• «Δεν έρχεται η δήλωση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κομματική πειθαρχία σε αντίθεση με τις απόψεις των Βουλευτών»
  • «Μόνος αντίπαλός μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η συντηρητική πολιτική»

 

«Δεν είναι το πρόβλημα η αποχή ως στάση πολιτική. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επειδή έχει να αντιμετωπίσει μια οργανωμένη ομάδα εντός του κόμματος η οποία αμφισβητεί τη νομοθετική πρωτοβουλία για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τους λέει μην κάνετε πολύ κακό, φύγετε από την Βουλή. Ο Στ. Κασσελάκης επέλεξε να δηλώσει ότι εμείς το στηρίζουμε ούτως ή άλλως γιατί είναι ζήτημα ατομικών δικαιωμάτων και σε αυτά δεν κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα στον Real fm 97,8.

«Είναι ταυτοτικό ζήτημα για την Αριστερά. Άλλωστε προ 10 ημερών καταθέσαμε μια εμπλουτισμένη και πιο προωθημένη πρόταση νόμου, που είχαμε καταθέσει για πρώτη φορά τον Ιούνιο του 2020, που μιλάει για το δικαίωμα γάμου προσώπων ανεξαρτήτως φύλου και την υπογράψαμε όλοι. Ο Πρόεδρος πήρε την απόφαση για κομματική πειθαρχία για να δώσει ένα σήμα σχετικά με τη “δειλή” στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εννοώ ότι το να προτρέπεις τους Βουλευτές σου να μην ψηφίσουν και να απέχουν είναι θεσμικά απαράδεκτο για τον Πρωθυπουργό», συμπλήρωσε.

«Είναι προφανές ότι θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση αλλά η συνείδησή μας ως Βουλευτές της Αριστεράς επιτάσσει να στηρίξουμε αυτό το νομοσχέδιο που αποτελεί ένα θετικό βήμα. Δεν έρχεται επομένως η δήλωση του Προέδρου σε αντίθεση με τις απόψεις των Βουλευτών. Ουσιαστικά ήθελε να δηλώσει το αντίπαλο δέος στη “δειλή θέση Μητσοτάκη”», διευκρίνισε.

Όσον αφορά τα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «Εισπράττουμε ακόμη τα απόνερα της διπλής εκλογικής ήττας και όσων ακολούθησαν. Από τον Μάιο έως το τέλος χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι συνεχώς στο προσκήνιο με αρνητικό περιεχόμενο. Η περίοδος της εσωστρέφειας τελείωσε. Η Κ.Ε. έθεσε τον οδικό χάρτη για το Συνέδριο. Μπαίνουμε σε διαδικασία επαναδιατύπωσης του προγράμματος και επανασύνδεσης μας με τον κόσμο που θέλουμε να εκφράσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, επεσήμανε ότι «η πολιτική γεωγραφία δεν είναι αριθμητική. Δεν αρκεί να ενώσουμε ποσοστά», και πρόσθεσε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε την πεποίθηση ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κοινωνία προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Αυτό που είναι αναγκαίο είναι να συνεννοηθούμε πολιτικά σε επιμέρους ζητήματα. Π.χ. οι δημοτικές εκλογές έδωσαν σαφές στίγμα, ότι όπου υπάρξει συνεννόηση όπως στον Δήμο τη Αθήνας, το αδιαφιλονίκητο φαβορί έχασε. Χρειάζεται όσμωση και συζήτηση. Απέναντι μας είναι ο Κυρ. Μητσοτάκης, η Ν.Δ., η συντηρητική πολιτική. Επειδή δεν είμαστε μέρος ενός βολικού δικομματισμού, μπορούμε να είμαστε το αντίπαλο δέος αυτής της πολιτικής».

Τέλος επανέλαβε ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ξεχωριστό θέμα και προβλέπεται στο Σύνταγμα. Από τη στιγμή που η μόρφωση από καθολικό δικαίωμα γίνεται προνόμιο όσων έχουν να πληρώσουν, εμείς ως Αριστερά είμαστε απέναντι».