Σε ανακοίνωση του Δήμου Δοξάτου, η οποία υπογράφεται από τον Δήμαρχο κ. Θέμη Ζεκερίδη, αναφέρονται τα εξής:

«Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλει ο Δήμος Δοξάτου για τη βελτίωση του τρόπου καταγραφής των καλλιεργειών οι οποίες αρδεύονται από το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου, την οικονομικότερη λειτουργία του δικτύου άρδευσης και εν τέλει τη δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλους όσους αρδεύουν από το δίκτυο του Δήμου, και μετά την πρόσληψη των 2 υδρονομέων, στις 16 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων, υπηρεσιακά στελέχη και οι δύο υδρονομείς που έχουν προσληφθεί για την αρδευτική περίοδο 2021.

Μετά από τη συνάντηση αυτή αποφασίστηκε:

-Το δίκτυο άρδευσης Δοξάτου, Αγ. Αθανασίου, Φτελιάς θα παρακολουθεί ο Άνθιμος Δαυίδ, ενώ το δίκτυο άρδευσης Κυργίων, Αγοράς, Πηγαδίων ο Κλεάνθης Καραμαργιός.

-Οι δηλώσεις καλλιέργειας θα γίνονται μέχρι τέλος Μαΐου. Στη συνέχεια, στις περιοχές που δεν θα υπάρξουν δηλώσεις καλλιέργειας, εφόσον είναι τεχνικά δυνατόν, θα διακοπεί η παροχή νερού.

-Θα συνταχθούν προγράμματα άρδευσης ανά περιοχή και θα γνωστοποιηθούν στους αγρότες.

-Θα ελεγχθεί η άρδευση από ιδιωτικές γεωτρήσεις.

-Θα ελεγχθούν και θα σφραγιστούν όσα αντλιοστάσια έχουν παραβιαστεί.

-Θα καταγραφούν τα δίκτυα άρδευσης, αρχής γενομένης από το δίκτυο άρδευσης της Αγοράς.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη:

-Να μειώσει στο ελάχιστο τις περιπτώσεις λαθραίων υδροληψιών, πραγματοποιώντας ελέγχους και επιβάλλοντας πρόστιμα σε όσους αρδεύουν λαθραία.

-Να επιβάλλει πρόστιμα στις περιπτώσεις σπατάλης νερού.

-Να καταλογίσει το κόστος της αποκατάστασης των βλαβών που προξενούνται από απρόσεκτους αγρότες.

-Να εξορθολογήσει τον τρόπο λειτουργίας των δικτύων, παρεμβαίνοντας όπου απαιτείται, στο μέτρο των αντικειμενικών δυνατοτήτων του Δήμου.

Θα αντιμετωπίσουμε προληπτικά και κατασταλτικά κάθε ενέργεια που βρίσκεται εκτός του κανονιστικού πλαισίου της άρδευσης, όμως ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε προτάσεις που θα συμβάλλουν στο κοινό καλό».