ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Δ. ΒΙΤΣΑ, ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΤΗ Β. ΕΛΛΑΔΑ
Επίσκεψη στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στη Βιομηχανική Περιοχή Δράμας πραγματοποίησε την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018 ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Βίτσας, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Βίτσας ξεκίνησε το πρόγραμμα των επαφών του το πρωί της Δευτέρας, με συνάντηση εργασίας στη Θεσσαλονίκη με την Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Κατερίνα Νοτοπούλου και τον επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη κ. Γιώργο Αγγελόπουλο. Ακολούθως ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επισκέφτηκε τη Δομή της Δράμας και εν συνεχεία αυτή της Καβάλας, ενώ το πρόγραμμα της περιοδείας του περιελάμβανε επίσκεψη στην Ορεστιάδα και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο Έβρου. Όπως ανέφερε ο κ. Βίτσας σε δήλωσή του, κατά την έναρξη της περιοδείας του, «στόχος της επίσκεψής μου είναι να συζητήσω με τους ανθρώπους οι οποίοι δουλεύουν στο πεδίο για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Να δούμε ποια είναι τα τρέχοντα προβλήματα και από την άλλη πλευρά πως προχωρούν οι στόχοι και τα σχέδια που έχουμε θέσει».
Σε δηλώσεις του στη Δράμα, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επεσήμανε ότι «Πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου αυτή την περίοδο είναι η αποσυμφόρηση των νησιών από τους πρόσφυγες και μετανάστες και η προώθησή τους σε ολοκληρωμένες δομές φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να βοηθήσουν όλες οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι που μέχρι σήμερα δεν έχουν φιλοξενήσει μετανάστες έστω κι έναν μικρό αριθμό. Δε γίνεται κάποιο Δήμοι να λειτουργούν στα όρια τους Δομές Φιλοξενίας και κάποιοι άλλοι να αρνούνται». «Σκοπός μας δεν είναι να επιβαρύνουμε τις ήδη υπάρχουσες δομές που υπάρχουν και λειτουργούν στα όρια τους, δεν θέλουμε να μετατοπίσουμε ένα πρόβλημα εκεί που δεν υπάρχει» σημείωσε, «αλλά να ζητήσουμε και από άλλες περιφέρειες να αναλάβουν ένα μικρό κομμάτι της φιλοξενίας». Τόνισε δε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι συζητήσεις με την Ευρώπη, αλλά και με την Τουρκία ώστε να προχωρήσουν λύσεις που θα συμβάλουν στην ουσιαστική αποφόρτιση του ζητήματος στα νησιά.
Ο κ. Βίτσας, κατά τις επισκέψεις του στις Δομές Φιλοξενίας, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους τόσο του Υπουργείου Μεταναστατευτικής Πολιτικής και του Υπουργείου Εργασίας, όπως επίσης και τα στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, για τη σημαντική δουλειά που επιτελούν αναγνωρίζοντας, ωστόσο, «χωρίς να διαθέτουν πάντα όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους». Ακόμη σημείωσε ότι έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία των Δομών, ενώ τους κάλεσε να συνεχίσουν το έργο τους με τον ίδιο ζήλο και συνέπεια παρά τα όποια προβλήματα υπάρχουν.
Ο κ. Βίτσας ευχαρίστησε τους πολίτες της Δράμας και της Καβάλας, όπως επίσης και τους τοπικούς φορείς των δυο περιοχών για τα όσα έχουν συνεισφέρει μέχρι σήμερα στη φιλοξενία των προσφύγων, ενώ αναφερόμενος στην αποσυμφόρηση των νησιών, υπογράμμισε, ότι στόχος δεν είναι να μεταφερθούν σε υφιστάμενες Δομές αλλά σε καινούργιες ώστε αυτές που ήδη υπάρχουν να συνεχίζουν να λειτουργούν ικανοποιητικά και χωρίς προβλήματα. «Δεν θέλουμε να προσθέσουμε επιπλέον άτομα, αλλά να επιμερίσουμε τα άτομα», είπε χαρακτηριστικά, ζητώντας τη συνεργασία των τοπικών κοινωνιών. Για τις δυο Δομές Φιλοξενίας, στην Καβάλα και την Δράμα, σημείωσε, ότι είναι από τις καλύτερες που λειτουργούν στην ενδοχώρα, προσφέροντας πολύ καλές συνθήκες διαβίωσης σε όλους τους ωφελούμενους.
Σήμερα, σε όλη την ενδοχώρα λειτουργούν συνολικά είκοσι οχτώ Δομές Φιλοξενίας, με περίπου 25.000 ωφελούμενους, ενώ όλο το κόστος καλύπτεται εξολοκλήρου με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να υπάρχει καμία επιβάρυνση του Έλληνα πολίτη. Η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων της Δράμας, όπως έγινε γνωστό, φιλοξενεί 340 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες στα 70 διαμερίσματα που διαθέτει. Διαμένουν 60 οικογένειες και 26 ασυνόδευτα ανήλικα. Επίσης, 30 παιδιά πηγαίνουν σχολείο, ενώ εντός της Δομής λειτουργεί και βρεφονηπιακός σταθμός όπου φοιτούν 15 νήπια.
Ο κ. Βίτσας ξεναγήθηκε από τους υπεύθυνους λειτουργίας της Δομής σε όλους τους χώρους όπου διαβιούν οι πρόσφυγες, ενημερώθηκε από τα στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, ενώ συνομίλησε με πρόσφυγες που τον προσέγγισαν. Μάλιστα, κάποιοι θέλησαν να φωτογραφηθούν μαζί του και κάποιοι άλλοι να του μιλήσουν για τον πως περνούν το χρόνο τους. Ο κ. Βίτσας, ευχαρίστησε τους εργαζόμενους για τις άριστες συνθήκες που επικρατούν, την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων εντός της Δομής, όπως επίσης και για το καλό κλίμα που έχει αναπτυχθεί, τόσο ανάμεσα στους ωφελούμενους, όσο και με όλους τους εμπλεκόμενους. Επιπλέον, ζήτησε να γίνουν περισσότερες δράσεις και υποδομές για την απασχόληση και ψυχαγωγία των παιδιών.