ηλεκτροφορτιστών. Πολλοί δηλαδή σκέφτονται να αγοράσουν είτε υβριδικά είτε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αλλά αδυνατούν εξαιτίας της αδυναμίας χώρων φόρτισης. Για το λόγο αυτό εκπονήθηκε πανελλαδικά ένα σχέδιο, στο οποίο ενταχθήκαμε και το οποίο έχει ως σκοπό μια ενιαία λύση σε αυτό το πρόβλημα».

Σκοπός της δημόσιας διαβούλευσης είναι η επίτευξη της βέλτιστης χωροθέτησης των σημείων φόρτισης και των θέσεων στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων σε όλη την επικράτεια του Δήμου Δράμας. Η δημόσια διαβούλευση θα συμβάλλει στη διερεύνηση σεναρίων χωροθέτησης σημείων φόρτισης και θέσεων στάθμευσης ηλεκτρικών οχημάτων και στην τεκμηρίωση της βέλτιστης χωροθέτησης αυτών, και τις προτάσεις με σκοπό την ολοκλήρωση της μελέτη Σ.Φ.Η.Ο.

Ήδη έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Δράμας η προτεινόμενη χαρτογράφηση για το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων του Δήμου και όλοι οι πολίτες μπορούν να καταθέσουν την άποψή τους.

Τα στάδια που περιλαμβάνονται είναι τα εξής:

-Ανάλυση και χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης (π.χ. πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά, υφιστάμενοι δημοτικοί χώροι στάθμευσης, θέσεις στάθμευσης ταξί/ τουριστικών λεωφορείων/ ΑμεΑ/ οχημάτων τροφοδοσίας).

-Διερεύνηση σεναρίων χωροθέτησης σημείων φόρτισης και θέσεων στάθμευσης Ηλεκτρικών Οχημάτων και τεκμηρίωση της βέλτιστης χωροθέτησης αυτών.

-Ολοκλήρωση – εφαρμογή Σ.Φ.Η.Ο. του Δήμου (π.χ. χρονικός προγραμματισμός, δυνατότητες χρηματοδότησης, πολιτική κινήτρων, προδιαγραφές).

Ο κ. Τάσσου ανέφερε πως «βάσει πληθυσμιακής κατανομής προβλέπεται να τοποθετηθούν 59 φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων μέσα στον Δήμο της Δράμας, εκ των οποίων οι 41 θα είναι στον αστικό ιστό και οι υπόλοιποι 18 θα διαχέονται στις Τοπικές Κοινότητες. Θα υπάρχουν φορτιστές για Ι.Χ., φορτιστές στους χώρους στάθμευσης ΤΑΞΙ και θα είναι για την φόρτιση ηλεκτρικών ή υβριδικών ΤΑΞΙ, φορτιστές τουριστικών / αστικών λεωφορείων, καθώς και οχημάτων τροφοδοσίας, καθώς και φορτιστές για αυτοκίνητα ΑμεΑ. Υπάρχει συγκεκριμένο ΦΕΚ το οποίο προβλέπει τις προδιαγραφές με τις οποίες πρέπει να γίνει η κατανομή». Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας, «έγινε μια ανάλυση και χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης σε ό,τι αφορά πολεοδομικά χαρακτηριστικά και κυκλοφοριακά στον Δήμο της Δράμας. Διερευνήθηκαν διάφορα σενάρια χωροθέτησης σημείων, άλλα βασιζόμενα στην κίνηση των αυτοκινήτων, δηλαδή σε ποια σημεία εμφανίζεται μεγάλη κίνηση, άλλα με βάση την πυκνότητα κατοικίας σε μια περιοχή και παρουσιάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στη διαβούλευση». Ο κ. Τάσσου κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στη διαβούλευση, «καθώς είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το βρούμε μπροστά μας στο άμεσο μέλλον και θέλουμε την άποψή τους σε αυτό. Είναι απαραίτητη». Επίσης, έκανε γνωστό πως θα υπάρξει και ξεχωριστή διαβούλευση, μέσω συναντήσεων με συγκεκριμένους φορείς, όπως τα σωματεία ΤΑΞΙ και Αστικών Λεωφορείων.

