ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ ΔΑΜΙΑΝΟΥ ΚΑΓΓΕΛΙΔΗ

 

 • «Δεν ήμουν ποτέ δέσμιος συμφερόντων και δεν θα γίνω. Αν δεν πίστευα ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, δεν θα έθετα τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου»
 • «Δεν θα συνδέσω ποτέ τον βιοπορισμό μου με την ενασχόλησή μου με την πολιτική»
 • «Ο Δραμινός πολίτης θεωρώ πως κουράστηκε από τους πολιτικούς που το μόνο που κάνουν είναι να του χτυπάν την πλάτη και να παίρνουν σβάρνα τα πανηγύρια»
 • «Ζω στη Δράμα, εργάζομαι στη Δράμα, εδώ θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου μου, δεν θα γίνω ποτέ υποχείριο της κομματικής γραμμής στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δράμα»
 • «Μπήκα στη μάχη διότι θεωρώ πως είμαι ένας άνθρωπος που δεν θα απογοητεύσω αυτόν που θα με τιμήσει με τη ψήφο του και θα μπορώ να τον κοιτάω στα μάτια και την επόμενη μέρα»
 • «Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την παράταξη, όπου ο Νίκος ο Ανδρουλάκης δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την αναγέννηση της παράταξης, δεν το σκέφτηκα λεπτό και δήλωσα παρών στην προσπάθεια αυτή»
 • «Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει στη μέχρι τώρα πορεία του ότι πάντα προέτασσε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό»
 • «Δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο έρχεται ενάντια στις αρχές μας»
 • «Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταφέρει να εκφράσει κάθε δημοκρατικό πολίτη που ιδεολογικά βρίσκεται στον χώρο του προοδευτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς»
 • «Το ζητούμενο δεν είναι η ευκαιριακή αύξηση των ποσοστών μας, αλλά η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών»
 • «Ο Νομός μας έχει μείνει ουραγός των εξελίξεων, έχει μείνει εκτός της οδικής και σιδηροδρομικής Εγνατίας, γενικά είναι εκτός του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας»
 • «Μένει ανεκμετάλλευτος ο μεγάλος θησαυρός του Νομού μας, που δεν είναι άλλος από τον ορεινό μας όγκο. Αλλά πώς μπορούμε να μιλάμε για εκμετάλλευση του ορεινού όγκου όταν δεν υπάρχει ένας δρόμος που να τον διατρέχει και να ενώνει το Νευροκόπι με το Παρανέστι;»
 • «Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η αστυφιλία, μαζί με το brain drain, οδηγούν σε όξυνση του δημογραφικού προβλήματος»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στον Νομό Δράμας κ. Δαμιανός Καγγελίδης, μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από το κόμμα του, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023.

Ο κ. Καγγελίδης εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε στην απόφαση να είναι υποψήφιος Βουλευτής, σημειώνοντας «σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την παράταξη, όπου ο Νίκος ο Ανδρουλάκης δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την αναγέννηση της παράταξης, δεν το σκέφτηκα λεπτό και δήλωσα παρών στην προσπάθεια αυτή». Παράλληλα, αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ως υποψήφιος Βουλευτής, υπογραμμίζοντας πως «η ανθρώπινη επαφή είναι το Α και το Ω σε αυτήν την πορεία».

Όσον αφορά το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και τη θέση του στον πολιτικό χάρτη της χώρας, ο κ. Καγγελίδης επισημαίνει πως «δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο έρχεται ενάντια στις αρχές μας», προσθέτοντας πως «στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταφέρει να εκφράσει κάθε δημοκρατικό πολίτη που ιδεολογικά βρίσκεται στο χώρο του προοδευτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς» και ότι «το ζητούμενο δεν είναι η ευκαιριακή αύξηση των ποσοστών μας, αλλά η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών».

Σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός Δράμας, ο κ. Καγγελίδης ανέφερε πως το «το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής μας είναι ο αποκλεισμός από όλα τα μεγάλα έργα υποδομών της Περιφέρειάς μας», ενώ στάθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως η εκμετάλλευση του ορεινού όγκου και το δημογραφικό. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει η δυνατότητα αντιστροφής της αρνητικής κατάστασης, ο υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως «ποτέ δεν είναι αργά, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση για σύγκρουση με την κεντρική εξουσία, αν νιώσουμε ότι υπάρχει παραγκωνισμός του Νομού μας».

