ΑΡΘΡΟ

Του Μαργαρίτη Τζίμα

Καθηγητή

Πρώην Υπουργού

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

 

Να ευχηθούμε για το 2021. Τι να πρωτοευχηθούμε. Είναι τόσα πολλά τα προβλήματα και οι ανάγκες των ανθρώπων που πραγματικά τα χάνεις. Υγεία, εργασία, χρήματα, κοινωνική πρόοδο; Και μετά; Μόνο για αυτά ερχόμαστε στη ζωή;

Τα αδιέξοδα είναι πολλά παρά την οικονομική πρόοδο. Άρα μήπως απουσιάζει κάτι από τη ζωή μας; Πετύχαμε ανακαλύψεις και όμως ο άνθρωπος δεν ικανοποιείται.

Υπάρχουν ακόμη ανίατες αρρώστιες. Και αν τις νικήσουμε ήρθε το τέλος;

Η επιβίωσή μας πάνω στον πλανήτη και η προσήλωση στην ύλη σίγουρα δεν είναι η πλήρης δικαίωση της ύπαρξης του ανθρώπου. Παρ’ όλα αυτά η φύση του ανθρώπου είναι διπλή. Σώμα και πνεύμα. Όπως το φως που έχει διπλή φύση και είναι συγχρόνως και ύλη και κύμα.

Η αρμονική συνύπαρξη και ανάπτυξη πιστεύω ταπεινά πως αποτελεί το κλειδί της ευτυχίας του ανθρώπου. Άλλωστε για όσους πιστεύουν έχει αξία μεγάλη αυτό που αναφέρει η Αγία Γραφή: «Τί γάρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τόν κόσμον όλον, καί ζημιωθή τήν ψυχήν αυτού».

Φυσικά ο αγώνας του ανθρώπου για πρόοδο είναι επιβεβλημένος. Και οι εξουσίες έχουν υποχρέωση να εξασφαλίζουν συνθήκες ισονομίας και ισοπολιτείας και ίσων δηλαδή ευκαιριών. Ο πλανήτης μας πρέπει να κατοικείται από ανθρώπους με υψηλό βιοτικό επίπεδο για να μπορούν να ασχοληθούν και με την καλλιέργεια του πνεύματος. Κατάργηση των κοινωνικών ανισοτήτων είναι επιβεβλημένη.

Τον άνθρωπο έχουμε υποχρέωση να τον βλέπουμε ως άνθρωπο, ως εικόνα Θεού. Όλοι να σεβόμαστε τον συνάνθρωπο και τότε η αλληλεγγύη θα είναι γεγονός. Όχι στην πείνα. Αξιοπρεπή δουλειά, καλά αμειβόμενη για όλους και χωρίς εκμετάλλευση του ιδρώτα των ανθρώπων.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ ΤΟ 2021