Για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη χωροθέτηση των σημείων, ο κ. Τάσσου επεσήμανε: «Υπάρχουν συγκεκριμένες μεθοδολογίες. Κάποιες από αυτές βάζουν φορτιστές με βάση τη μετρημένη κίνηση που υπάρχει σε συγκεκριμένους δρόμους. Άλλες είναι με βάση πολεοδομικά χαρακτηριστικά, βάση της πυκνότητας κατοικίας. Προσπαθήσαμε σε συνεργασία με τον ανάδοχο και με πολλή δουλειά από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού, που τους ευχαριστώ πάρα πολύ, να γίνει μια μίξη αυτής της μεθοδολογίας. Γιατί θα δημιουργήσουμε αδικίες. Εάν πηγαίναμε μόνο με κριτήρια πληθυσμού, σε μικρές Κοινότητες, όπως το Λιβαδερό για παράδειγμα, δεν θα μπορούσε να προβλέψει την ύπαρξη ενός ηλεκτροφορτιστή αυτοκινήτου. Έχοντας στο μυαλό όμως ότι είναι ο δρόμος για το πέρασμα προς την Ελατιά, ένας δρόμος που έχει και τουριστικό ενδιαφέρον για τη Δράμα, και προς το Σιδηρόνερο, λαμβάνοντας και κοινωνικά κριτήρια, προτείνουμε να χωροθετηθεί». Ακόμη, ο κ. Τάσσου τόνισε πως «μέσα στην πόλη λαμβάνουμε υπόψη και άλλα κριτήρια. Να υπάρχει μια άνεση χώρου, να υπάρχουν δημόσιοι χώροι. Αργότερα θα πρέπει να προβλεφθεί και η ευκολία σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ».

Η κα Ιωσηφίδου, στις δηλώσεις της, ανέφερε πως το πλάνο που υπάρχει «είναι στην επόμενη πενταετία να είναι τοποθετημένοι όλοι οι φορτιστές και μέσα σε αυτή την πενταετία θα εξεταστούν όλα τα εργαλεία χρηματοδότησης, ώστε η τοποθέτηση μέχρι τη λειτουργία των φορτιστών να γίνει με πόρους από χρηματοδοτικά εργαλεία. Αμέσως μετά θα είναι το στάδιο της τιμολογιακής πολιτικής που θα ακολουθήσει η χώρα για τέτοιους φορτιστές που ανήκουν σε Δήμους πώς θα κοστολογείται και η κατανάλωση του ρεύματος».

Σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής στη δημόσια διαβούλευση, η κα Ιωσηφίδου σημείωσε: «Στην ιστοσελίδα του Δήμου, www.dimos-dramas.gr, υπάρχει αναρτημένο το δελτίο τύπου όπου αναφέρεται το url που σε παραπέμπει στο ερωτηματολόγιο, το οποίο μπορεί να συμπληρώσει όποιος ενδιαφέρεται για να συμμετάσχει σε αυτή τη συμμετοχική διαδικασία. Επίσης το ερωτηματολόγιο συνοδεύεται με ένα χάρτη της Google Maps, που δείχνει τα σημεία και ερμηνεύει ποιος φορτιστής είναι σε κάθε σημείο. Εκεί για να δούμε τον χάρτη της Google, θα πρέπει να έχουμε κάποιον κωδικό Gmail, γιατί πρέπει με αυτό τον τρόπο να μπορέσουμε να δούμε τον χάρτη, αλλιώς δεν φαίνεται.

Ακόμη στην ιστοσελίδα του Δήμου, πέρα από το σημείο ανακοινώσεων όπου αναφέρεται ως δελτίο τύπου, υπάρχει και συγκεκριμένο εικονίδιο που αναφέρει “ΣΦΗΟ Δράμας – Η γνώμη σου μετράει”, οπότε μπορεί ο καθένας για τις επόμενες 15 ημέρες κλικάροντας στο συγκεκριμένο εικονίδιο να κατευθυνθεί προς το ερωτηματολόγιο και τον χάρτη.

Επίσης έχουμε στοιχεία για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ρωτήσει πράγματα ή να καταθέσει τη γνώμη του και εγγράφως, καθώς και τηλέφωνο και e-mail, ώστε να απευθυνθούν σε εμάς πιο συγκεκριμένα».