Για το αν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης σε κεντρικό επίπεδο από έναν Βουλευτή προερχόμενο από ένα μικρό σε πληθυσμό Νομό, όπως είναι η Δράμα, αν τελικά επιλεγεί από τους πολίτες να τους εκπροσωπήσει, ο κ. Καγγελίδης επεσήμανε πως «αυτό θα επιτευχθεί με μία ισχυρή φωνή στο Κοινοβούλιο, που δεν θα είναι φερέφωνο της κάθε πολιτικής γραμμής».

Τέλος, ο κ. Καγγελίδης ανέφερε πως μπήκε στη μάχη «διότι θεωρώ πως είμαι ένας άνθρωπος που δεν θα απογοητεύσω αυτόν που θα με τιμήσει με την ψήφο του και θα μπορώ να τον κοιτάω στα μάτια και την επόμενη μέρα. Διότι θα γνωρίζει πως δεν θα του έχω υποσχεθεί ανέφικτα πράγματα, δεν θα διστάσω να πω σκληρές αλήθειες, αλλά θα δώσω όλη μου την ενέργεια για το καλό του τόπου μας και της πατρίδας μας».

Κύριε Καγγελίδη, πρώτα από όλα σας ευχαριστώ για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης. Είστε πλέον και επίσημα υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, όπως ανακοινώθηκε από το ίδιο το κόμμα. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;

Υπήρξα πολύ ενεργός στα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ από τα εφηβικά μου χρόνια. Στην ηλικία των 18 ετών, όντας πρωτοετής φοιτητής στην οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ, συνέβη μια κομβική γνωριμία με τον Πρόεδρο του κινήματός μας, με τον οποίο συμπορευτήκαμε για πάρα πολλά χρόνια. Αναπτύχθηκε μια δυνατή φιλία, η οποία κράτησε όλα αυτά τα χρόνια. Στην πορεία, αποστασιοποιήθηκα από τα εσωκομματικά δρώμενα, διότι θεώρησα ως πρώτη προτεραιότητα την επαγγελματική μου αποκατάσταση. Είχα κάνει μέσα μου μία καθαρή επιλογή, δεν θα συνδέσω ποτέ τον βιοπορισμό μου με την ενασχόλησή μου με την πολιτική. Ωστόσο, σε αυτήν την κρίσιμη καμπή για την παράταξη, όπου ο Νίκος ο Ανδρουλάκης δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα για την αναγέννηση της παράταξης, δεν το σκέφτηκα λεπτό και δήλωσα παρών στην προσπάθεια αυτή.

 

Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε το επόμενο διάστημα ως υποψήφιος Βουλευτής πλέον; Πώς σκοπεύετε να προσεγγίσετε τους πολίτες; Υπάρχουν ζητήματα που επιθυμείτε να αναδείξετε;

Η ανθρώπινη επαφή είναι το Α και το Ω σε αυτήν την πορεία. Μόνο μέσω της διαπροσωπικής σχέσης μπορείς να αφουγκραστείς τα προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών. Δυστυχώς, τα προβλήματα που πρέπει να αναδειχθούν είναι πάρα πολλά. Πρώτα από όλα, η απομόνωση της Δράμας από όλα τα μεγάλα έργα υποδομής της περιοχής μας. Ο Νομός μας έχει μείνει ουραγός των εξελίξεων, έχει μείνει εκτός της οδικής και σιδηροδρομικής Εγνατίας, γενικά είναι εκτός του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας. Ασφαλώς, επιθυμώ να αναδείξω και ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος κι όχι μόνο θέματα που αφορούν αποκλειστικά τον Νομό μας. Ζητήματα όπως το δημογραφικό, το ασφαλιστικό, η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, η γραφειοκρατία, η υπερφορολόγηση, είναι ύψιστης σημασίας.

