Διατηρείται για όγδοη ημέρα το πολύ υψηλό δυναμικό για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές με δυνητικά υψηλά θερμικά φορτία σε Αττική, Βοιωτία, κεντρική και νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα και Λακωνία. Επίσης σε Έβρο, Χίο, και τοπικά σε Ροδόπη, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αχαΐα, Λέσβο, και Ανατολική Σάμο, αλλά και σε Κυκλάδες, Κάσο, Κάρπαθο και Ν. Κρήτη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο χειρότερος συνδυασμός για τις πυρκαγιές είναι ο ζεστός και ταυτόχρονα ξηρός καιρός σε συνδυασμό υψηλών θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων, το επονομαζόμενο και Hot Dry Windy Weather. Και αν στην Κοζάνη είχαμε ισχυρή χαλαζόπτωση χθες, σε άλλες περιοχές συνεχίστηκαν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στα στα ηπειρωτικά τμήματα, με τις υψηλότερες να καταγράφονται σε Χαροκόπειο (Καλλιθέα) και Οβρυά Αχαΐας με 39,1 βαθμούς Κελσίου. Ακολούθησε το Κρανίδι με 39 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια η Σπάρτη με 38,8, το Γυναικόκαστρο Κιλκίς με 38,6 τα Δίδυμα Αργολίδας με 38,4 όπως και η Γαβαλού Αιτολωακαρνανίας και το Αρσάκειο Πάτρας.

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται σύμφωνα με τον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε Περιφέρεια Αττικής, σε Κύθηρα, Εύβοια Βοιωτία Φθιώτιδα Φωκίδα, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία Λακωνία, Αχαϊα, Ηλεία, αλλά και στη Ζάκυνθο στον Έβρο, στη Σαμοθράκη καθώς και στην περιφέρεια βορείου Αιγαίου και στις Κυκλάδες.

Όπως αναφέρει το meteo.gr για σήμερα προβλέπεται ηλιοφάνεια, με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά ηπειρωτικά τμήματα, με πιθανότητα τοπικών όμβρων ή μεμονωμένων καταιγίδων στα ορεινά της Μακεδονίας και της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 37 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 18 έως 34 βαθμούς), 23 έως 36 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 38 βαθμούς), 25 έως 37 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Πελοπόννησο έως τους 39 βαθμούς), 22 έως 31 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη (στη Νότια Κρήτη έως τους 37 βαθμούς), 23 έως 37 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 25 έως 30 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Αιγαίο και αργότερα στο Καρπάθιο Πέλαγος ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και τις μεσημεριανές ώρες πρόσκαιρα σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και στα παραθαλάσσια τμήματα η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ. Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα γύρω ορεινά περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Πηγή: protothema.gr