ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
- Ψήφισμα του σώματος και για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, το απόγευμα της Τετάρτης 24 Ιανουαρίου 2018, το σώμα προχώρησε σε έκδοση ψηφισμάτων τόσο για την ονομασία της ΠΓΔΜ, όσο και για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Το ψήφισμα για την ονομασία της ΠΓΔΜ
Στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την ονομασία της ΠΓΔΜ, το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αναφέρονται τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο της Δράμας, ανησυχώντας για τις εξελίξεις και θέλοντας να εκφράσει τη βούληση των Δραμινών ενόψει της συζήτησης που διεξάγεται με ευθύνη του ΟΗΕ για την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, αποφάσισε σήμερα Τετάρτη 24 Ιανουαρίου την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος.
Οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι ως λαός επιδεικνύουμε αναγκαία εθνική ενότητα όταν η πατρίδα μας χρειάζεται.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι και σήμερα, που για μία ακόμη φορά έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα μείζον εθνικό θέμα, είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε στο ύψος που οι περιστάσεις απαιτούν και να το αντιμετωπίσουμε με ενότητα και ομοψυχία. Τότε και μόνο τότε θα διασφαλίσουμε με επιτυχία το καλύτερο για το έθνος μας αποτέλεσμα.
Οι Δραμινοί δηλώνουμε με απόλυτη σαφήνεια ότι επιθυμούμε την λύση του προβλήματος της ονομασίας των Σκοπίων, η οποία θα είναι χρήσιμη και ωφέλιμη και για τη χώρα μας και για τις υπόλοιπες Βαλκανικές χώρες.
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αποδεκτή κάθε λύση.
Συγκεκριμένα:
- Δεν επιθυμούμε, για πάντα και παντού, η λέξη Μακεδονία ή παράγωγό της να χρησιμοποιείται στην ονομασία του κράτους των Σκοπίων.
- Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του θέματος της ονομασίας, αν δε συνοδεύεται από την πλήρη εξάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων όπως διατυπώνονται στο Σύνταγμα και στα επίσημα έγγραφα του κράτους των Σκοπίων.
- Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η λέξη Μακεδονία για να προσδιορίσει την εθνική ταυτότητα και τη γλώσσα των κατοίκων του κράτους των Σκοπίων.
Σήμερα, και ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται, η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να συνεργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να αφουγκραστεί την πραγματική βούληση του λαού και τα μηνύματα από τις μαζικές λαϊκές εκδηλώσεις , να λάβει υπόψη της τις διεθνείς εξελίξεις και τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και τον κόσμο και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον της χώρας και στις επόμενες γενιές, να λάβει μια απόφαση που θα μας πείθει για την ορθότητά της και θα μας κάνει εθνικά υπερήφανους».
Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων «πόλη+ζωή», «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» και «Project Δράμα». Μειοψήφησαν ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Στέργιος Ηλιόπουλος και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννης Στεφανίδης. Να σημειωθεί ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Λευτέρης Χρυσοχοΐδης ψήφισε θετικά, ζητώντας να καταγραφούν οι επιφυλάξεις του.
Όπως ανέφερε ο εισηγητής από πλευράς Δημοτικής Αρχής, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Άγγελος Σολάκης της έκδοσης ψηφίσματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου «προηγήθηκε διαδικασία διαβούλευσης με τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης», καθώς πραγματοποιήθηκε σχετική συνάντηση. Μάλιστα, έκανε λόγο για «άψογη συνεργασία με κατανόηση από όλες τις παρατάξεις» και για μια διαδικασία που οδήγησε σε «σύνταξη κειμένου το οποίο κατά το δυνατόν να εκπροσωπεί όλες τις παρατάξεις». Λίγη ώρα αργότερα, αναφερόμενος στη συνάντηση ο επικεφαλής της παράταξης «πόλη+ζωή» κ. Μιχάλης Μλεκάνης σημειώσει πως αυτή είχε «μεγάλη επιτυχία και αποτελεσματικότητα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη συζήτηση του θέματος κατατέθηκε, από το Δημοτικό Σύμβουλο της παράταξης «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» κ. Ανδρέα Χαραλαμπίδη, η πρόταση του επικεφαλής της παράταξής του κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ για πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στη Δράμα, με πρωτοβουλία του Δήμου, στις 4 Φεβρουαρίου σε συμπαράσταση του προγραμματισμένου συλλαλητηρίου στην Αθήνα.
Όσον αφορά τους μειοψηφούντες στο ψήφισμα, ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» κ. Ηλιόπουλος κατέθεσε τη δική του πρόταση για ψήφισμα, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Στις σημερινές συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη τη θέση της χώρας στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008 πρέπει πρωτίστως να προτάξουμε τη διεκδίκηση της έμπρακτης εγκατάλειψης του αλυτρωτισμού από τη γειτονική χώρα.
Επομένως η επίλυση του θέματος του ονόματος δεν μπορεί να είναι η αρχή της συζήτησης παρά μόνο το τέλος της και αφού προηγηθεί πρόοδος των διαπραγματεύσεων για τη σταδιακή υλοποίηση αμοιβαίων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης .
Από τη γείτονα χώρα αποδεικνύοντας εμπράκτως την αναθεώρηση του Συντάγματος τους, την αλλαγή της ιθαγένειας και των επίσημων σχολικών βιβλίων κλπ ενώ ταυτόχρονα από την ελληνική πλευρά να προχωρήσουμε σε οικονομικές κ πολιτικές ανταποδώσεις.
Μόνον τότε και ως κορωνίδα της διαπραγματευτικής διαδικασίας η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό θα μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος και των δυο λαών.
Ο όρος Μακεδονία τη δεδομένη στιγμή και χωρίς να έχουν λυθεί τα σοβαρά αλυτρωτικά ζητήματα θα λειτουργήσει βλαπτικά και για τις 2 χώρες καθώς θα ενισχύσει τις ακραίες φωνές εκατέρωθεν.
Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι εδώ και τώρα είναι η ευκαιρία να λυθεί το θέμα είναι η αφήγηση του των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και εγκλωβίζει εκβιαστικά και τις 2 πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία χωρίς να αντιμετωπιστούν ριζικά τα προβλήματα.
Η χώρα μας θα απεγκλωβιστεί μόνο αν η συμφωνία δε θα διακυβεύει τα ζωτικά της συμφέροντα, σε πνεύμα αλληλοσεβασμού με τη γείτονα χώρα.
Η βιασύνη των ΗΠΑ να “λυθεί” μόνο το θέμα του ονόματος θα οδηγήσει πιθανά σε αποδοχή μιας “λύσης” που θα αφήνει ανοιχτές πληγές με άγνωστο αποτέλεσμα στο μέλλον».
Όσον αφορά τον επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Στεφανίδη, στην τοποθέτησή του ανέφερε από το 1992 αντιτάχθηκε στις κινητοποιήσεις για την Μακεδονία, αισθανόμενος τον κοινωνικό αποκλεισμό. Όπως είπε, η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα πρέπει να περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» με γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι όλων, όμως πριν από αυτό υπάρχουν και άλλα προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν, όπως είναι ο αλυτρωτισμός.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στο πρόσφατο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη. «Δεν είναι εθνικιστικό, αλλά εκφράζει καθαρά και αποκλειστικά το πώς αισθάνομαι» σημείωσε ο κ. Μαμσάκος και εξέφρασε τη χαρά του για «την σχεδόν ομόφωνη απόφαση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα», το οποίο «αγγίζει όλη την Ελλάδα και όλους τους Έλληνες». Ο Δήμαρχος Δράμας ακόμη τόνισε ότι αυτό που βίωσε μέσα στο συλλαλητήριο τον συγκλόνισε και υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό όταν δημιουργούνται τέτοια γεγονότα» και «παίρνει το λόγο ο απλός λαός».
Ψήφισμα για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς
Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συνεχίστηκε με τη συζήτηση για έκδοση και ενός ακόμη ψηφίσματος, σχετικά με την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκα στα Ιωάννινα από 30 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου 2017, μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήθηκαν, επικαιροποιήθηκε από τα μέλη του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, απόφασή τους που έλαβαν το Νοέμβριο του 2016, αναφορικά με την προστασία της 1ης κατοικίας από κατάσχεση, λόγω οφειλών μέχρι ενός ύψους, σε Δήμους ή Εφορία.
Με βάση αυτή την εξέλιξη το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να προχωσήσει στην έκδοση σχετικού ψηφίσματος. Το προσχέδιο του ψηφίσματος, με βάση κείμενο της ΚΕΔΕ ήταν το εξής:
«Σήμερα, σε αυτή τη δύσκολη, για δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας συγκυρία, οφείλουμε να στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας, όπως κάνουμε άλλωστε όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια, τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.
Μέσα από τη θεσμική μας δυναμική ως Α’ Βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είμαστε σε άμεση επαφή με τον πολίτη και την καθημερινότητά του και μια από τις βασικές / θεμελιακές αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι η ποιότητα ζωής του πολίτη με την προάσπιση και την προστασία των δικαιωμάτων του καθώς και η άσκηση καλών πρακτικών για την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Με την πεποίθηση αυτή και τη συνεχή διερεύνηση τρόπων στήριξης των πολιτών μέσω των δομών μας και τη συνδρομή των υπηρεσιών μας, με την προσδοκία εύρεσης τρόπου μιας δίκαιης διαχώρισης όσων έχουν αντικειμενική δυσκολία ανταπόκρισης στις δανειακές τους υποχρεώσεις, τασσόμαστε υπέρ της άποψης ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα σπίτι συμπολίτη μας που βρέθηκε πραγματικά στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να εξυπηρετήσει το δάνειό του.
Ζητούμε από την Κυβέρνηση, η διαχείριση του ζητήματος των κόκκινων δανείων να αποτελέσει η προτεραιότητά της, όπως και για εμάς, διότι ο κίνδυνος, χιλιάδες οφειλέτες να χάσουν τα σπίτιά τους μέσα στο 2018 είναι πραγματικός και εκφράζουμε επιπλέον τη γνώμη ότι αυτό δεν θα προσφέρει στη χώρα, στους Έλληνες τίποτα περισσότερο από ολοσχερή εξουθένωση και αφανισμό και δεν θα συμβάλει παραγωγικά και αποτελεσματικά στην παρεξηγημένη πραγματική οικονομία.
Ζητούμε καταρχάς και εμείς με τη σειρά μας, χωρίς λαϊκισμούς και καλλιέργεια νέων ψεύτικων προσδοκιών την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την Κυβέρνηση, με την οποία θα προστατεύεται ρητά η πρώτη κατοικία λόγω οφειλών σε Δήμους ή Εφορία».