 

Ποια είναι η άποψή σας για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό; Είναι ένας εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος είτε της Ν.Δ. είτε του ΣΥΡΙΖΑ ή η θέση του είναι στην αντιπολίτευση;

Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει στη μέχρι τώρα πορεία του ότι πάντα προέτασσε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε στείρα αντιπολίτευση, αλλά θα αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν ώστε να μη μείνει ακυβέρνητη η χώρα. Βεβαίως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει στη λογική διαμοιρασμού αξιωμάτων, αλλά στη βάση προγραμματικής συμφωνίας. Θα παραμείνουμε σταθεροί στις αρχές μας και στην ιδεολογία μας. Δηλαδή, δεν πρόκειται να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανένα κυβερνητικό σχήμα, το οποίο έρχεται ενάντια στις αρχές μας. Για να το κάνω πιο λιανά, π.χ. δεν πρόκειται να στηρίξουμε μια κυβέρνηση που έχει διακηρυγμένο στόχο τη διάλυση του ΕΣΥ ή της κοινωνικής περίθαλψης.

 

Ποιος είναι ο στόχος του κόμματός σας στις επόμενες εκλογές, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο; Πού μπαίνει ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής;

Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να καταφέρει να εκφράσει κάθε δημοκρατικό πολίτη που ιδεολογικά βρίσκεται στο χώρο του προοδευτικού κέντρου και της κεντροαριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και να προσπαθεί να μας πείσει ότι είναι ένα κόμμα της σύγχρονης κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και τις ιδεοληψίες του. Επίσης, στόχος μας είναι να πείσουμε τους πολίτες για την ιδεολογική άβυσσο που μας χωρίζει από τη Ν.Δ.. Θα σας πω ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό το σκεπτικό μου. Η κυβέρνηση έδωσε πάρα πολλά δις από τον κρατικό κορβανά για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς του ρεύματος. Πού πήγαν τα χρήματα των φορολογουμένων; Στις τσέπες των ιδιωτικών παρόχων ρεύματος. Δηλαδή τα χρήματα των φορολογουμένων κατέληξαν να χρηματοδοτούν τα υπερκέρδη των παρόχων ρεύματος. Η κυβέρνηση ενώ επαίρεται για δήθεν σοσιαλδημοκρατική πολιτική, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Τι λέμε εμείς εναλλακτικά; Όλα αυτά τα δις, θα μπορούσαν να είχαν επιδοτήσει οικιακά φωτοβολταϊκά στέγης, ούτως ώστε να γλιτώσουν τα νοικοκυριά από τη μέγγενη των λογαριασμών. Οι μεγάλες εταιρείες, θα μπορούσαν να είχαν επενδύσει σε κατασκευή μονάδων παραγωγής κυψελών για φωτοβολταικά, ούτως ώστε να σταματήσουμε να τα εισάγουμε από το εξωτερικό, με τεράστιο όφελος στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Αν καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες για τη διαφορετικότητά μας από τα υπόλοιπα κόμματα και για τη ρεαλιστικότητα των προτάσεων μας, θα έρθει η αύξηση των ποσοστών. Το ζητούμενο δεν είναι η ευκαιριακή αύξηση των ποσοστών μας, αλλά η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών.

Κατά την άποψή σας ποια είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, γιατί δημιουργήθηκαν και πώς πιστεύετε ότι μπορούν να επιλυθούν;

Όπως προανέφερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής μας είναι ο αποκλεισμός από όλα τα μεγάλα έργα υποδομών της Περιφέρειάς μας. Επίσης, μένει ανεκμετάλλευτος ο μεγάλος θησαυρός του Νομού μας, που δεν είναι άλλος από τον ορεινό μας όγκο. Αλλά πώς μπορούμε να μιλάμε για εκμετάλλευση του ορεινού όγκου όταν δεν υπάρχει ένας δρόμος που να τον διατρέχει και να ενώνει το Νευροκόπι με το Παρανέστι; Αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την ανεπάρκεια των ανθρώπων που είχαν στα χέρια τους τις τύχες μας όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης, ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει δισεπίλυτα προβλήματα. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η αστυφιλία, μαζί με το brain drain, οδηγούν σε όξυνση του δημογραφικού προβλήματος. Αυτά είναι προβλήματα που η αντιμετώπιση τους δεν είναι απλή. Απαιτεί συνεργασία της κεντρικής διοίκησης με την τοπική αυτοδιοίκηση. Για αυτό το λόγο χρειαζόμαστε ισχυρή φωνή στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

