Σε δήλωσή της για το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών η Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Δράμας κ. Πάττυ Κωνσταντινίδου ανέφερε τα εξής:

Λίγες μέρες μετά τις εκλογές θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου εκτίμηση και τις θερμές μου ευχαριστίες για καθένα και καθεμία που συνέβαλε στην εκλογική μάχη που δώσαμε χωρίς τα απαραίτητα μέσα αλλά με αγωνιστική διάθεση. Οι στιγμές που μοιραστήκαμε ενίσχυσαν το πνεύμα μας και έδωσαν νέα πνοή στην οργάνωση μας. Ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι στελέχωσαν το εκλογικό μας περίπτερο και αφιέρωσαν καθημερινά και ακούραστοι πολλές ώρες για να φτάσει το μήνυμα μας στους Δραμινούς συμπολίτες μας. Επίσης να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Βουλευτή Δράμας Τάσο Νικολαΐδη για τη μεγάλη προσπάθεια, την άψογη συνεργασία και τα χιλιόμετρα που γράψαμε μαζί κατά τις επισκέψεις των υποψηφίων Ευρωβουλευτών όπως και τα στελέχη μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και των Τοπικών Οργανώσεων. Η δύναμη που αντλήσαμε από την αλληλεγγύη μεταξύ μας είναι το φως που θα μας οδηγήσει στον τελικό στόχο, ενώ η ζύμωση με την κοινωνία μόνο αναζωογόνηση μπορεί να προσφέρει στο πολιτικό δυναμικό.

Η αυξημένη αποχή και η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων απαιτούν από εμάς να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Η έστω και μικρή ανάπτυξη των δυνάμεών μας και η πρωτιά σε δύο Νομούς, η δεύτερη θέση σε πολλές Περιφερειακές Ενότητες, είναι θετικά σημάδια που δείχνουν το δρόμο προς τα επόμενα βήματα. Ακόμη και στην Αττική που λέγεται πως είμαστε πίσω, οι αριθμοί δείχνουν 28% αύξηση, τη μεγαλύτερη αύξηση στο αποτέλεσμά μας, σε σχέση με τις εθνικές εκλογές πριν ένα χρόνο. Μερικές πρώτες παρατηρήσεις από την αρχική ανάγνωση των αποτελεσμάτων:

-Η ΝΔ από 40,56% (1.873.000 ψήφους) κατακρημνίστηκε στο 28,31% (1.125.000). Και στον Νομό μας από 39,39% (20.794) τον Ιούνιο του 2023 σε 26,37% (10.203) τον Ιούνιο του 2024. Χάνει σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές 747.535 ψήφους. Αυτό δείχνει μια γενικευμένη απώλεια υποστήριξης και στροφή κυρίως προς Ελληνική Λύση που αυξήθηκε κατά 8,69% στο Νομό μας.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ από 17,83 % (1.343.000) σε 14,92% (593.000) και στη Δράμα από 13,27% (7.007) τον Ιούνιο του 2023 σε 12% (4.644) το 2024. Χάνει σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019, 750 χιλιάδες ψήφους.

-Το ΠΑΣΟΚ: Από 11,84% (436.000) ανέβηκε στο 12,79% (508.000 ψήφους), Στη Δράμα από 15,25% (8.053) τον Ιούνιο του 2023 σε 15.09% (5.838) το 2024. Το ΠΑΣΟΚ σε σχέση με ευρωεκλογές του 2019, κερδίζει 75 χιλιάδες ψήφους. Και αυτό μπορεί να χρεωθεί και στο σχετικά αυξημένο ποσοστό του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ και στις 592 ψήφους (1,53%) που πήρε. Να σημειωθεί πως η διαφορά Ελληνικής Λύσης με ΠΑΣΟΚ για τη Δράμα είναι μόλις 168 ψήφοι.

-Η Ελληνική Λύση πανελλαδικά από 4,44% το 2023 ανέβηκε στο 9,3% το 2024 και ιδιαίτερα στον Νομό μας από 6,83% (3.606) ανέβηκε στο 15,52% (6.006) το 2024. Οι περισσότερες απώλειες της Ν.Δ. και η μη κάθοδος των Σπαρτιατών τους έδωσε τα ποσοστά που έλαβαν και στη Δράμα.

