ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 

  • Απαλλαγή των επιχειρήσεων που διέκοψαν ή περιόρισαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους από δημοτικά τέλη

 

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Μαρτίου κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, η οποία, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν για την αποτροπή μετάδοσης του κορωνοϊού, έγινε χωρίς τη φυσική παρουσία των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά δια περιφοράς. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν δύο και σχετίζονταν με τις καταστάσεις που βιώνει η τοπική κοινωνία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα συζητήθηκε η σίτιση των άπορων δημοτών, αλλά και η απαλλαγή από τέλη των επιχειρήσεων που υποχρεωτικά διέκοψαν ή περιόρισαν τη λειτουργία τους. Και τα δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης ψηφίστηκαν ομόφωνα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, μετά από πρόταση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, τόσο την ενίσχυση του προϋπολογισμού του Δήμου, με 40.000 ευρώ συνολικά, για την κάλυψη αναγκών των απόρων δημοτών, αλλά και τη δημιουργία προγράμματος σίτισης απόρων. Συγκεκριμένα, 20.000 ευρώ διατίθενται για ενίσχυση του κονδυλίου για την «Καταβολή Χρηματικών Βοηθημάτων σε άπορους δημότες» και άλλες 20.000 ευρώ για την ενίσχυση του κονδυλίου που αφορά την «Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης (σίτισης) για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου». Επίσης, λόγω της έκτακτης ανάγκης, αποφασίστηκε ο Δήμος Δράμας να προχωρήσει στη δημιουργία προγράμματος σίτισης απόρων μέχρι 31-5-2020, με την προμήθεια πλήρους γεύματος μέσω catering.

Υπενθυμίζεται πως για το πρώτο θέμα της συνεδρίασης, σχετικά με τη σίτιση απόρων δημοτών, κατατέθηκε την Παρασκευή 20 Μαρτίου εγγράφως αίτημα συνεδρίασης του σώματος, όπως ορίζεται από σχετική νομοθεσία, από 11 Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης (μέλη των παρατάξεων «πόλη+ζωή», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση»). Το όλο ζήτημα προέκυψε μετά την απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας να αναστείλει το συσσίτιό της προς διασφάλιση της υγείας όσων το διακονούν, αλλά και όσων ωφελούνταν από αυτό, μετά τη λήψη ευρέων μέτρων για τον κορωνοϊό. Το συσσίτιο λειτουργούσε από το 2006, αρχικά στον Ι.Ν. Αγίων Δώδεκα Αποστόλων και εν συνεχεία στον «Χριστοδούλειο Οίκο Ξενίας», στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας, όπου λειτουργούσε Τράπεζα Αγάπης, η οποία παρείχε περί τις 370 μερίδες φαγητό σε καθημερινό επίπεδο. Για τη διακοπή του συσσιτίου της Ιεράς Μητρόπολης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος είχε προκαλέσει ενημερωτική συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, την Δευτέρα 16 Μαρτίου, παρουσία και του υπεύθυνου του συσσιτίου της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας πατέρα Αναστάσιου.

Μετά την κατάθεση του αιτήματος για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου από τις τρεις προαναφερθείσες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ακολούθησε σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου και στελεχών της Δημοτικής Αρχής, κατά περίπτωση και με την παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων, με τους επικεφαλής ή εκπροσώπους όλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα «Εργασία… συν», οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες κατέθεσαν κοινό αίτημα, ζητούσαν να αναλάβει ο Δήμος Δράμας να υλοποιήσει το συσσίτιο που σταμάτησε, ενώ η άλλη τάση που είχε διαμορφωθεί αφορούσε την ενίσχυση των ποσών που θα διαθέσει ο Δήμος για την κοινωνική πολιτική. Τελικά, έγινε συγκερασμός των δύο προτάσεων και ουσιαστικά αποφασίστηκε ομόφωνα να υιοθετηθούν και οι δύο.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα της ημερήσιας διάταξης, αφορούσε την απαλλαγή τελών για τραπεζοκαθίσματα σε κοινόχρηστους χώρους, καθώς και των τελών καθαριότητας – φωτισμού για τις επιχειρήσεις που υποχρεωτικά διέκοψαν ή περιόρισαν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων αποτροπής της διάδοσης του κορωνοϊού, όπως δίνεται το δικαίωμα να πράξουν οι Δήμοι μέσα από σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Και αυτό το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις.