Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση 3 μετρητών ρύπων στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύστημα παρακολούθησης μετεωρολογικών συνθηκών και συνθηκών ποιότητας αέρα του Δήμου Κάτω Νευροκοπίου», που υλοποιείται από το Δήμο Κάτω Νευροκοπίου και το Εθνικό Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Πιο συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν μετρητές σωματιδίων pm2.5 και pm10 καθώς και μονοξείδιου του άνθρακα (CO) στο Δημαρχείο Κάτω Νευροκοπίου και στην Κοινότητα Βώλακα και μετρητής σωματιδίων pm2.5 και pm10 στην Κοινότητα Περιθωρίου.

Την είδηση έκανε γνωστή ο δημοσιογράφος στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου κ. Γρηγόρης Παρασκευόπουλος, με ανάρτησή του στην ομάδα του facebook «NEVROKOPI PRESS».

Οι καταγραφές των μετρητών ρύπων, οι καταγραφές του υπάρχοντος μετεωρολογικού σταθμού του ΕΑΑ που λειτουργεί στο χώρο του Επαρχείου Κάτω Νευροκοπίου (http://penteli.meteo.gr/stations/nevrokopi/), καθώς και οι καταγραφές δύο νέων μετεωρολογικών σταθμών που θα εγκατασταθούν στις Κοινότητες Βώλακα και Περιθωρίου θα παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο σε διαδικτυακή εφαρμογή που αναπτύσσεται από το ΕΑΑ.

Όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος κ. Παρασκευόπουλος, ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου «πρωτοπορεί πανελλαδικά με αυτή την κίνηση» και πλέον οι δημότες θα ξέρουν τι αναπνέουν και κυρίως «πόσο καθαρό είναι το περιβάλλον κυρίως το χειμώνα με την αιθαλομίχλη, αλλά και πόσο επηρεάζεται η υγεία των κατοίκων του Βώλακα από τις εξορύξεις Μαρμάρων».