-Όλα αυτά με τη συμμετοχή από 46,86% σε 35,52% στη Δράμα και από 53,74% σε 41,39% στην Επικράτεια από τις εκλογές του Ιουνίου του 2023 στις εκλογές του Ιουνίου του 2024.

Μετά την ανάλυση των αποτελεσμάτων και μέσα από συζητήσεις και πρωτοβουλίες, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρός μας, θα πρέπει να διαμορφώσουμε συμμαχίες για την ανασύσταση της παρούσας πολιτικής ισορροπίας. Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για ένα δυναμικό αντίπαλο δέος που θα απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας με αξιόπιστες λύσεις. Η δράση μας πρέπει να είναι αποφασιστική και αγωνιστική, με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών και την ανασύσταση της θεσμικής θωράκισης της χώρας.

Όχι στην εσωστρέφεια και στο «φταίει ο ένας και ο άλλος». Μιλώντας προσωπικά, είδα ένα κόμμα να αγωνίζεται πραγματικά: υποψήφιους Ευρωβουλευτές να οργώνουν με αυταπάρνηση τη χώρα, τον Πρόεδρο να παλεύει με πάθος, τους Βουλευτές να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους και την οργάνωση να δουλεύει ακατάπαυστα. Τι έφταιξε και δεν πήγαμε ακόμη καλύτερα; Να το δούμε και να το εξετάσουμε αναλυτικά, μπροστά μας υπάρχει χρόνος και χώρος για ανάλυση και αξιολόγηση ώστε να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια νίκη ενάντια στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση. Ο κόσμος μας έχει ανάγκη και δεν πρέπει να τρώμε τις σάρκες μας. Είναι απαράδεκτο στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συζητούν τα εσωκομματικά θέματα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, αυτά πρέπει να γίνονται στα αρμόδια όργανα του κόμματος.

Ας προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα και ενότητα, για να δώσουμε τις μάχες που έχουμε μπροστά μας και να πετύχουμε τους στόχους μας. Η ανάγκη είναι επιτακτική και ο αγώνας συνεχίζεται! Η ανατροφοδότηση και η αξιολόγηση της κατάστασης είναι κρίσιμες διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις και να διαμορφώσουμε μια στρατηγική που θα μας οδηγήσει σε νίκες και επιτυχίες. Με αυτό το πνεύμα, ας προχωρήσουμε μπροστά, αποφασισμένοι, για να χτίσουμε ένα πιο λαμπρό και δίκαιο μέλλον για όλους μας.

Με αίσθημα βαθιάς ευγνωμοσύνης, απευθύνομαι σε όλους εσάς που με την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας, μας τιμήσατε και μας ενισχύσατε στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Η στήριξή σας είναι η δύναμή μας και η ενθάρρυνσή σας το φως που θα μας οδηγήσει στη συνέχιση του αγώνα για μια Ελλάδα δίκαιη, αλληλέγγυα και προοδευτική. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς και σας υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα, με ακεραιότητα και αφοσίωση, για την πραγματοποίηση του κοινού μας οράματος. Καλούμε τον καθένα και την καθεμία που πιστεύει στο όραμα να στρατευτεί μαζί μας και να αγωνιστούμε μαζί και για το καλό αυτού του τόπου. Δεν περισσεύει κανείς και δρόμος είναι μακρύς, πρέπει ο τόπος μας και η χώρα μας να βγει από το σκοτάδι. Είναι καιρός μέσα από τη βάση να προκύψουν οι συνθήκες για μια προοδευτική Δράμα – φτάνει η μιζέρια και η καταχνιά τόσων χρόνων. Όπως είπε ο Ελύτης «για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή», για αυτό ας γίνουμε όλοι μια γροθιά και ο στόχος θα επιτευχθεί.

Ο Ήλιος θα νικήσει το σκοτάδι!!!

Με εκτίμηση και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Π. Κωνσταντινίδου

Γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δράμας