 

Πιστεύετε πως υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης για τον Νομό Δράμας ή πλέον οι ευκαιρίες έχουν χαθεί και η φθορά είναι μη αναστρέψιμη;

Ποτέ δεν είναι αργά, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και διάθεση για σύγκρουση με την κεντρική εξουσία, αν νιώσουμε ότι υπάρχει παραγκωνισμός του Νομού μας. Εδώ γίνεται επίκαιρο αυτό που είπα στην αρχή της συνέντευξής μας. Δε θέλησα ποτέ να συνδέσω το βιοπορισμό μου με την ενασχόληση με την πολιτική. Κάποιος ο οποίος ταυτίζει αυτά τα δύο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγηθεί σε συμβιβασμούς και εξαρτήσεις, όπου θα γίνει αυτός ο άνθρωπος που το μόνο που τον απασχολεί είναι να επιβιώνει μέσα στην πολιτική. Δεν ήμουν ποτέ δέσμιος συμφερόντων και δεν θα γίνω. Αν δεν πίστευα ότι η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, δεν θα έθετα τον εαυτό μου στην κρίση των συμπολιτών μου.

Πλησιάζοντας προς το τέλος της συνέντευξης, αν τελικά εκλεγείτε, θεωρείτε πως ένας Βουλευτής από ένα μικρό πληθυσμιακά Νομό όπως η Δράμα, έχει δυνατότητες παρέμβασης; Μπορεί να φέρει αποτελέσματα;

Φυσικά και πιστεύω ότι υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Αυτό θα επιτευχθεί με μία ισχυρή φωνή στο Κοινοβούλιο, που δεν θα είναι φερέφωνο της κάθε πολιτικής γραμμής. Ζω στη Δράμα, εργάζομαι στη Δράμα, εδώ θα μεγαλώσουν τα παιδιά μου, γνωρίζω πολύ καλά τα προβλήματα του τόπου μου, δεν θα γίνω ποτέ υποχείριο της κομματικής γραμμής στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δράμα. Εμείς οι Δραμινοί Βουλευτές θα θέτουμε τη γραμμή για την περιοχή μας. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος κατάγεται από ένα μικρό χωριό της ορεινής Θεσπρωτίας, κι όμως κατάφερε να γίνει τσάρος της οικονομίας. Δεν θεωρώ πως αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ή πρέπει απαραίτητα να είσαι από κάποιο μεγάλο αστικό κέντρο για να ακουστεί η φωνή σου και να φέρεις αποτελέσματα για τον τόπο σου.

 

Κύριε Καγγελίδη σας ευχαριστώ ξανά για τη συνέντευξη και εύχομαι καλή δύναμη στον αγώνα σας. Μια τελευταία ερώτηση, με ποια κριτήρια πιστεύετε ότι θα ψηφίσει ο Δραμινός πολίτης στις επερχόμενες εκλογές και για ποιους λόγους θεωρείτε ότι πρέπει να αποτελέσετε εσείς η επιλογή του;

Ο Δραμινός πολίτης θεωρώ πως κουράστηκε από τους πολιτικούς που το μόνο που κάνουν είναι να του χτυπάν την πλάτη και να παίρνουν σβάρνα τα πανηγύρια. Πιστεύω πως έχουμε ωριμάσει και βάζουμε σε πρώτη γραμμή τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων. Μπήκα στη μάχη διότι θεωρώ πως είμαι ένας άνθρωπος που δεν θα απογοητεύσω αυτόν που θα με τιμήσει με την ψήφο του και θα μπορώ να τον κοιτάω στα μάτια και την επόμενη μέρα. Διότι θα γνωρίζει πως δεν θα του έχω υποσχεθεί ανέφικτα πράγματα, δεν θα διστάσω να πω σκληρές αλήθειες, αλλά θα δώσω όλη μου την ενέργεια για το καλό του τόπου μας και της πατρίδας μας. Σας ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία στην εφημερίδα σας.